Pazar Hindi ile ne içmeli?

Hindi ile ne içmeli?

03.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hindi bir süredir bolca bulunduğu ve fiyatı da ucuzladığı için, bu yılbaşı daha çok evde hindi pişecek. Peki ama başrolünde hindinin olduğu bir yılbaşı sofrasında ne içmeli?

Hindi ile ne içmeli

Hindi ile ne içmeli?

Hindi bir süredir bolca bulunduğu ve fiyatı da ucuzladığı için, bu yılbaşı daha çok evde hindi pişecek. Peki ama başrolünde hindinin olduğu bir yılbaşı sofrasında ne içmeli?

MEHMET YALÇIN

İzmir’in polis kökenli valisi geçen yıl "gençliği alkolizme sevk ediyor" diye inanılmaz bir gerekçeyle yasaklayıncaya kadar, Bayraklı semtinde yıllar boyu sevimli futbol maçları oynanırdı. Tekel’in rakı fabrikası çalışanlarının oluşturduğu "Rakıspor" ile yine Tekel şarap fabrikası personelinin kurduğu "Şarapspor", ezeli bir rekabet içinde mücadele edip dururlardı. Bizim sütunda da geçen hafta böyle bir maç oldu ve "Şarapspor", Rakıspor’u 10 sıfır yendi! Rakıcılara, rakıyı bırakıp şaraba geçmeleri için 10 tane sağlam neden sıraladım. Rakıcılar hemen rövanş istediler, cevaplar yağdırdılar... Yarın yılbaşı olmasa, bu haftaki yazıyı onların karşı gollerine ayıracaktım. Ama heyhat, bir yazarın görevi önce okurlarına hizmettir ve bugünkü görevimiz "Yarın ne içsek?" diye kıvrananlara tavsiyelerde bulunmaktır. O yüzden rakı-şarap maçının rövanşını gelecek haftaya bırakarak, bu hafta yılbaşı gecesi için tavsiyelerde bulunacağım...
Yılbaşında yemeklerin çeşitlerine göre çok değişik içkiler içilebilir. Her birini bir sütuna sığdırmak mümkün değil. Ama bu yılbaşı, evlerde hindinin daha fazla pişeceği kesin. Zira eskiden hindi hem her yerde bulunmazdı, hem pahalıydı hem de sert eti kolay pişmez, mesele çıkarırdı.
Bu yılbaşı ise hindi kızartmak isteyenler daha şanslı. Özel sektör Pınar’ın öncülüğünde hindi çiftlikleri kurunca, hem daha kolay pişen Kanada hindileri ile tanıştık hem hindi eti ucuzladı hem de her markette hindi bulunur oldu. "Beyaz et" modası da hindiye yaradı.

Hindiye uyan şaraplar
İster hindi, ister kuzu pişsin, yılbaşı sofrası uzun bir sofradır ve önce küçük mezelerle, çerezlerle, ara sıcaklarla oyalanılır. Saat 19.00 sularında ortalık hareketlenir. Bu saatte, hafif kanepelerle aperitif içilmeli ve salonun koltuklarında oturulmalı. Zira masada daha uzun saatler geçireceğiz. Bu ânın en uygun aperitifi aslında şampanya veya köpüklü şarap. Devalüasyondan sonra, zaten pahalı olan Fransız şampanyası iyice yanına erişilmez oldu. O yüzden makul fiyatlı ama tadı lezzetli İtalyan veya İspanyol köpüklü şaraplarını, olmadı yerli köpüklüleri önereceğim. Bunların hem alkolü hafiftir hem de iştah açarlar. İsteyen buzlu, sodalı vermut da yudumlayabilir.
Sofrada ana yemekten önce beyaz veya pembe şarap iyi gider. Sarafin’in Sauvignon Blanc’ı, Kavaklıdere’nin Primeur’ü, Pamukkale’nin beyaz Diamond’u veya rozesi, çok şeye iyi uyacak giriş şarapları olabilir. Dikkat ederseniz biradan hiç bahsetmiyorum, zira bira mideyi şişirerek yemeklere yer bırakmayacaktır. Rakıcılar da azıcık şarapla başlarlarsa, gece onlar için daha uzun olacaktır. Hindi sofraya arzı endam ettiğinde ise... Rakıcılara giderayak bir gol daha atayım, hindi rakıyla pek iyi gitmez! Rakı tiryakisi, hindi gibi eti, yağı ve karakteristik lezzeti zayıf bir hayvanın yemeğine ancak "tahammül ederler"... Hindiden daha fazla zevk almak için onu şarap eşliğinde yemeli. Hindi "beyaz et" diye onunla illa beyaz şarap içmek gerekmez. Zira hindi dolması yapılmışsa içi, soslu pişirilmişse sosu, şarabın uyumunu değiştirebilir.
Yine de hindi, fırında yanında çeşitli sebzeler, baharatlarla pişecek, her halükârda bir dolu da garnitürle servis edilecektir. Yanında iç pilav da olabilir, haşlanmış patates de... Bu yüzden bir yiyeceğin uyumu bir şaraba, bir baharatınki de başka şaraba olabilir. Riski en aza indirmek için, karmaşık hindi yemekleri ile genç, iddiasız şaraplar önereceğim. Tekirdağ’ın Cinsault gibi üzümlerinden yapılan genç kırmızılar, Tekel’in Trakya’sı, Kavaklıdere’nin Angora’sı, Doluca’nın Villa Doluca’sı mesela... Daha iddialı ama yumuşak bir şarap içmek isteyenler, Sarafin Merlot’yu veya Kavaklıdere Özel Kırmızı’yı da deneyebilirler.
Ülkemizde beyaz şaraplar genellikle fazla zayıf, karakteristikten yoksun şaraplar olduğundan, sofrada fazlaca ezilebilirler. Belki bir Narince, sade bir hindi kızartmasını taşıyabilir. İddialı, kuvvetlice bir şarap içme özleminizi ise, yemekten sonra peynir tabağına saklayın, derim.
Gelelim ülkemizde hindi yemeği deyince ilk akla gelen kestaneli hindiye... Kestane, bol nişastasından dolayı tatlımsı bir çeşni verir. Kestaneli hindiye, hafif tatlımsı bir dömisek beyaz yakışacaktır. Diren’in Narince’den yapılan Vadi’si, Doluca’nın Riesling’i, aşırı tatlı olmayan lezzetiyle kestaneli hindiyle önerilebilecek şaraplar.
Hindiyi hakladık, peynirle şarabı yudumladık... Geceyi neyle mi uzatalım? Bence yine şarapla. Sert içkiler, hızlı sarhoşluk getirir. Uzun oturmak için, çerezlerle birlikte fazla yorucu olmayan, genç beyaz ve kırmızıları önereceğim. Tabii saatler 12.00’yi vurduğunda, ekonomik gücünüze göre bir köpüklü şarabı ihmal etmemek kaydıyla...




PAZAR