İzmir (ÖZEL) BU PROJE MİNİKLERİN BAŞARISINI ARTIRDI

(ÖZEL) BU PROJE MİNİKLERİN BAŞARISINI ARTIRDI

21.01.2016 - 11:47 | Son Güncellenme:

.

(ÖZEL) BU PROJE MİNİKLERİN BAŞARISINI ARTIRDI

İzmir’in Dikili ilçesinin bir mahallesinde başlatılan proje, dersleri eğlenceli bir şekilde öğrencilere sevdirirken, miniklerin başarılarını da önemli ölçüde artırdı.
Dikili ilçesinin Tepecik mahallesindeki Kıratlı Esin Çağdaş İlkokulu yönetici ve öğretmenleri, okulda Kıratlı Günler Etkinliği adında bir proje başlattı. Öğrencilerin derse katılımlarını ve okulu sevdirmeyi amaçlayan proje, bir anda öğrencilerin ilgisini çekti. Proje ile öğretmenler günlerin adını değiştirdi. Eğitimciler, Pazartesiyi ’Öykü ve Şiir Günü’, Salı’yı ’Doğa ve Çevre Günü’, Çarşamba’yı ’Sağlıklı Yaşam ve Spor Günü’, Perşembe’yi ’Dans ve Müzik Günü’, Cuma gününü ’Sağlıklı Beslenme ve Meyve Günü’ olarak adlandırdı. Adlandırılan bu isimlerden sonra öğretmen ve okul yöneticileri, dersleri monotonluktan kurtararak öğrencilere hem okulu, hemde dersleri sevdirdi.
ÖĞRENCİLER OKULA GİTMEK İÇİN CAN ATIYOR
Belirlenen ve adlandırılan günlerde o güne özel programlar yapıldı. Bir yıldır süren proje ile minikler spor, beslenme, sağlıklı yaşam, doğa ve çevre sevgisi gibi konularda bilinçlenirken, şiiri ve öyküyü sevme, şiir ve öykü yazma alışkanlığı kazandı. Okula gitmeye can atan öğrencilerin başarısı ise bir anda arttı. Bu şekilde okul yöneticileri ve öğretmeler, tam bir takım ruhu oluşturdu.
Öte yandan, proje kapsamında belirlenen müfredatlar da aksatılmıyor. Öğretmen ve yöneticiler bu projeyi sadece öğle aralarında ve teneffüste uyguluyor. Öğrenciler ise bu sayede yeni şeyler öğretmenin mutluluğunu yaşıyor.
Okul müdürü Aşkın Ayhan (42) neden böyle bir proje hayata geçirdiklerini şöyle anlattı: "Bir ilkokul mutlu olmalı, eğlenceli olmalı."
Öğretmen arkadaşlarıyla birlikte bir ilkokul nasıl olmalı sorusuna yanıt aradıklarını anlatan Ayhan, şunları söyledi: "Ve cevabını bulduk. Bir ilkokul mutlu olmalı, eğlenceli olmalı. Oyun olmalı içinde, hobiler olmalı. Müzik olmalı, dans olmalı. Kitap olmalı, öykü olmalı, şiir olmalı. Mutlu çocukların okulu vizyonuyla yola çıktık. Öğrencilerimizi sosyal, kültürel, akademik, zihinsel, bedensel, sanatsal yönden daha iyi yetişmelerini amaçladık. Bu doğrultuda Kıratlı Günleri adı altında bir proje geliştirdik. Okulumuzun tüm öğretmenleri bunun için özel gayret sarf ediyor."
Yapılan uygulamalar hakkında bilgi veren Ayhan, "Günlere yüklediğimiz anlam dışında her cuma ikinci teneffüs saati ’meyve saati’ uygulaması yapılıyor. Ayrıca her gün ’günün sorusu’, ’günün öğrencisi’ ve ’günün sözü’ etkinlikleri yapılıyor. Okulda okuma alışkanlığı kazandırmak için ayrıca ’Okuyan Gezer’ projesi uyguluyoruz. Yıl sonunda en çok kitap okuyan öğrenciler ’okuyan gezer’ olarak seçiliyor" dedi.
BAŞARI ARTTI
Projenin kazanımlarını anlatan Ayhan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu proje çocuklarımızın öz güvenlerini geliştirdi. Okulumuz öğretmeleri ve öğrencilerimiz okula daha istekli ve severek geliyor. Çocuklarımız mutlu. Derslerindeki başarı arttı. Okullarınızda yüzme havuzları, tenis kortları yapabilirsiniz. Güzel güzel binalar yapabilirsiniz. Ama içinde insan olmadan, emek olmadan, sevgi ve mutluluk olmadan hiçbir şey olmaz. Bizim eğitim gönüllülerinden tek isteğimiz bize destek olmaları. Çünkü desteğe ihtiyacımız var. İki derslik ve yemekhane ihtiyacımız var. Burası 40 öğrenci olması gerekirken şuan 160 öğrenci eğitim görüyor. Bu konuda vakıflara, özellikle İşgören Vakfına seslenmek istiyorum. Bu çocukların daha iyi eğitim görmeleri için bize destek olursanız mutluluk duyarız."
"OKULU SEVİYORUZ"
Okuldaki projeyi konuşan öğrencilerden Umutcan Çakar (10), okulundan çok memnun olduğunu belirterek "Okulumuzdan çok memnunuz. Pazartesiden Cumaya günlerimiz var. Öyküler yazıp şiir okuyoruz. Spor yaparak sağlıklı başlıyoruz güne. Atletizm, futbol gibi spor etkinlikleri yapıyoruz. Dans edip, müzik dinliyoruz. Okulumuzu köyümüzü temizliyoruz. Sağlıklı besleniyoruz. Öğretmenlerimizi çok seviyoruz" ifadelerini kullandı.