Oynatma Listesi
HABERLER

Rus ajansları yayınladı! Wagner böyle çekiliyor

Son olarak Rostov'dan ayrılan bir aracın içinden gülümseyerek poz veren Wagner Grubu lideri Prigojin'den hiçbir haber yok ancak askerleri Moskova yolundan geri dönüyor.

Rusya'yı uçurumun kıyısına sürükleyen Wagner ayaklanması Cumartesi akşam saatlerinde varılan anlaşmayla sona erdi, paralı askerlerin patronu Yevgeni Prigojin'in Belarus'a gideceği duyuruldu.

1990'ların ortalarından bu yana Rusya lideri Vladimir Putin'in en yakınındaki isimlerden biri olan ve 'Putin'in Şefi' unvanına sahip Prigojin, Wagner Grubu'nu kurduğunu ilk kez geçtiğimiz yıl Eylül ayında kabul etti. Prigojin'in yıllar süren inkarına son vermesiyle Wagner'i daima reddeden Kremlin'in tutumunda da ani bir değişiklik oldu, Putin'e yemek servis etmesiyle ünlü Prigojin için vatansever övgüleri düzüldü.

Ukrayna'daki işgalde bataklığa saplanan Rus ordusunun yerine cepheye sürülen Wagner Grubu'nun paralı askerleri, artık Rus medyası tarafından her gün övülüyordu. Daha önce Suriye'den Libya'ya, Kenya'dan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne birçok ülkede faaliyet gösteren Wagner paralı askerleri, Ukrayna ordusuyla Bakhmut'ta karşılaştı. Donestk yakınlarındaki kilit şehirdeki kanlı muharebe aylarca sürdü. Ukrayna işgalinin en uzun muharebesi, Wagner'in şehri haritadan silerek ele geçirmesiyle bitti.

Savaşın donduğu kış mevsiminde Wagner ve Rus ordusu arasındaki çatlak ilk kez görünür oldu. Yevgeni Prigojin, birliklerine cephane verilmediğini söyleyerek Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'a küfürler yağdırdı.

Ordunun en üst kademesine karşı üslubunu giderek sertleştiren Prigojin, Mayıs ayı başında askerlerini Bakhmut'tan çekmekle tehdit etti ancak beklendiği gibi geri adım attı.

Telegram kanalından Şoygu ve Gerasimov'a hakaretler yağdırırken Putin'den yalnızca 'büyükbaba' diyerek söz eden Yevgeni Prigojin, Kremlin'in paralı askerlerin düzenli orduya katılmasını emreden kararıyla isyan bayrağı açtı.

 

Ukrayna'dan ayrılan Wagner birlikleri Rusya'nın güneyindeki stratejik şehir Rostov'a girdi ve buradaki Güney Bölgesi Askeri Komutanlığı'nı ele geçirdi. Azak Denizi kıyısındaki Rostov'da durmayan Wagner paralı askerleri, kuzeye, Moskova'ya doğru harekete geçti.

24 Haziran Cumartesi sabahı dünya Wagner Grubu'nun Rusya'daki ayaklanmasına uyandı, televizyona çıkan Vladimir Putin eski dostu Prigojin'in adını anmadan "Sırtımızdan bıçaklandık" dedi.

 

 

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER