Kültür Sanat Köklerden günümüze 'Türk İkonları'

Köklerden günümüze 'Türk İkonları'

14.02.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ressam, heykeltıraş Yener Köksal’ın "Köktürk İkonlar 1" adını verdiği akrilik sergisi, Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde ziyarete sunuldu.

Köklerden günümüze Türk İkonları

Sembolik inanışlar ve eski uygarlıkların betimlemeleri üzerine bir seri derleme yapan Köksal, ilk kişisel sergisini Antalya’da açtı. Yener Köksal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çocukluk çağlarından itibaren çevresinde gördüğü eski Türklere ait simgeleri günümüze taşıdığını söyledi.

Dünyanın dört bir yanında görülen simgelerin Ural-Altay Dağları’ndaki Şaman köklerinden yayıldığını, eski Türklerde görülen simgelerle Maya, İnka ve Azteklerde görülen simgelerin birbirleriyle çok benzeştiklerini ifade eden Köksal, "Köktürk İkonlar 1" adlı serginin ardından Selçuklular döneminde kullanılan simgeleri tuvallere taşıyacağını bildirdi. Yener Köksal’ın 30 eserden oluşan sergisi, 23 Şubat’a kadar açık kalacak.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden 1997’de mezun olan Köksal, okul yıllarında ve sonrasında büst, heykel, peyzaj ve fotoğraf dallarında sergiler düzenledi. Halen Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nde ressam ve heykeltıraş olarak görev yapan Köksal’ın hazırladığı eserler, ulusal ve uluslararası oyunların sahnelerinde kullanıldı.