Gündem GBT Sabıka Kaydı Sorgulama Ve Yargıtay Dosyası Nereden Sorgulanıyor?

GBT Sabıka Kaydı Sorgulama Ve Yargıtay Dosyası Nereden Sorgulanıyor?

27.05.2015 - 14:53 | Son Güncellenme:

GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin online olarak yapılması vatandaşlara büyük kolaylıklar sağlamıştır. GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve GBT sorgulama işlemi hakkında detaylı bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz.

GBT Sabıka Kaydı Sorgulama Ve Yargıtay Dosyası Nereden Sorgulanıyor

Vatandaşların hayatlarında karıştıkları herhangi bir suçun veya adli bir olaya karışıp karışmadıklarını gösteren yazılı belgeye sabıka kaydı belgesi denmektedir. Herhangi bir suçunuzun olup olmaması çoğu durumda önemlidir. Türkiye de çoğu iş kurumlarına başvururken sabıka kaydı belgesi istenmektedir ve herhangi bir suçunuz bulunup bulunmadığını bu belge ile işe gireceğiniz kurum öğrenebilmektedir. Ayrıca bu belge öğrenim hayatında da önemlidir. Eğer bir suçunuz bulunuyor ise okurken herhangi bir burs başvurusunda başvuru yapacağınız kurum sizden bu belgeyi isteyecektir ve herhangi bir suçunuz var ise burs başvurunuz kabul olmayabilir. Bu belgeyi nüfusa kayıtlı olduğunuz il veya ilçenin adliye kurumuna gitmelisiniz ve belge başvurunuzu yaparak belgeyi temin edebilirsiniz. Sabıka kaydı belgesi sıklıkla istendiği için ve çoğu vatandaşların bu belgeyi istemesi adliye saraylarında kuyruklar ve sıralar oluşmasına neden olmuştur. Adalet Bakanlığı bu oluşan sıra ve kuyrukları engellemek için internet uygulamasını geliştirmiştir. Adalet Bakanlığının internet uygulaması sayesinde internet üzerinden online olarak bu belgeye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YARGITAY DOSYA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Adalet Bakanlığının internet uygulaması ve birçok bakanlığın internet uygulaması tek bir sistem altında toplanmıştır. E-Devlet sistemi altında bütün bakanlıklar toplandığı gibi devlete bağlı çoğu kurum ve kuruluşta E-Devlet sisteminde bulunmaktadır. E-Devlet sisteminde işlem yapabilmek için sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için sağ üst tarafta bulunan sisteme giriş linkini tıklamalısınız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaş giriş ekranına ulaştığınız zaman 4 farklı giriş yolu karşınıza gelecektir. Vatandaşlar genellikle daha kolay bir giriş yolu olduğu için E-Devlet şifresi ile olan giriş yolunu seçmektedir. Bu giriş yoluna T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise E-Devlet şifrenizi almanız gerekmektedir. E-Devlet şifrenizi T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile istediğiniz PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında temin edebilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra kamu kurumları bölümünden Adalet Bakanlığına ulaşabilirsiniz. Ana sayfada bulunan E-Hizmetler bölümünden de Adalet Bakanlığı bölümüne ulaşabilirsiniz. Adalet Bakanlığının alt seçeneklerinden Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Hizmetleri bölümünden adli sicil kaydı sorgulama seçeneğini seçerek sabıka kaydı sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

İnternet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz işlemlerden bir tanesi de devam etmekte olan mahkeme dosyanızı takip etmektir. Bu işlemi Yargıtay dosya sorgulama işlemini gerçekleştirerek yapabilirsiniz. Yargıtay dosya sorgulama işlemini internet üzerinden 2 farklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yargıtay kurumunun internet sitesinden gerçekleştirebildiğiniz gibi ayrıca Yargıtay kurumu E-Devlet sistemi altında yer aldığı için E-Devlet sisteminden de gerçekleştirebilirsiniz. Yargıtay kurumunun ana sayfasından dosya sorgulama seçeneğini seçtikten sonra bazı mahkeme bilgilerini sisteme girmeniz gerekmektedir. Sisteme il adı, mahkeme türü, mahkeme, mahkeme esas numarası, mahkeme karar numarası ve savcılık esas numarası sistem girilmelidir. E-Devlet sisteminden de E-Hizmetler bölümünde bulunan Yargıtay kurumunu bulmalısınız. Yargıtay kurumunun alt seçeneklerinden de dava dosya sorgulama seçeneğini seçerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.