Pazar Karı-koca atışması: “Benim seçim bölgemde propaganda yapma”

Karı-koca atışması: “Benim seçim bölgemde propaganda yapma”

11.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Politikacı çift Fatma Yeliz Öktem ve Bünyamin Şimşek, Danimarka parlamentosuna girmek için birbirine rakip oldu. Aynı seçim bölgesinden, aynı partiden adaylar. İkisinin birden seçilme şansı yok. Birbirlerine “Milletvekili olamayacağın için üzgünüm” diye takılıyorlar

Karı-koca atışması: “Benim seçim bölgemde propaganda yapma”

Danimarka’da 15 Eylül Perşembe günü yapılacak genel seçimlerde Türk karı-koca aynı parti ve bölgeden milletvekili seçilmek için birbirlerine karşı büyük bir yarış veriyor.
Koalisyon hükümetin büyük ortağı Liberal Parti’nin (Venstre) bu seçimlerde tek Türk kökenli adayları, ülkenin ikinci büyük kenti Aarhus’un bulunduğu Doğu Jutland yarımadası bölgesinden aday gösterilen karı-koca Bünyamin Şimşek
ile eşi Fatma Yeliz Öktem.
Belki de ülke tarihinin en ilginç adaylarını oluşturan Fatma-Bünyamin çiftinin, seçim kampanyası boyunca
aynı parti ve aynı bölgeden birbirlerine rakip olmaları beş yıllık evli çiftin arasını bozmuş değil elbette.
Aksine, sık sık birbirlerine “Benim seçim bölgemde propaganda yapma” ya da “Senin gibi değerli bir insanı milletvekili seçemeyecek olan Aarhus kenti çok şey kaybedecek” gibi espriler yapıyorlar.
Öktem’in adaylığı, Şimşek’in teklifiyle gerçekleşmiş. Partinin bölgedeki tek kadın adayı çekilince, boş kalan bu pozisyon için Şimşek önermiş eşini. Öktem “Belki fikrini değiştirir diye balıklama atladım, hemen kabul ettim” diyor.
Aarhus Belediye Meclis üyesi, Liberal Parti’nin bu kentteki siyaset sözcüsü, aynı zamanda kentin İşçi Bulma Kurumu Müdürü olan Bünyamin Şimşek “Evlendiğimiz zaman birbirimize hayatımızın her alanında ‘ben, sen ve biz’e yer verme sözü vermiştik” diyor.
Onlar birbirlerine taban tabana zıt bir çift. Öktem kendini hemen karar veren
ve dürtüleriyle hareket eden biri olarak tanımlarken, kocasının daha sakin, programlı ve plancı olduğunu söylüyor. Böylece birbirlerini tamamladıklarını belirtiyorlar.


Tam bir fitness tutkunu, yılda en az altı kere Türkiye’ye geliyor


Aarhus doğumlu olan 37 yaşındaki Öktem’in ailesi Sivaslı. Beş kardeşin ortanca kızı. Annesi Öktem çok küçükken öldüğü için üvey annesini anne olarak biliyor.
Ticaret lisesi mezunu olan Öktem, çocukluğunun çok rahat geçtiğini belirtiyor. Danimarka’ya işçi olarak gelen babasını ve annesini modern anlayışa sahip, kendisini sürekli yüreklendiren insanlar olarak anlatıyor. Bundan 15 yıl önce, Danimarka dışında bir ülkede rehber olarak çalışması konusunda verdikleri desteği örnek veriyor.
Fatma Yeliz Öktem
tam bir fitness ve seyahat tutkunu. Türkiye âşığı.
Yılda en az altı kez Türkiye’ye gidiyor.



Resim yapma merakı var, her hafta futbol oynuyor



Bünyamin Şimşek, babası Sivas’ın Şarkışla’sında imamlık yapmış dört çocuklu bir ailenin iki numarası. Ablasından sonra üç erkek kardeşin en büyüğü.
Daha önce başından bir evlilik geçen
Şimşek’in o evlilikten
22 yaşında Alattin adında bir oğlu var. Oğlu 6 yaşından beri onunla birlikte yaşıyor. 1970 Kayseri doğumlu olan Bünyamin Şimşek 2 yaşındayken Danimarka’ya gelmiş. Anne ve babası mobilya fabrikasında çalışmış. O da Aarhus kentinin yerlisi sayılır. İnşaat mühendisi olan Bünyamin Şimşek,
90’lı yıllarda Sterling Havayolları’nda kabin
amiri ve personel sorumlusu olarak çalışmış.
Bünyamin Şimşek’in resim yapma merakı var. Ayrıca bulunduğu kentteki işadamları ve eski futbolculardan oluşan bir grupla her cumartesi sabahı 08.30’da futbol oynuyor. İlginçtir, maçlar sürekli 4-4 bitiyormuş! Eşine bakılırsa futbol
maçı bahane, bu ekip
yılda bir kez birlikte bir ülkeye seyahate gitmek için bir arada.



Uçakta tanıştılar, 10 yıl sonra evlendiler


Çift 1996 yılında Antalya’ya giden bir uçakta tanışmış. Oradaki kısa bir konuşmanın ardından uzun bir süre görüşmemişler. Bir süre sonra yeniden karşılaşmışlar ve ilişkileri başlamış. 1999 yılından itibaren birlikte yaşamaya başlamışlar. Bünyamin Şimşek eşinden 2003 yılında boşanmış, 2006 yılında evlenmişler. Kariyerlerinden ötürü şimdiye kadar çocuk yapmayı düşünmemişler.
Evde yemekleri, eve ilk gelen yapıyor. Bulaşıklar ise Bünyamin Şimşek’in ilk evliliğinden olan oğlu Alattin’e kalıyor.



Biri sağlık, diğeri eğitim bakanı olmak istiyor




Öktem parlamentoya girer ve hükümet devam ederse sağlık bakanlığı yapmak istediğini söylüyor. Bünyamin Şimşek ise aynı durumda eğitim bakanlığı için hazır.
Orta Jutland Bölge meclis üyesi ve proje yöneticisi olan Öktem’in seçim sloganı ”Bir tek Fatma var”. Programında sağlık, eğitim ve ekonomi konuları ön plana çıkıyor. Şimşek’in programı ise istihdam, eğitim, gençlik ve sağlık ağırlıklı. Projeleri arasında Jutland yarımadasına köprü ve yol yapımı da var.
Bünyamin Şimşek 2007 seçimlerinde da Aarhus kentinden milletvekili adayı olmuştu. O zaman Sosyal Demokrat Parti’nin Türk kökenli milletvekili Hüseyin Araç’la yarışmış, ikisi de kazanamamıştı. Fatma Öktem de 2007 genel seçimlerinde Odense kentinden aday olmuş, o da kazanamamıştı.
Bu seçimlerde Hüseyin Araç’ın Aarhus’tan milletvekili adayı olmaması nedeniyle, kentte büyük söz sahibi konumunda olan Bünyamin Şimşek’in alacağı tercihli oylarla seçilebileceği belirtiliyor.
Danimarka başbakanı Lars Lökke Rasmussen geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı Aarhus kenti ziyaretinde Fatma-Bünyamin çiftinin evine konuk oldu ve kendilerine verdiği desteği yineledi.
Danimarka’da 15 Eylül seçimlerinde, başkent Kopenhag ve çevresinden Sosyal Demokrat Parti milletvekili Yıldız Akdoğan, Sosyalist Halk Parti milletvekili Özlem Sara Çekiç, aynı partiden Bilal İnekçi ve Serdar Benli milletvekili adayı olarak yarışacak Türk kökenli adaylar arasında.