Pazar "Siyaset ve ideoloji tartışmıyoruz"

"Siyaset ve ideoloji tartışmıyoruz"

18.05.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Siyaset ve ideoloji tartışmıyoruz"

Siyaset ve ideoloji tartışmıyoruz



     

     Her biri farklı dünya görüşlerine sahipler. Onları bir araya getiren, hem kendi sorunları hem de yaşadıkları illerin sorunlarına yönelik gönüllü faaliyetleri. Geçen hafta sonu Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenen 4. GençNet Konferansı Türkiye’nin 81 ilindeki 76 üniversiteden 1000’in üzerinde genci bir araya getirdi. "Katılımcı demokrasi" ilkesiyle hareket eden GençNet, üniversitelilerin bulunduğu illerle ilgili projeler üreterek uygulamalarını sağlıyor. Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü ile birlikte düzenlenen konferansta öğrenciler uyguladıkları projeleri anlatarak fikir alışverişinde bulundular. GençNet’e internet üzerinden www.gencnet.org adresinden de ulaşılabiliyor. Gençler 15-20 kişilik küçük gruplar halinde de olsalar, okudukları şehirlerde önemli projelere imza atmışlar.
     İşte onların küçük ama önemli adımları...
     
     Muhammet Nuri Katkat (Erzurum Atatürk Ünv.)
     Sokak çocuklarına dil ve bilgisayar kursu
     Altunbulak köyünde maddi durumu kötü olan öğrencilerin kırtasiye ihtiyacını karşıladık. Erzurum’daki sokak çocuklarına bilgisayar ve yabancı dil kursu düzenledik. Bu çalışmalar her şeyden önce bizim özgüvenimizi oluşturmamıza yardımcı oluyor.
     
     Sait Diner (Muğla Ünv.)
     Yaşlılar yurdundaki kimsesizlere ziyaretler
     Maddi durumu iyi olmayan lise son sınıf öğrencilerine dersler verdik. 105 öğrenciden 84’ü üniversiteyi kazandı. Ağaçlandırma çalışması yaptık. Her hafta yaşlılar yurduna giderek kimsesiz yaşlıları ziyaret ediyoruz. Yaptığımız projelere onların da katılmasını sağlıyoruz.
     
     Mustafa Türkyılmaz (Sivas Cumhuriyet Ünv.)
     Madımak’ın izlerini silmeye çalışıyorlar
     Madımak olayıyla oluşan Sivas’ın olumsuz imajını yıkmaya çalışıyoruz. Hareketimizi gençliğin gönüllü hareketi olarak görüyoruz. Her kesimden öğrenci var aramızda. Üç konferansa katıldım; hiçbirinde siyaset ve ideoloji konuşmadık.
     
     Aysun Haykır (Aydın Adnan Menderes Ünv.)
     Kimsesiz çocuklar için uçurtma...
     UNICEF’le birlikte kimsesiz çocuklar için çalışıyoruz. Geçen ay 150 uçurtma yapıp sattık. Gelirini de onlara bağışladık. Konferanslarda hem kendimizin hem de ilimizin sorunlarını tartışıyoruz, bu sorunları çözmeye çalışıyoruz.
     

     Arı Grubu olarak 1994’te kurulduk, ANAP’la işbirliği içinde çalışmaya başladık. 1998’de ANAP’tan ayrıldık ve 1997’de Genç Arı oluştu. 1999 yılında Katıl ve Geleceğini Yarat konferansının ardından gencnet.org doğdu. Amaç aile, okul, sosyal hayat içinde gençlerin karşılaştığı katılım engellerinin kaldırılması için bilinç oluşturmak ve çözüm önerileri sunmaktı.
     
     İki dayanağımız var gençlik ve katılımcı demokrasi. Katılımcı demokraside amacımız, bireysel ve kurumsal katılımla toplumsal dönümüşü sağlayarak siyaset üzerinde etkin olmak. Bireysel katılımın önemini anlatmaya çalışıyoruz. Her yıl 20’den fazla ili dolaşarak yaptığımız arama konferansları ile gençlerin kendi sorunlarını tespit etmeleri sağlanıyor. Uygulamada ise bizden istenen bir şey varsa devreye giriyoruz. Projeler üretmeleri ve uygulamaları onların özgüven, disiplin ve takım ruhunu yaşamalarını sağlıyor.
     
     Siyaset ve ideoloji tartışmasına girmiyoruz. Toplumsal hizmete yönelik projeyi seçiyoruz. O zaman "Bu projeden ben de fayda sağlayacağım" deyip her kesimden genç katılıyor. Bugünkü gençliğe de bu gerekli. Partiler gençleri afiş, bayrak asma gibi işlerde kullanıyor. Bunlar gençliğin yapacağı şeyler değil. Türkiye’de 15-25 yaş arası varolan 19,2 milyonluk nüfusu 2012’de AB’ye girersek entegrasyonu sağlayacak nüfus.