Oynatma Listesi
HABERLER

Sinan Oğan'ın oylarının şifreleri! Erdoğan'a mı yoksa Kılıçdaroğlu'na mı yakın?

14 Mayıs seçimlerinde sonuçların netleşmesiyle Sinan Oğan'ın oy oranı dikkat çekti. CNN Türk canlı yayınında Sinan Oğan'ın oylarının olası 2. turda ne tarafa yöneleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Kamuoyu araştırmacısı İhsan Aktaş ve TBMM eski başkanvekili Yılmaz Ateş, seçim sonuçlarına ilişkin CNN Türk yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İhsan Aktaş'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

İNCE KİTLESİ OĞAN'A YÖNELDİ

Yüksek bir oy oranı bizde 51.4 vermiştik. Bizim sonuçlara yakın, Kemal Bey 44.5 olarak yayınlamıştık. Sinan Oğan bizi şaşırtmadı verilerde görüyorduk. Muharrem İnce’nin 6 puan oyu vardı 10 puana çıktı, düşüş gösterdi.

Daha çok Muharrem İnce’nin yanında duran genç kitle akışkan bir kitle var onlar Sinan Bey’e yöneldi. Bizim verilerimize uygun sonuç çıktı. Hata payımız yüzde 51.4, 49.4 gibi 1.5-2 puan fark var. Sinan Oğan’ı yarım puan farkla görmüştük.

MİLLİYETÇİ REFLEKS GÖSTEREN BİR SEÇMEN

Kilit isim oldu. Sinan Oğan’ın kitlesi çok kurumsal ve reis emretti ben yoluma devam edeyim gibi, HDP gibi hemen oyumu söylediğim kişiye veririm diye bir kitlesi yoktur. En azından bu ülkenin karşı karşıya kaldığı terör tehdidine karşı milliyetçi refleks gösteren bir seçmen.

BUGÜN CUMHUR İTTİFAKI 4-5 PUAN YÜKSEK ALIR

Cumhur İttifakı bugün araştırma yapsanız muhtemelen 4-5 puan yüksek alır. Bu psikolojik bir şey. Kazanan tarafa olağanüstü motivasyon geldi. İki genel merkeze baktığınızda AK Parti Genel Merkezi’nde yer yerinden oynuyordu. Buna karşılık Millet İttifakı’nda 6 partinin tamamı bir araya geldiler toplumun karşısına çıkıp bir açıklama yapamadılar.

BAKANLIK PAYLAŞIMI MOTİVE ETTİ

(Millet İttifakı motivasyonu düştü mü?) Kesinlikle, topluma vaatlerde bulundular, toplum yüzde 50 destek göstererek başkanlık sistemini onaydı. Onları motive eden şey sürekli bakanlık paylaşıyorlardı. 6 parti genel başkan yardımcısı olacak, bugün hiçbirisinin olmayacağı büyük bir emare ortaya çıktı.

AK PARTİ'DEN GİDEN OYLAR İTTİFAK İÇERİSİNDE KALDI

AK Parti’nin oyları düştü ama düşen oylar karşı ittifaka gitmedi ittifak içerisinde dağıldı. MHP’nin 7’den başlayan 10’a doğru tırmanışı vardı. MHP’yi böyle gördük, son 10 gündür yükselişi gördük bazı araştırmalarda 11’i gördük. AK Parti’nin oyları MHP, Yeniden Refah Partisi’ne gitti.

YEŞİL SOL SÜRPRİZİ YAPTI

AK Parti ile ittifak yaptığında 0.4’lük ayrılan kitle vardı Yeniden Refah Partisi’nde. Baktığınız zaman büyük sürprizi Yeşil Sol yaptı, bizim araştırmalarımız da yüzde 12 çıkıyordu, 8.8’e düşmesi sürpriz.

İYİ PARTİ KRİZLE BERABER DÜŞTÜ

İYİ Parti 7’lere düşmüştü, Sinan Oğan’ın yükselişini bir milliyetçi dalga yükseldi, onunla beraber İYİ Parti’de payını aldı. İYİ Parti ile ilgili spekülasyonlar yapıldı yüzde 21, yüzde 19. Biz en iyi zamanında yüzde 13.5 görmüştük. Sonra bu krizle beraber 7’ye düştü.

CHP'DEKİ ERİYİŞ

CHP ile alakalı 10-12 gün önce 28 bandına kadar çıkmıştı ardından 4 puan kaybetti. Biz birebir tahmin ettik. 4 puanın niye eridiğini analiz ettik bunun üzerinde biraz daha duracağız. Bir kısmı Türkiye İşçi Partisi’ne gitti, bir kısmı İYİ Parti’ye geldi.

"OĞAN'IN OYLARI ERDOĞAN'A DAHA YAKIN"

TBMM eski başkanvekili Yılmaz Ateş de CNN Türk yayınında Sinan Oğan oylarına dikkat çekti.

Yılmaz Ateş'in açıklamaları şöyle:

Sinan Bey’in oyları milliyetçi muhafazakar kitleye hitap ettiği görülüyor. Bu oranda bir oy almasında sayın Muharrem İnce’ye son günlerde kurulan bu sahte kaset kumpasının etkisinin olduğu, demokrasimiz örnek verdi ama bir anlamda muhalefet adayını seçtirelim diye ahlak dışı yöntemlere başvuruldu. Her türlü yola başvuruldu.

Sayın Oğan’ın oyları Sayın Erdoğan’a daha yakın duruyor. Sanırım Adalet ve Kalkınma Partisi 21 yıldır iktidarda bu 21 yılın yorgunluğu var. Dünyada gelişen Covid-19 olayları var. En son yakın bir tarihte 11 ilimiz yerle bir oldu bütün bu sorunlara rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yürütmenin başı olan Sayın Erdoğan’ın bu oranda oy alması muhalefetin seçim stratejisini yanlış bir yere oturtmasından kaynaklandığı kanısındayım. 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER