Siyaset Ne Rusya ne de Suriye yaptı

Ne Rusya ne de Suriye yaptı

02.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de Türk askerlerine yönelik hava saldırısıyla ilgili olarak, “Bizim, Rusya olarak, bununla hiçbir ilgimiz yoktur. 24 Kasım’da Türk askerlerinin hayatını kaybettiği saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır” dedi.

Ne Rusya ne de Suriye yaptı

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Lavrov’un Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında “Saldırıyı Suriye rejimi yapmıştır” şeklinde bir beyanı olmadığı, çeviri hatasından kaynaklanan önemli bir yanlış anlaşılma olduğu belirtildi.

Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5. Toplantısı, Antalya’nın Alanya ilçesinde bir otelde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov eş başkanlığında yapıldı. İki ülke bakanları 2017-2018 Yılları İstişareler Eylem Planı’nı da imzaladı. Basına kapalı görüşmenin ardından, düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Lavrov’u kendi şehri Alanya’da ağırlamaktan duyduğu emnuniyeti dile getirdi. Bugünkü toplantının amacının, iki ülke liderleri arasında gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın hazırlığı olduğunu belirten Çavuşoğlu, 2017’nin ilk çeyreğinde söz konusu toplantıyı Rusya’da yapmayı planladıklarını bildirdi. Çavuşoğlu, “Amacımız iki ülke arasındaki ilişkileri eskisinden daha öteye götürmek, daha derinleştirmek ve her alanda iş birliğimizi güçlendirmek. Biz artık, ‘Uçak düşürme hadisesinden önceki dönem, sonraki dönem’, bunları konuşmak istemiyoruz” dedi.

‘Kan durmalı’

Lavrov da konuşmasında ikili görüşmenin ve toplantının başarıyla sonuçlandığını ve Alanya’ya geldiği ilk andan itibaren sıcak bir samimiyet ve misafirperverlik hissettiğini belirterek, “Rus vatandaşlarımızın, halkımızın burayı neden bu kadar çok sevdiğini de anlamış olduk” dedi. Görüşmelerde bölgesel gelişmeleri de değerlendirdiklerini belirten Lavrov, “Suriye konusunda hemfikiriz. Bu ülkede ve bölgede de kanın durması lazım. Bu konuda da işbirliğimiz devam edecektir... Devlet başkanlarımız, Sayın Putin ve Sayın Erdoğan bu konuda siyasi iradelerini ortaya koydular ve biz de bu çerçevede normalleşme sürecine ivme vereceğiz” dedi.

Lavrov, Doğu Halep’teki son duruma ilişkin ise “Halep’i teröristlerden kurtaracağız. Oradaki insanlar kullanılıyor. Ne yazık ki bunu söylemek zorundayım. Biz Suriye hükümetine oradaki çıkışların da kapatılması için yardımcı olduk. Gerçekten bir çok insan o koridoru kullanarak hayatını kurtardı” ifadelerini kullandı.

Yazarlar