Oynatma Listesi
HABERLER

Ülkede gündem olan karar! Aydın Çoban'ın evinden çıkanlar dehşete düşürdü

Yeni keşfettiği internet ona sosyal hayata göre daha güvenli geliyordu. Hem evinde güvendeydi hem de milyonlarca insanlarla sohbet edebilirdi. İnternet üzerinden yeni insanlarla tanışıp daha önce hiç yapmadığı sohbetleri yapma fikri onu giderek daha da fazla heyecanlandırıyordu. İnternette daha fazla kişiyle tanışma fikrini gerçeğe dönüştürmek için bir web kamerası satın aldı. Bu kamerayla birlikte yalnızca yaşadığı ülkede değil dünyanın farklı bölgelerinden pek çok kişiyle sohbet edebilecekti. Ancak bu web kamerasının kendi sonunu hazırladığının henüz farkında değildi.

Kanada'nın batısındaki Britanya Kolumbiyası eyaletinde yaşayan 12 yaşındaki Amanda Todd, okulunda başarılı ve sosyal bir öğrenciydi. Ergenlik döneminin henüz başındaydı ve vücudunda keşfettiği değişimler onu şaşırtıyordu.

Sosyalleştiği arkadaşlarıyla bu konuları konuşsa da bu sohbetler ona pek de yeterli gelmiyordu. Yeni yeni keşfettiği internet ise ona daha güvenli geliyordu. Hem evinde güvendeydi hem de milyonlarca insanlarla sohbet edebilirdi.

İnternet üzerinden yeni insanlarla tanışıp daha önce hiç yapmadığı sohbetleri yapma fikri onu giderek daha da fazla heyecanlandırıyordu. İnternette daha fazla kişiyle tanışma fikrini gerçeğe dönüştürmek için bir web kamerası satın aldı.

Bu kamerayla birlikte yalnızca yaşadığı ülke Kanada'da değil dünyada kendisi gibi İngilizce bilen herkesle sohbet edebilecekti. Ancak bu web kamerasının kendi sonunu hazırladığının farkında değildi.

2009 yılında satın aldığı web kamerası hayatındaki ölümcül hataya sebep olacaktı. Hiç tanımadığı insanlarla sohbet etmeye başlayan Todd ne kadar dikkatli olması gerektiğinin farkında değildi.

Her sohbet sonrasında öz güveni artıyor, giderek daha da cesur ve korkusuz davranmasına sebep oluyordu. 2009'un son günlerinde her zamanki gibi okuldan döner dönmez bilgisayarını açtı. Daha önce karşılaşmadığı bir kişiye mesaj attı. Aldığı cevap onu şaşırtmıştı.

Karşısındaki kişi sanki onu tanıyor gibiydi. Bu kişi onun 12 yaşında bir genç kız olarak tam olarak ne hissettiğini öyle anlatıyordu ki Todd büyük bir şaşkınlığa uğramıştı.

Aralarında iletişim romantik bir ilşkiye döndü zamanla. Karşısındaki kişiyi tanımasa da onun kendisine değer verdiğini düşünüyordu. Bu kişi çevresinde değildi ama onun kafasındaki her soruya tatmin edici bir cevap veriyordu. Fakat ortada ciddi bir sorun vardı. Manipüle edildiğinin farkında değildi.

Karşısındaki kişinin asıl niyetinin ne olduğunu çözememişti. Kendisini iyi anladığını düşündüğü bu kişiyle günlerce yazıştıktan sonra beklemediği bir istekle karşılaştı genç kız.

Karşısındaki kişi ondan soyunup göğüslerini kendisine göstermesini istemişti. Daha önce böyle bir şey denememişti ama yapmak istiyordu. Fark edilmek, değer görmek istiyordu. Web kamerası aracılığıyla göğüslerinin ve yüzünün gözüktüğü fotoğrafı yolladı. Bu eylemi ona korkunç sonuçlar doğuracaktı.

12 yaşındaki genç kız, yolladığı fotoğrafın başına nasıl bir bela açacağını tahmin edememişti. Bu fotoğraf bir anda elden ele birçok sitede yayınlandı. Bir siber zorbalıkla karşı karşıyaydı artık. En büyük korkusu bu fotoğrafı en yakınlarının görmesiydi.

Bu süreçte tam iki kez hayatına son vermeyi denedi Todd. İki eylemi de başarısızlıkla sonuçlandı. Takvimler 10 Ekim 2012'yi gösterdiğinde ise tek başına verdiği bu mücadeleyi artık sonlandırmaya karar verdi. Sesini Youtube'dan duyurmak için web kamerasını açtı ve dokuz dakikalık bir video çekti.

Videoda hiç konuşmadı. Sadece elinde tuttuğu İngilizce yazılmış notları ekrana tuttu. Üç yıl boyunca neler yaşadığını, nasıl tehditlerle karşılaştığını, yakın arkadaşları tarafından nasıl dışlandığını tek tek anlattı Todd. Videoyu yayınladıktan kısa bir süre hayatına son verdi.

Ailesi onun cansız bedenini keşfettiğinde artık her şey için çok geçti. 15 yıllık bir ömür siber zorbalık yüzünden bu hayattan kopmuştu. Youtube'a yüklediği video ise 14 milyon kez izlenmişti.

Amanda Todd tek kurban değildi. Kanadalı genç kızın ölüme gitmesine sebep olan kişi Hollanda'da yaşayan bir adamdı. Üstelik bir Türk'tü. Ailesi Türkiye'den Hollanda'ya göç eden Aydın Çoban doğma büyüme Hollandalıydı.

Çevresindekiler tarafından her zaman gizemli biri olarak görülen Çoban, ilk olarak sekiz yaşındaki çocukları hedef almaya başladı. Çoban, tam 96 sahte Facebook hesabı oluşturdu.

Amanda Todd'un 2012'nin Ekim ayındaki ölümüyle birlikte sis perdesini aralamaya çalışan polis, bilgi teknolojisi uzmanların yardımıyla Aydın Çoban'ın şüpheli olduğunu tespit etti.

Çoban'ı tuzağa düşürmek için Jane adında bir kız gibi davranarak sohbet odasına katılan ve öncesinde onun evine gizlice girip bilgisayarındaki çevrimiçi etkinlikleri kaydeden polis, Hollandalı Türk'ün aradıkları kişi olduğunu kanıtladı.

Çoban, Ocak 2014 yılında Hollanda'nın güneyindeki Tilburg'ta bir bungalovda tutuklandı. Yapılan incelemelerde polis 27 sabit disk buldu. Bu sabit disklerin içinde tam 204 bin fotoğraf, 4 bin video, 250 kurbanın listesi, 5 bin 800 adet akraba ve arkadaşlardan oluşan bir başka liste daha keşfedildi.

Polis ayrıca Çoban'ın çevrimiçi sohbetlerde kendini gizlemek için yapay zeka yardımıyla sesini bir çocuk gibi gösterecek bir yazılım kullandığını ve bu şekilde çocukları kandırdığını da tespit etti.

2017'de Amsterdam'daki mahkemede 10 yıl 243 gün hapis cezasına çarptırılan Çoban kısa sürede ülkeyi ayağa kaldırdı. Ancak Kanada, Amanda Todd davasının ayrı bir vaka olduğu için Çoban'ın ülkeye iade edilmesi talebinde bulundu. Çoban, iade sürecinden sonra 2020'de Kanada'ya teslim edildi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen duruşmada Todd'un ölümünden ötürü önce suçsuz olduğunu savunan Çoban, jüri tarafından suçlu bulundu. Ceza duruşması tarihinin önümüzdeki günlerde belirlenmesi bekleniyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER