Oynatma Listesi
HABERLER

Ne oldu Vardanyan! Şok dalgaları Moskova'ya ulaştı, tarih verildi...

Karabağ'daki ayrılıkçı rejimin liderinin Azerbaycan tarafından yakalanması Erivan'da depreme yol açtı, yerel medya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurulduğunu yazdı. Russia Today'in Ermeni asıllı genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan ise adeta ağıt yaktı. Karabağ'da kağıt üstünde kurulan rejim ise, kendi kendini fesh edeceği tarihi açıkladı...

Azerbaycan'ın 30 yılı aşkın süre işgal altında kalan topraklarının tümünü bir günde kurtarmasıyla Karabağ'dan Ermenistan'a göç başladı. Bakü yönetiminin verdiği garantilere rağmen Azerbaycan hakimiyeti altında yaşamak istemeyen Karabağ'ın Ermeni sakinleri, konvoylarla Ermenistan'a geçiyor.

Çarşamba günü akşam saatleri itibarıyla Azerbaycan'ın açtığı güvenli koridorlardan Ermenistan'a ulaşan sivillerin sayısı 50 bini aştı. Göç kafilelerinin bugün de yollarda olması bekleniyor.

Azerbaycan haber ajansı APA'nın ekrana getirdiği Suren Babayan ise, koyun sürüsüyle birlikte Laçın'daki kontrol noktasından geçerken Karabağ'da kalmayı tercih edeceğini ve Azerbaycan vatandaşlığı alacağını söyledi. Yaşlı Ermeni, çocuklarının da Şuşa'da kalacağını ekledi.

Sınırda sıkı bir kontrol gerçekleştiren Azerbaycan muhafızları ise, Çarşamba günü Karabağ'daki ayrılıkçıların lideri Ruben Vardanyan'ı yakaladı. Ayrılıkçı Ermenilerin Karabağ'da kağıt üstünde kurduğu ve dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmayan rejimin liderliğini yapan Vardanyan'ın sınırda ele geçirilmesini, tümgeneral rütbesi verilen Vitaly Balasanyan'ın yakalanması izledi. Karabağ'daki tanınmayan rejimde iki kez Ulusal Güvenlik Konseyi başkanlığı yürüten Balasanyan, Azerbaycan'ın tarihi zaferiyle biten 2020'deki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın ardından koltuğunu yitirmişti. Balasanyan'ın gözaltına alındığına dair henüz resmi bir açıklama yok.

1 OCAK'TA RESMEN FESH EDİLİYOR

Ayrılıkçı Ermenilerin kurduğu kağıt üstündeki Karabağ rejimi, 1 Ocak 2024'ten itibaren resmi olarak yok olacak. Uluslararası haber ajansı AFP'nin dünyaya 'son dakika' koduyla geçtiği habere göre, ayrılıkçı Ermenilerin lideri, rejimin kendisini fesh edeceğini söyledi.

'MOSKOVA'NIN KUKLASI'

2020'deki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'dan yaklaşık iki yıl sonra Hankendi'ye taşınan Rus-Ermeni milyarder Vardanyan'ın sınırda gözaltına alınması, beklendiği gibi Erivan'daki milliyetçiler arasında şok etkisi yarattı.

Elleri kelepçelenip Bakü'ye götürülen savaş ağası Vardanyan, Azerbaycan'ın gözünü ayırmadığı isimlerden biriydi. Zira, Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Ruben Vardanyan'ın özel bir gündemle Rusya tarafından Karabağ'a gönderildiğini söyledi. Aliyev ayrıca, Karabağ'ın Ermeni sakinleriyle yapılacak müzakerelerin Moskova'nın gönderdiği Vardanyan'la gerçekleşmeyeceğini ve milyarderin bölgeden ayrılmasının şart olduğunu ilan etti.

Kara para aklama gibi birçok yolsuzluk suçlamasıyla yüzleşen Rus-Ermeni milyarder, bu yıl içinde verdiği bir röportajda Karabağ'dan ayrılmayacağını söylemişti.

ERMENİSTAN'DA MANŞET

Ermenistan medyası, beklendiği gibi Karabağ'dan göç edenlerin yanı sıra Ruben Vardanyan'ın yakalanmasını manşetten veriyor.

Aykakan Zhanamak (Armenian Times) gazetesi, tam adı Ruben Karlenovich Vardanyan'ın Laçın'daki sınır kontrol noktasında gözaltına alındığını yazdı. Gazete ayrıca, Kremlin'in tutuklamaya dair bir bilgisinin olmadığı yönündeki açıklamasına da yer verdi.

Zhanamak (Times) gazetesi, ilk sayfadan yayınlandığı haberde Vardanyan'ın Bakü'ye nakledildiğini bildirdi.

168 Zham (168 Hours) gazetesi, geçmişte Rus vatandaşlığı da bulunan Ruben Vardanyan'ın mevcut tabloda Moskova'dan yardım alamayacağını yazdı. RIA Novosti'deki bir haberi sayfasına taşıyan 168 Zham, yanı sıra Erivan yönetiminin Vardanyan dosyasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdığını yazdı.

Rus haber ajansı Sputnik'in Ermenistan edisyonundaki haberde ise, Erivan yönetiminin Ruben Vardanyan'ın nerede tutulduğu ve hangi durumda olduğu yönünde AİHM aracılığıyla Bakü'den bilgi istediği kaydedildi.

MARGARİTA SİMONYAN 'KAHRAMANLIK' HİKAYESİ YAZDI

Rusya'da Kremlin'in bir numaralı propagandisti olan Margarita Simonyan ise, paylaştığı Telegram mesajında hayal kırıklığını gizlemedi. Russia Today'in genel yayın yönetmenliğini yapan ve Vladimir Putin'in en sevdiği propagandisti olan Ermeni asıllı Simonyan, "Bugün Ruben Vardanyan Karabağ'da tutuklandı, şu an çoktan Bakü'de" deyip ekledi:

"Onu nasıl bir kaderin beklediğini hayal etmek ürkütücü. Ve dünya çapında bir milyarder, George Clooney'in ve diğerlerinin işvereni olan Ruben Vardanyan, bunu gönüllü yaptı. Önce sıcak savaşın ortasında oğlunu Karabağ'a gönderdi. Ki oğlu Londra'da büyümüştü. Daha sonra kendisi Karabağ'a gitti. Rusya vatandaşlığı dahil her şeyden vazgeçti ve gitti."

Ruben Vardanyan için bir 'kahramanlık hikayesi' yazan Margarita Simonyan, hayal bile edilemeyecek bir servet elde ettikten, festivallerde ayakta alkışlandıktan sonra Karabağ'a döndüğünü belirtti. Simonyan, Vardanyan'ın kendisine geri dönmesi için yalvaran bir kişiye 'hayır' yanıtı verdiğini de ileri sürdü.

TELEFON DİPLOMASİSİ

Diplomasi tarafında ise Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bayramov, görüşmede Bakü yönetiminin halihazırda Ermenistan'la barış sürecini ilerletmekle ilgilendiğini söyledi. Bakan Bayramov ayrıca, Karabağ Ermenilerinin yeniden entegrasyonu için Azerbaycan'ın kararlılığını dile getirdi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise, Ermenistanlı mevkidaşı Ararat Mirzoyan'la telefonda konuştu. Verilen bilgiye göre, Fidan ve Mirzoyan bölgesel gelişmeleri ele aldı, gündemdeki başlıkları değerlendirdi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER