Oynatma Listesi
HABERLER

TEI Genel Müdürü Akşit milliyet.com.tr'ye açıkladı! TEI-TF6000 motorunda KIZILELMA detayı

Savunma, havacılık ve uzay sanayisine yönelik son yenilikçi çözümler ve teknolojiler SAHA EXPO'da görücüye çıkarken fuatda dikkat çeken bir ürün daha vardı. Türkiye'nin ilk milli turbofan motoru alanda yerini alırken TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, motorla ilgili KIZILELMA detayını da milliyet.com.tr'ye açıkladı.

876 firması ve 24 üniversitesiyle Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul’un düzenlediği SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, kapılarını açtı.

Fuarda çok sayıda ürün sergilenirken Türkiye’nin ilk milli turbofan motoru da TEI standın da yerini aldı.

Peki TEI-TF6000'in özellikleri neler? Muharip İnsansız Uçak Sistemi KIZILELMA'da kullanıbilecek mi? TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e önemli değerlendirmelerde bulundu. İşte Akşit'in açıklamaları;

Türkiye'nin ilk büyük ölçekli turbofan motoru. Bu aslında teknoloji olarak bir askeri turbofan motoru. Yolcu uçakları da bir turbofan ama yüksek bypass oranında bir turbofan. İkisi de jet motoru...

TÜRKİYE'DE GELİŞTİRİLMİŞ EN GÜÇLÜ MOTOR

Turbofandan kastettiğimiz motorun ön tarafında iki kademe fan dediğimiz düşük basınç kompresörü de algılayabileceğimiz bir fan kademeleri var. Bunlar havayı motora doğru üflerken ciddi bir kısmı motorun dışından direkt arkaya gönderiyor. Bir kısmı da içeriye veriyor.

Aslında Türkiye'de geliştirilmiş en güçlü motor. Toplamda motorumuz bu haliyle 6 bin litre itki sağlıyor. Bu haliyle derken bu normal bir turbofan motoru alt yakıcısız. Bir de bunun egzos kısmına alt yakıcı ekleme çalışmamız devam ediiyor. İnşallah yakın bir zaman onun da eklenmiş haliyle o TF10000 olacak. Yaklaşık 9800-10000 libre sınıfına çıkacak. Onun ilgili de çalışmamız devam ediyor.

HANGİ ÜRÜNLERDE KULLANILABİLECEK? KIZILELMA DETAYI...

Aslında bu motor bizim kurgumuz olarak Milli Muharip Uçağı'n motoru için bir teknoloji geliştirme motoru. Şu anda imalatı devam ediyor. Bunu güç sınıfı olarak öyle seçtik ki, bu haliyle direkt KIZILELMA'da kullanılabilir. Ona güç verecek bir sınıfta. KIZILELMA'nın güç sınıfı 2700-3000 libreyle (pistten kalkış) veya 5000-5500 (gemiden kalkış) libre sınıfında diye biliyorum. Bu her ikisini de rahatlıkla sağlayabiliyor. Hatta alt yakıcı da eklediğimiz zaman çok daha güçlü bir motor haline gelebiliyor. Aslında alt yakıcılı versiyonu iki tanesi HÜRJET'e güç verebilecek kadar güçlü hale geliyor.

Bunun dışında Milli Hızlı Hücum Botu programımıza var. Devam ediyor. Bu haliyle 4 tanesi ona güç verecek kadar yeterli güç üretiyor. Bayağı güçlü bir motor.

Ayrıca doğal gaz hatlarında, gaz dağıtım hatlarında değişik boylarda gazı basmak için uçak motorlarından üretilmiş kompresörler kullanılıyor. Orada da doğal gaz kompresörü olarak kullanılabilecek bir çapta motorumuz. Gerektiğinde de arkasına bir dinamo eklenerek öndeki fan kısmı sökülüp türbün ürettiği güç ve dinamoya aktarılarak elektrik üretiminde de kullanılabilir. Yaklaşık 3-4 bin evin elektriğini rahatlıkla karşılayacak kadar.

Bu tip motorlar daha çok portatif enerji ihtiyacı olan yerlerde kullanılabiliyor. Küçük bir kasabanın, bir ilçenin özellikle uzak bölgelerde, üretim hatlarında sıkıntı olan bölgelerde çok rahat elektrik üretimi için de kullanılabilir.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Kuru itki (SLS, ISA): 6.000 lbf
Boyutlar (GenişlikxYükseklikxUzunluk): 860x1100x2250mm
By-pass Ratio (SLS, ISA): 1,08
Özgül Yakıt Tüketimi (lbf/lbs.h): 0,70
Konfigürasyon
Fan: 2 stage axial
Kompresör: 6 stage axial
Türbin: 1 stage HPT - 1 stage LPT
Yanma Odası: Through Flow

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER