Gündem 'Onlar istiyorlar ki veliler imam hatibe evladını yollamasın'

'Onlar istiyorlar ki veliler imam hatibe evladını yollamasın'

13.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eleştirileri haksız bulan Bakan İsmet Yılmaz, “Velev ki bütün okulları imam hatip yazdık. Hiçbir veli tercih etmezse boş kalacak. Abartılıyor. Onlar istiyor ki veliler istese de bu okullara evlatlarını gönderemesinler” dedi...

Onlar istiyorlar ki veliler imam hatibe  evladını yollamasın

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CNN Türk’te eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz’ın açıklamaları özetle şöyle:

Haberin Devamı

EĞİTİM BÖLGELERİ HAZİRANDA: Yerleştirme ve tercihle ilgili kılavuz haziranda yayımlanacak. Eğitim bölgelerini de haziranda açıklayacağız.

SINAV YERİ AÇIKLANACAK: (Öğrenciler kendi okullarında mı sınava girecek?) Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Bu öğrencilerin yüzde 10’unu sınavla öğrenci alan okullara kaydedeceğiz. Bu sınava girmek kişinin tercihine bırakılmıştır. Ne kadarının tercih edeceği daha belli değil. 1 milyon 200 bin öğrencinin tamamı sınava girmek isterse o zaman arkadaşlarımız 1 milyon 200 bin öğrenciyi alacak okulları belirleyecek; 22 Mayıs’ta da öğrencilerimize sınava giriş belgesi vereceğiz. Hangi okulda sınava girecekleri belli olacak. Tercihine göre belirlenecek okullarda öğrencilerimiz sınava girecek.

Haberin Devamı

YÜZDE 10 KRİTERİ: (Kılavuzdaki sınavla öğrenci alacak okul listesi) Herkes kendi mahallesinde, ilçesinde bulunan bir okulun da bu kapsama girmesini istiyor. Ama orada esas aldığımız husus, yüzde 10’u geçmemesi. Bizim amacımız bu sınav kaygısının, heyecanının mümkün olduğunca en az sayıda öğrencimize verilmesi. Daha önce, ‘öğrenciler yarış atına döndü’ diyenler şimdi, ‘bu okul niye kapsama girmedi?’ diyor, okul sayısını artırmak istiyor. İlinizdeki öğrenci sayısı ne kadar? Mesela 100 bin. Bunun 10 bini sınavla öğrenci alan okullara girecek. Geri kalan yüzde 90 yerel yerleştirme ile ikametgahına en yakın okula yerleştirilecek. ‘Listeye bu okulu da alın’ diyorlar. O zaman bu oran yüzde 11-12-13-14 hatta daha da yukarı gider. O zaman TEOG’u kaldırmakla istenen amaca ulaşmamış olacağız.

‘Deizm raporu bilimsel değil’

(Gençlerin deizme kaydığı tartışması) Böyle bir program bakanlığımız tarafından yapılmamıştır. İKDAM Eğitim Derneği ve Uluslurarası Öncü Eğitimciler Derneği tarafından Konya’da 4 Mart’ta Konya Öğretmenevi’nde bir program gerçekleştiriliyor. Bizimle ilgili olan kısım öğretmenlerimizin katılmasına izin vermişiz. Hepsi bu kadar. Bizim deizmin arttığına dair bir değerlendirmemiz yok. Bunların sonuç raporu yayımlandı. Kesinlikle gerçekleri ifade etmiyor. Bilimsel gerçeklere dayanmıyor. Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında söylediği aynen bizim de görüşümüzdür. Ne diyor? ‘Türk gençliğinin deizme kaydığını söylemek densiz bir uydurmadır. Biz de aynen katılıyoruz.

297 İMAM HATİP VAR: Kriter neydi? Fen ve sosyal bilimler liselerinin hepsini aldık. Eğer fen ve sosyal bilimler liselerindeki öğrenci oranı, o ildeki öğrenci oranının yüzde 10’una tekabül ediyorsa başka bir Anadolu lisesini bunun içine eklemedik. Ama eğer bu iki lise türü yüzde 10 kriterine yaklaşmamışsa o zaman proje okullarını yani Anadolu liselerini kapsama alarak yüzde 10’u doldurduk. Tematik, sektörle işbirliği yapılan meslek liseleri dikkate alındı. Fen, sosyal bilimler ve proje uygulayan Anadolu liseleri toplam 620 okul var. Ne kadar öğrenci bu kapsamda? 78 bin 300 öğrenci. Oranı yüzde 62. Yüzde 62 öğrencimiz bu üç türe katılacak. Mesleki ve teknik eğitimde 449 okulu bu kapsama aldık. 19 bin 170 öğrencimiz girecek. Oranı yüzde 15. İmam hatip lisesi 297 okulumuz var. Öğrenci sayımız 28 bin 740 oranı da yüzde 23.

Haberin Devamı

ADRESE DAYALI YERLEŞTİRME: (Köklü okulların kılavuzda olmaması) Kılavuzda olmayan okulların hepsine adrese dayalı olarak yerleştirme yapılacak. Gerekçesi, yüzde 10 kriteri ile ilgili. Fen ve sosyal bilimer liselerindeki öğrenci sayısı yüzde 10’u doldurduğundan o köklü lise dediklerinizi kapsama alamadık. Yüzde 10 kriteri ile her ilde sınavla öğrenci alan okullar belirlendi. Her ilçede olacak diye de bir şart yok.

BOŞ KALACAK: (“İmam hatip sayısı Anadolu’yu geçti” haberi) Velev ki bütün okulları imam hatip yazdık, sonuçta tercihte kim bulunacak? Tek taraflı bakanlığın hayal ettiği vehim, vehim olduğunu belirteyim de, o gerçekleşecek mi? Gerçekleşmeyecek. Diyelim ki biz imam hatip lisesini koyduk, hiçbir veli tercih etmedi. Boş kalacak mı? Kalacak. Yüzde 62’nin Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullara gideceği bir sistemde, sadece 28 bin öğrenci için imam hatiplere gitme yolu açıldığı zaman herkes imam hatip mi oluyor? Abartılıyor. Onlar istiyor ki, veliler istese de bu okullara evlatlarını gönderemesinler.