Oynatma Listesi
HABERLER

Rami Kütüphanesi açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önceliklerimizin ilk sırasına eğitimi aldık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rami Kütüphanesi'nin açılışını yaptı. Burada konuşan Erdoğan, "Rami'yi sadece bir kütüphane değil, pek çok faaliyetin de yapabileceği bir kültür merkezi olarak planladık. Buradaki kütüphanemiz, haftanın her günü, günün 24 saati gençlerimiz başta olmak üzere kitap severlere hizmet verecektir" dedi.

2014 yılında restorasyonuna başlanan tarihi 250 yılı aşkın Rami Kışlası, restorasyon çalışmalarının ardından Rami Kütüphanesi'ne dönüştü. Eyüpsultan'da bulunan Rami Kütüphanesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

Açılışta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, sanatçı Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit yer aldı.

'BURHAN ÇAÇAN VEFATIYLA DOLDURULMASI ZOR BİR BOŞLUK BIRAKMIŞTIR'

Burhan Çaçan'a rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burhan Çaçan yürek tellerimizi titreten, güçlü sesi kendine özgü yorumu, ve her zaman koruduğu vakur duruşuyla hem halkımızın gönlünde taht kurmuş. Hem de Türk halk müziğine eşsiz katkılar yapmış bir sanatçımızdı. Merhum sanatçımız bizim de ilk gençlik yıllarımızdan itibaren severek dinlediğimiz, şahsiyetini hep takdir ettiğimiz müstesna bir insandı. 45 yıllık sanat hayatı boyunca, birbirinden değerli albümlere imza atan Burhan Çaçan vefatıyla geride doldurulması zor bir boşluk bırakmıştır. Rabbim, merhum sanatçımızı rahmeti ve merhametiyle kuşatsın. Başta ailesi olmak üzere yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır versin diyorum" ifadelerini kullandı.

'KÜLTÜR MERKEZİ OLARAK PLANLADIK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kütüphaneye dönüştürdüğümüz Rami Kışlası'nın ülkemizin son 2 buçuk asırlık tarihinde çok önemli bir yeri var. Burası, gıda çarşısına dönüştüğünde burada uzunca bir zaman peynir sattık, sucuk pastırma satışını yaptık. Burada bir geçmişim var. Bu geçmişimizi bir kenara koymak mümkün değil. İzlediğimiz gibi aynı zamanda burası ne haldeydi, hep söyleriz ya nereden, nereye? Böyle bir mezbelelik haldeydi. Top da oynadım. Rami top sahası olduğu zaman. Buralara yabancı değiliz. Bir mazimiz var. Hepsinden öte Sultan 2. Mahmut 1828-1829'daki Osmanlı-Rus savaşının askeri ve idari yönetimini bu kışladan yürütmüştür. Cumhuriyet döneminde de aynı amaçla uzunca bir süre kullanılan kışla daha sonra gıda toptancıları sitesi de dahil farklı biçimlerde değerlendirilmiştir. Zaman içinde ciddi tahribata uğrayan bu abide eseri İstanbul'un en büyük kütüphanesi olarak düzenlemek için yürüttüğümüz çalışmalar nihayet bitti. Rami'yi sadece bir kütüphane değil, pek çok faaliyetin de yapabileceği bir kültür merkezi olarak planladık. Buradaki kütüphanemiz, haftanın her günü, günün 24 saati gençlerimiz başta olmak üzere kitap severlere hizmet verecektir" dedi.

'KENDİ ALANINDA ÖNEMLİ BİR İHTİYACI KARŞILAYACAKTIR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kullanım alanı 36 bin metrekareyi geçen, peyzaj alan 51 bin metrekareyi bulan yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanda şu andaki yapıya kavuşmuş bulunuyoruz. Kütüphanemizde ilk etapta 2 milyonu aşkın kitap ve 4 bin 200 kişilik kapasiteyle hizmete başlamasından memnuniyet duyuyorum. Kitap sayımız zaman içinde daha da artacak. Kütüphane bünyesindeki Atatürk İhtisas Kütüphanesi de 25 bin ciltlik külliyatıyla kendi alanında önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır. Rami bünyesindeki Yazma Eserler Kütüphanesi de, buraya ayrı bir derinlik katacaktır. Günümüzün olmazsa olmazı dijital kaynaklar da, burada meraklılarıyla buluşacaktır. Bünyesindeki pek çok farklı birimle İstanbul'a kazandırdığımız bu güzel kültür merkezinin restorasyonunda ve dönüşümünde emeği geçen başta Sayın Bakanımız olmak üzere tüm ekibini, mimar, mühendisinden, yüklenici firmaya varıncaya kadar herkesi tebrik ediyorum" diye konuştu.

'HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDE BİR ESER ECDAD YADİGARI PEK ÇOK ESERİN İHYASINI SAĞLADIK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu eser, her türlü takdirin üzerinde bir eser. Ülkemizin özellikle İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmayı ecdada karşı sorumluluğumuzun bir gereği olarak görüyoruz. Üstelik sadece bununla kalmıyoruz. Modern sanatların ülkemizde yaygınlaşmasını sağlayacak projeleri de hayata geçiriyoruz. Bu anlayışla Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bünyesinde ülkemizin en iyi alt yapısına sahip bir kongre ve kültür merkezi sergi merkezi, ve kütüphaneyi milletimizin hizmetine sunduk. Yine Cumhurbaşkanlığımızın Çankaya Köşkü'ndeki, Tarabya yerleşkesindeki, Dolmabahçe'deki, Yıldız Sarayı'ndaki tarihi eserleri restore ederek Vahdettin Köşkü'nü, o yanmış halinden sonra bugünkü haline getirerek, yeni baştan yaparak tarihimize sahip çıktık. Milli Saraylar Başkanlığını, Cumhurbaşkanlığı'na bağlayarak ecdad yadigarı pek çok eserin ihyasını sağladık. Bunlarla beraber, Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'ni yürütülen tüm olumsuz kampanyalara rağmen yeniden ve çok daha güzel şekilde İstanbul'un kültür sanat hayatına kazandırdık" şeklinde konuştu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER