Gündem Nvidia'dan Samsung'a Dava !

Nvidia'dan Samsung'a Dava !

05.09.2014 - 22:03 | Son Güncellenme:

Nvidia, mobil işlemci üreten Samsung ve Qualcomm'a grafik işlemcilerde patent ihlali olduğu iddiasıyla patent davası açtı. Davayla ilgili detaylar haberimizde.

Nvidiadan Samsunga Dava

Köklü grafik çözümleri üreticisi Nvidia, bilgisayarlardaki tecrubesini, mobil alana Tegra işlemcileriyle taşımayı amaçlamıştı. İlk 2 Tegra çözümleriyle pazarda kendisine yer bulan ve hızlı bir çıkış yakalayan firma, daha sonra diğer üreticilerin işlemci çözümlerinin karşısında, pazarda kendine yer bulamadı.

Haberin Devamı

Mevcut zamanda Tegra K1 işlemcisiyle mobil arenada yoluna devam eden Nvidia, mobil cihazlardan tabletler ve oyun konsolu türevi cihazlarda ben de varım diyor.

Nvidia tarafından bugün ilginç bir haber geldi. Firma, Qualcomm ve Samsung yani Android sektörünün iki devine patent davası açtı.

Patent davasının sebebi ne?

Qualcomm'un işlemcilerinde kullandığı Adreno grafik birimi yüzünden Qualcomm'a, Samsung'a da; ARM Mali, Adreno ve Imagination'un PowerVR grafik birimlerini ürünlerinde kullandığı için dava açtı.

Nvidia, patent ihlal şikayetini hem ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, hem de Delawere’deki bölge mahkemesine iletti.

Nvidia "Samsung tablet ve akıllı telefonlar pazardan çekilsin" istiyor

Nvidia, yukarda bahsettiğimiz Qualcomm'un Adreno, ARM'ın Mali ve Imagination'un PowerVR çözümlerini kullanan Samsung Galaxy ailesindeki akıllı telefon ve tabletlerin pazardan çekilmesi isteniyor.

Haberin Devamı

Nvidia, tazminat da istiyor

Sektörde kullanılan üç büyük grafik işlemci çözümünü kullanan Samsung modellerinin pazardan çekilmesini istemek, tüm ürünlerin pazardan çekilmesini istemek ile aynı anlama geliyor. Sadece Nvidia, isteğini yasal bir şekilde "dolaylı" yoldan iletiyor.

Nvidia'nın istekleri bunlarla da bitmiyor. Ek olarak Nvidia bölge mahkemesinden, patent ihlali sebebiyle uğradığı zararların karşılanmasını talep etti. 1993'ten bu yana AR-GE’ye 9 milyar doların üzerinde yatırım yapan Nvidia, patent alarak bu yatırımlarının geri dönüşünü sağlamak istediğini belirtse de, Samsung ile anlaşmaya varamadı.

İstekler önce Samsung'a iletilmiş

Nvidia’nın patent lisanslama ekibi direkt olarak patentler konusunda Samsung ile iletişime geçmiştir. Ayrıca firmadan gelen açıklama "Patentlerimizin Samsung’un tüm mobil cihazlarında ve kullanılan grafik mimarilerinde kullanıldığını gösterdiğimiz birkaç toplantı gerçekleştirdik. Toplantılardan bir sonuç alamazken, Samsung sürekli olarak bunun tedarikçilerinden kaynaklanan bir sorun olduğunu belirtti." şekilde.

Hedefte dolaylı yoldan Qualcomm bulunuyor

Gerçekçi olarak düşünürsek, mevcut pazardaki tüm üreticiler Qualcomm, ARM ya da Imagination'ın grafik çözümlerini kullanıyorlar. Yani sadece Samsung'a dava açılmasının nedeni, pazar payında en büyük pazar payına sahip olması. Eğer Nvidia, bu davayı kazanırsa, en büyük rakibi Qualcomm'u da devre dışı bırakmış olacak. Dosyalarda doğrudan Qualcomm'a dava açılmıyor ama dolaylı yoldan firmaya da kılıç çekiliyor.