PazarGastronominin falına baktık...

Gastronominin falına baktık...

05.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

Gastronominin  falına baktık...

2020’de neler konuşulacak, neler göreceğiz, neler yiyeceğiz? Gastronomi falına bakalım dedik. Bakalım gastronomi dünyasının ışıltılı kristal küresi bize neler gösteriyor?


Gastronomi dünyası neredeyse moda dünyasını geçti. Bütün dünyada her yılın sonunda bir sonraki yıl neler yenecek, neler yeni trend olacak, neler konuşulacak listeler yayınlanıyor. Ama bu listelerde giderek dikkati çeken ortak bir nokta var. Artık sadece zevk-i sefa değil yeme içme işleri. Herkes daha sorumlu, daha sağlıklı, daha bilinçli, etik açıdan daha doğru bir gastronomi dünyası istiyor.

İklim değişikliği gelecek için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Dünyanın bir kısmı açlıktan kırılırken, üretilen yiyeceğin önemli bir kısmı çöp oluyor. Kimi tarlada kalıyor, kimi yollarda telef oluyor.

Kentlerde tüketiciye ulaşılabilenin bile önemli kısmı, hallerde, pazarlarda, süpermarketlerde daha sofralara ulaşmadan atılıyor. Lokantalardan evlere kadar atık yiyecek miktarı korkutucu boyutlarda. 2020’de ve sonrasında dünyanın ve Türkiye’nin tek konusu bu olmalı: İsrafa son!

İsrafı önlemenin yanı sıra daha doğru düzgün beslenmek ve üreticinin hakkını kollamak, sürdürülebilir tarım, kadın emeği ve kooperatifçilik konuları gündemde olacak. Bir başka önemli konu da değerlerimizin farkına varmak ve bu değerlere sahip çıkmak. Küçük esnafın kıymetini bilmek önceliğimiz olmalı. Atalık tohumları korumak kadar kaybolmaya yüz tutmuş tatlarımızın da izini sürmek gerekiyor. İşte ancak bunları gözettiğimiz zaman yediğimiz lokma boğazımıza dizilmeyecek, sefasını sürmek daha keyifli, sofralar daha güzel olacak! Şimdi 2020’nin gastronomi falına bakalım. Bir kısmı yıldızların gösterdiği, bir kısmı duyduklarımız, bir kısmı da hayallerimiz diyelim. Bu köşede bu konuların sıkça işleneceğini size garanti edebilirim.

Gastronomi turizmi

Turizm ve Kültür Bakanlığı 2020 yılını Anadolu Gastronomisi yılı ilan etti. Gastronomi turizmi tüm ülkelerin yeni umudu. Herkes bu konuya ağırlık veriyor, ülkeler tüm turizm stratejilerini bu eksende geliştiriyor. Çünkü bu sayede toplumun tüm kesiminin turizmden payını alması mümkün oluyor. Sürmene’de ya da Tarsus’ta bıçakçı, Antakya’da közde kadayıf yapan tatlıcı, Adana’da arabadan şalgam suyu satan usta, İzmir’de köşedeki kumrucu, Korkuteli’ndeki yanıksı dondurmacı, özetle köfteci, pideci, kebapçı, dönerci, pilavcı, çorbacı herkes payını alıyor. Artık turizm kavramı deniz, kum, güneş ötesinde sadece eğlence ve keyif odaklı değil deneyim odaklı olmak durumunda.

Gastronominin  falına baktık...



Ziyaretçi artık sosyal sorumluluk projelerini de bilmek, duymak, destek olmak istiyor. Bu noktada küçük esnafı desteklemek, yöresel ürünlere ve geleneksel lezzetlere sahip çıkmak önem kazanacak. Jolly Tur bu amaçla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP ile ortak “Mirasım Türkiye” projesini başlattı. Proje doğal ve tarihi değerlerin korunması ve geleceğe aktarılması amacını taşıyor, farkındalık yaratmak ve özellikle çocuklara yönelik eğitim vermek öncelikleri arasında. Projenin önemli bir bileşeninin de gastronomi turizmi olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Tarhana ve ötesi

Gastronominin  falına baktık...



Tek bir gün yok ki televizyonda yiyeceklerin faydasından söz edilmeyen bir kadın programı olmasın. Fonksiyonel gıdalar gündemde olmaya devam edecek. Zencefil ile zerdeçal her daim parlayan yıldızlar, çörek otu yükselişe geçecek, lahana, karnabahar, turpgillerin tamamı etkilerini devam ettirecek. Kemik ve ilik suyu yükselişte. Son yılların yükselen yıldızı fermantasyon rüzgarı etkisini tüm dünyada sürdürüyor. Tarhana Türkiye’nin dünyaya sunduğu yeni tat olacak, komet hızıyla göklerde parlayacak. Bir anda dünya çapında ünlenecek, star ürün olacak. Bu arada kadim lezzetimiz sahlep de şaşırtacak, nelere kadirmiş göreceğiz.

Yılın rengi: Mavi

Gastronominin  falına baktık...



Bu yılın rengi belli oldu: Klasik Mavi. Doğal olarak mavi olan yiyecek pek az, mavi renkte bir yiyecek gördüğümüz zaman sentetik olabileceği korkusuyla hemen irkiliyoruz ama Brezilya’da yetişen jenipapo adlı bir meyve içine katıldığı her yiyeceği masmavi boyayabiliyor. Modası tutarsa, hele bir de faydaları keşfedilirse bizim tropikal meyve cennetimiz Alanya, Anamur civarında yetiştirilmesi an meselesi. Avokadodan mangoya her şeyin yetiştiği bu bölgeden hiç bilinmedik yeni meyveler mutfağımızın yeni yıldızları olacak.


EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler