Otomobil ‘Yol gösteren’ler çoğalıyor

‘Yol gösteren’ler çoğalıyor

18.08.2008 - 00:53 | Son Güncellenme:

Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan navigasyon sistemlerinin, artan çeşitlilik ve rekabetçi sayılabilecek fiyatlar sayesinde Türkiye’de de artık yıldızı parlıyor. Fiyatlar 250 YTL’den başlıyor ...

‘Yol gösteren’ler çoğalıyor

Bakkala, çakkala, taksi durağına, muhtara derken adres bulmak için her yolu deneyen sürücüler, yavaş yavaş bu alışkanlıklarını değiştirmeye başlıyor. Nitekim Amerika ve Avrupa’da çok yaygın olan uydu ya da DVD destekli yön bulma sistemleri yani “navigasyon sistemleri”, artan çeşitleri ve düşen gelen fiyatlarıyla Türkiye’de de varlığını hissettiriyor.
Gitmek istediğiniz ancak bilmediğiniz bir adresi bulabilmeniz için sesli ve görsel yönlendirmeler yapan bu cihazlar, kampanyaların da etkisiyle yavaş yavaş araçlarda yerini almaya başladı. Müzik sistemine entegre olan ya da cama monte edilen navigasyon cihazları, sadece gidilmek istenilen adresi değil en yakındaki okul, hastane, otel ya da benzinciyi de gösterebiliyor.
Bunun için 250 YTL civarından başlayan fiyatlarla, çeşitli özelliklere sahip taşınabilir bir navigasyon cihazı almak yeterli. Üstelik firmalar, bu ürünlerde taksit de yapıyor.

Bisiklete bile var
Baytekin Teknik Cihazlar’ın ithal ettiği Garmin markasının, otomobiller için 5 farklı navigasyon cihazı bulunuyor. Garmin’in “Nüvi 200” ile “Nüvi 250” modellerinde detaylı iki veya üç boyutlu Türkiye haritası, renkli ekran, Türkçe menü ve Türkçe yönlendirme mevcut.
Dokunmatik ekranla gidilmek istenilen yerin fotoğraflarıyla, zamanı ve uzaklığını gösteren Nüvi 500 ise, bisiklet veya motosiklete bağlanabiliyor. Bluetooth özelliğiyle telefon görüşmesine imkan tanıyan, MP3 çaları olan, Türkiye ve Avrupa haritalarının yüklü olduğu Zümo 550 modelinin yanında daha geniş ekranlı ve donanımlı Nüvi 710 modeli de var. Fiyatları 205 YTL (+ KDV) ile 920 YTL (+ KDV) YTL arasında değişiyor.
Albim’in ithal ettiği Mio navigasyon cihazlarının da dört modeli var. Giriş seviyesi olan ve 3.5 inç ekrana sahip C220 modelinde Doğu Avrupa ve Türkiye haritaları mevcut. C520 modeliyse bunlara ek olarak 4.3 inç ekrana, bluetooth ile eller serbet telefon konuşması yapılabilme özelliğine ve MP3 çalara sahip. C720 ve C720b modellerinin ekstra özellikleri arasında da 2 Megapiksel kamera bulunuyor. Böylece resmini çektiğiniz noktaya, adresini girmeksizin sizi götürebiliyorlar. Bu modellerde Türkiye ve tüm Avrupa haritası, video oynatıcısı da mevcut. Fiyatlar 319 $ (+ KDV) ile 699 $ (+ KDV) arasında değişiyor.

Alternatifler çok
Türkiye’ye bu tür sistemleri ilk getiren firmalardan biri olan Alman Blaupunkt’un en popüler modeliyse “TravelPilot Lucca 3.3” taşınabilir navigasyon cihazı.
Sade ve şık tasarımıyla dikkat çeken bu cihaz, Türkiye’nin 42 yerleşim merkezinin sokak detaylarının yanı sıra Avrupa’daki tüm karayolları ve 20 Doğu Avrupa ülkesinin haritalarını içeriyor. Navigasyon özelliklerinin yanında SD/MMC hafıza kartıyla resim görüntüleyen, müzik dosyaları çalabilen cihaz, iki nokta arasındaki en hızlı ya da en kısa rotanın hesaplaması, ücretli yollar, feribotlar gibi ayarlara da sahip.

Yerli malı ürün
Avrupa’nın en yaygın markalarından TomTom ise, bu ay sonu itibariyle üç farklı modelle Türkiye’de satışa başlayacak. Bu ürünlerin de fiyatı şimdilik açıklanmıyor.
Ürünlerini kendi geliştiren, üretimini yurtdışında yapan Delco A.Ş., tescilli markası Navitech’le iddialı. Fiyatları 300 ile 3 bin YTL arasında değişen Navitech ürünleri, Türkiye yollarının yüzde 100’ü ve tüm sokak detaylarına sahip. Ayrıca sürekli güncellenen yazılımla da destekleniyor.
Navitech’in üç farklı portatif navigasyon cihazı var. 3.5 inçlik dokunmatik ekranlı NAV-P100 ve NAV-P135K modellerinde harici hafıza kartı kullanımı, MP3/WMA çalar, dijital fotoğraf albümü, NAVTURK güncel navigasyon yazılımı, 81 il ve 500 ilçenin sokak detayları, 200 bin kayıtlı önemli nokta, Türkçe dahil 13 dilde menü ve sesli yönlendirme gibi özellikler var. NAV-P1405’deyse ek olarak 4 inç’lik HD geniş ekran var.
Globtek Elektronik’in ticarileştirdiği Navia’nın da üç modeli var. Bunlarda, modele bağlı olarak 3.5 inch dokunmatik ekran, MP3 ve MP4 dosyalarını oynatabilme, önceden kaydedilmiş önemli yerlerde fotoğraf desteği, iki ve üç boyutlu harita gösterebilme,  yol rehberi yüklü SD kart, gibi özellikler bulunuyor. Aynı zamanda tatil, şehir ve yol rehberi olarak da kullanılan Navia’larda, Türkiye çapındaki benzin istasyonları, otel, hastane, eczane, okullar gibi önemli ihtiyaç noktaları da gösteriliyor. 350 YTL’den başlayan fiyatlarla bulmak mümkün.
Kendi markasıyla satışa başlayan Navking’in de Route 66 Mini ve Route 66 Maxi modelleri var. 81 ilin karayolları haritası, 63 ilin tüm detayları bulunan cihazlarda otel, alışveriş merkezi, restoran, hastane, benzin istasyonu bilgileri de mevcut. Ayrıca eller serbest telefon, dokunmatik ekran, gece görüşü özelliği de var. 250 dolardan başlayan fiyatlarla bulmak mümkün.