Oynatma Listesi
HABERLER

‘Ocak ayı sıcaklık rekorları gelebilir’

Havaların soğumasını beklerken, normallerin üstünde seyreden sıcaklıkların daha da artacağı belirtiliyor. Uzmanlar, ‘Türkiye en kısa zamanda iklim politikasını gözden geçirmeli’ diyor.

Ocak ayının ortalarındayız ama yurdun büyük kesiminde ne kar var ne de yağmur. Uzmanlar ise, mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıkların önümüzdeki günlerde daha artacağını belirtirken, hafta içi sıcaklık rekorları beklendiğini söylüyor. Hafta içi İstanbul’da sıcaklıkların 20 derece kadar çıkması bekleniyor. Sıcaklığın mevsim normallerin üzerinde seyretmesinin, iklim değişikliğine bağlayan uzmanlar Milliyet’e şu değerlendirmelerde bulundu.

Bugün itibariyle Türkiye’de lodos rüzgârlarının etkili olmaya başlayacağını kaydeden CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Lodos sıcaklıkları artıracak. Marmara Bölgesi, Orta Karadeniz, Batı Karadeniz Bölgelerinde ocak ayının sıcaklık rekorlarını görebiliriz. İstanbul sıcaklık rekoru 2010 yılında görüldü ve sıcaklık 18 dereceydi ama şimdi görülecek sıcaklık seviyesi 20 derece kadar çıkar. Samsun, Kocaeli, Bursa, Ordu, Çanakkale, Balıkesir gibi ilerlerde de sıcaklıkların rekor seviyede görülmesi bekleniyor.

Anadolu’da da kar sıcaklığı yok. Ocak ayında yerde kar olması gerekiyor, sıcaklığın 7-8 derecenin altında olması lazım ama değil. Bu da kuraklığın göstergesi. Erzurum’da bile sıcaklıklar 7-8 dereceye çıkacak. Tüm bunlar kurak bir yıl geçireceğimizin göstergesi. Tarımsal kuraklık çok kötü bir şekilde devam ediyor. Birçok yerde tohumlar ekildi ancak çimlenmedi ve tohumların yüzde 50’si yağmur olmayınca çöp oldu. Bu yıl tahıl açısından sıkıntı yaşanacak gibi görünüyor” dedi.

‘Ocak kurak geçecek’

İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir de bu ayın sonuna kadar sıcaklıkların artış göstereceğine dikkat çekerek, “Ülkemizde kuraklık devam ediyor, lodos etkisiyle bugünden itibaren sıcaklıklar artacak ve bu artış cuma gününe kadar devam edecek. Bu da kuraklığın habercisi. Sıcaklıklar 15 dereceye kadar çıkacak. Ocak ayı boyunca sıcaklıklar bu şekilde mevsim normallerinde üzerinde devam edecek ve Ocak kurak geçecek. Önümüzdeki günlerde bahar havası görülecek. 5 aylık su açığı söz konusu, acil risk yönetimi oluşturulması gerekiyor” dedi. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin seyretmesi nedeniyle ‘yalancı bahar’a aldanan ağaçlar çiçek açtı. Bunun mevsim kaymasına ve tarımın zarar görmesine neden olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay şunları aktardı:

“Başta Marmara Bölgesi olmak üzere, Ege, Akdeniz ve Anadolu’da ciddi kuraklıklar söz konusu. Kar yağışları gecikti. Aralık ve ocak ayının ilk 15 günü sıcak geçtiği için bitkiler yeniden sıcaklığa aldanıp çiçeklenmeye, yapraklanmaya başladı. İlkim değişikliğinin ülkenin en önemli sorunu olduğunu kabul etmemiz ve politikalarımızı güncellememiz gerekiyor.” 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER