Pazar Kanseri atlattı hayata koştu

Kanseri atlattı hayata koştu

08.10.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

40 yaşında meme kanseri tanısı alan Berna Dalaman, kanseri atlatıp maraton koşmaya başladı.

Kanseri atlattı hayata koştu

HANDE ATILGAN- Berna Dalaman 40 yaşında hiçbir şikayeti yokken kontrol amaçlı yaptırdığı ilk testte meme kanseri olduğunu öğrendi. İki memesi, rahmi ve yumurtalıkları alındı, tedavi sonrası hayatı eskisi gibi değildi artık. ODTÜ Endüstiriyel Tasarım Bölümü’nden mezun olmasının ardından içine düştüğü yoğun hayat temposu, kanserle karşı karşıya kalınca tümden değişti. “Her ne kadar bilinçli de olsak kendimizden önemliymiş gibi önceliği var sandıklarımızla çevreliyiz. 40 yaşın, gençleşmenin değil yaşlanmanın başlangıcı olduğunun bilincinde olmalıyız. Önümüzde kalan yılları kendimize ve sevdiklerimize armağan etmek istiyorsak ‘öncelik benim’ demeyi başarmalıyız” diye anlatıyor bu değişimi ve hayata “harika bir dönüş” yaptığını söylüyor.

Haberin Devamı

Maraton koşuyor

Kanseri atlatmak çocukluk travmalarıyla da yüzleşmesini sağlamış. 2 yaşında astım tanısı nedeniyle çocukken koşamadığı günlerin acısını çıkarıyor şimdi. Uzun yürüyüşlerle başladığı süreçte maraton koşacak duruma gelmiş: “Erken teşhis hayatımı kurtardı. İyi hissetme döneminde çok değerli enerjimi günlük rutinlere değil de kendime yansıttığımda yepyeni bir şekle büründüm. Doğayla bütünleştim, uzun kilometreler yürüyüp yeni yerler gördüm. Kondisyonumun inanılmaz artışı ile o çocukluğumun travmasıyla ödeşme zamanı bugünmüş deyip, koşmaya başladım. 10 km koşucusu olarak 16 ulusal, 1 uluslararası maratona katıldım. En son İstanbul maratonunda 15 km koşarak kendi adıma yükselebildiğim en iyi seviyeye ulaştım.”

Haberin Devamı

LÖSEV ile yolları kesişti

LÖSEV ile derneğin üniversitelerle iş birliği yaptığı Fayda Projesi kapsamında yolları kesişen Dalaman, çalıştığı Ostim Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’ndeki öğrencileri ile birlikte tedavi gören ve tedavisi tamamlanmış çocukların tıbbi ve mental ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı ürün tasarımı projesi üzerinde çalışmaya başladı. Dalaman, bu çalışma için de “2023 mesleğim adına önemli bir sene. Mezuniyetimin 30. yılı adına birikimlerimi bir sosyal sorumluluk projesi için kullanmayı planladım. LÖSEV’in de 25. kuruluş yılına denk gelmiş olmak ve Fayda Projesi dahiline bir şeyler yapmak harika bir fikirdi. Dönem boyunca 15 öğrenci tarafından belirlenmiş problem ve ihtiyaçlara yönelik ürünler üzerinde tasarım çalışmalarımızı yürüttük. 15 adet ürünün tasarlandığı final projemizi başarı ile tamamlayıp, LÖSEV, Ostim ve üniversitenin değerli isimlerine sunduk. Kariyerim boyunca en gurur duyduğum bu değerli projeye imza atmış oldum.”

Fayda Hareketi

Fayda (Farkındalık Yaratma ve Dayanışma) Hareketi, LÖSEV’in tüm Türkiye’deki üniversitelerde yürüttüğü uzun soluklu bir proje. Proje ile üniversitelilerin gönüllü ağına katılması ve farkındalıklarının artması sağlanırken, LÖSEV’den destek alan çocuk ve gençlere her cumartesi çeşitli konularda etüt programları da sağlanıyor.