Gündem Osmanlı kabristanına ‘klima’lı saygısızlık!

Osmanlı kabristanına ‘klima’lı saygısızlık!

26.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eminönü’nde bulunan 488 yıllık Sururi Daye Hatun Camii’nin bahçesinde mezar taşları ve kabristanların olduğu bölüme monte edilen klima motoru tarihe karşı duyarsızlığı gözler önüne seriyor.

Osmanlı kabristanına ‘klima’lı saygısızlık

İstanbul’da Bizans ve Osmanlı döneminden kalma kimi tarihi eserler kurtarılmayı beklerken, bazı eserlerin görüntüsü ise yürek burkuyor. Eminönü Sururi Mahallesi’nde yeralan tarihi ‘Sururi Daye Hatun Camii’nin bahçesindeki görüntüler de bunlardan biri. Kanuni Sultan Süleyman’ın sütannesi olarak bilinen Sururi Hatun’un 1530 yılında yaptırdığı tarihi caminin bahçesinde mezar taşları ve kabristanlar bulunuyor. Ancak kabristanlara bitişik cami duvarına monte edilen ve adeta kabristanın bir parçası haline gelmiş olan klima motorları ise tarihe karşı duyarsızlığı gözler önüne seriyor. Ayrıca avlu duvarına monte edilmiş klima motorunun orijinal görünüme zarar verdiği zarar da dikkat çekici.

Haberin Devamı

Rahatsız ediyor

Kabristanlarla iç içe geçen klima motorlarının hali hazırdaki görüntüsü camiye girip çıkan birçok kişiyi de rahatsız ediyor. Tarihi mezar taşları ve kabirlerin kötü görünümüne ek olarak cami önünün park yeri olarak kullanılması da tepki çekiyor.

Öte yandan tarihi kaynaklarda ‘Sururi Daye Hatun Camii’nin 1530 yılında inşa edildiği 1907 yılında tamir gördüğü belirtilirken, caminin son olarak 1987’de elden geçirildiği belirtiliyor. 300 metrekarelik tek minareli tarihi caminin bahçesinde birçok mezar taşı ve kabir yer alıyor. Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü çini ile kaplı, tavanı ahşap cilalı eserin duvarlarında alt ve üstlü olmak üzere iki sırada dört pencere bulunuyor. Tarihi eserin ön cephesindeki pencere duvarlarının delinerek kabloların geçirildiği, delinen duvarların silikon maddeyle kapatıldığı da dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Tarihi caminin duvarına matkapla delik açılarak monte edilen kilimanın soğutucu motor aksamı çok çirkin bir görüntü oluşturuyor.