Oynatma Listesi
HABERLER

Rus medyasında manşet: Putin adını koydu, Türkiye kanıtladı!

Önümüzdeki haftalarda Türkiye'yi ziyaret etmesi beklenen Rusya liderinin bir röportajda sarf ettiği sözler, Rus ajansları ve gazetelerinde geniş yer buldu.

Türkiye'nin hem Orta Doğu'da hem de Karadeniz'de oynadığı role dair uluslararası medyadaki haberler gözden kaçacak gibi değil.

Rusya lideri Vladimir Putin'in önümüzdeki haftalarda Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor. Vladimir Putin, hafta sonu Türkiye'nin en güvenilir doğalgaz ortağı olduğunu söyledi.

İkinci yılı bitmek üzere olan Ukrayna işgalinin enerji sektöründeki yol açtığı dönüşüme değinen Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupalı ülkelerin Rus gazı ihracatına getirdiği sınırlamayı hatırlatıp doğalgazın TürkAkım boru hattı üzerinden sevkiyatıyla değişen dengeleri yorumladı.

"Türkiye, TürkAkım aracılığıyla en güvenilir ortak oldu" diyen Putin'in sözleri Rus medyasında geniş yankı buldu.

TASS haber ajansı, 'Putin Türkiye'yi enerjide en güvenilir ortak ilan etti' başlığıyla sunduğu haberde Rusya liderinin söz konusu açıklamayı Rossiya-1 televizyon kanalından gazeteci Pavel Zarubin'e verdiği röportajda yaptığını bildirdi.

Haberi TASS'la aynı başlıkla yayınlayan Russia Today televizyonuna göre, Vladimir Putin Türkiye'nin en güvenilir ortak olduğunu kanıtladığını belirtti.

Komsomolskaya Pravda gazetesi, Putin'in Rus gazının TürkAkım boru hattından aktığını hatırlatmasını öne çıkardı, enerji güvenliği analisti Igor Yuşkov'un görüşlerine yer verdi. Yuşkov, Avrupa Birliği ülkelerine Rus gazının iki rota üzerinden sevk edildiğini, bunların TürkAkım boru hattı ve Ukrayna olduğunu söyledi. Analiste göre, Ukrayna hattı durdurulursa en fazla zararı kuzeybatı, batı ve orta Avrupa ülkeleri görecek.

Bir diğer Rus haber ajansı RIA, 'Putin enerji kaynaklarında en güvenilir ortağın adını koydu' başlığını attı, Putin'e göre Türkiye'nin gelinen noktada en güvenilir partnere dönüştüğünü yazdı.

RIA ajansı ayrıca, 'Bir kaynak, Türkiye ve Rusya'nın doğalgaz merkezi için müzakerelere devam ettiğini söyledi' başlığıyla servis ettiği haberde, görüşmelerde herhangi bir sorun olmadığını aktardı. Haberini ismini vermediği Türkiye'den bir yetkiliye dayandıran RIA, Ankara ve Moskova'nın enerji merkezinin yol haritası üzerine müzakere yürüttüğünü kaydetti.

Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde söz konusu doğalgaz merkezinin detaylarının ele alınacağını yazan RIA, projenin ilk olarak Ekim 2022'de gündeme geldiğini hatırlattı.

Moskovsky Komsomolets gazetesi, Türkiye'nin enerji alanındaki yükselişini Putin'in sözlerinden sayfasına taşıdı. Putin'in "Onlar dilinden düşürmüyordu: Rusya vermiyor, Rusya sınır koyuyor. Hiçbir şeyi sınırlamıyoruz. Her şeyi veriyoruz, lütfen" dediğini aktaran gazete, Rus liderin Türkiye'yi enerji işbirliğindeki en sağlam ortak olarak seçtiğini yazdı.

'RUSYA'NIN BİR NUMARALI ÖNCELİĞİ'

Rus internet sitesi gazeta.ru'da ise, 'Putin ne zaman ve neden Türkiye'ye gidecek?' başlığıyla yayımlanan köşe yazısında Rus liderin 2024 yılındaki en çok beklenen yurt dışı ziyaretinin Türkiye'ye gerçekleşeceğini belirtildi. Ziyarete dair Şubat ayı içerisinde bir tarihin medyada dile getirildiği ancak seyahatin birkaç kez ertelendiği yorumunu yapan internet sitesi, her iki ülkenin de Mart ayı içerisinde seçim yarışına sahne olacağını aktardı. Türkiye uzmanı Ivan Starodubtsev imzalı analizde, Moskova'nın şu anda Türkiye önceliğinin nihayet bir Rus-Türk gaz merkezinin kurulması için anlaşmaya ulaşmak olduğu vurgulandı. Köşe yazısında, "Rus gazının Avrupa'ya sevkiyatı için tam teşekküllü bir Türkiye güzergahının açılmasının stratejik öneminden söz etmeye gerek yok" diyen Ivan Starodubtsev, Ankara'nın sadece doğalgaz merkezi değil ayrıca Rus madenleri için de global bir satış merkezi olmayı hedeflediğini yazdı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER