Kültür Sanat Sabah yargılandı akşam ödül aldı!

Sabah yargılandı akşam ödül aldı!

03.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Dün sabah yayımladığı kitaplar nedeniyle hâkim karşısına çıkan Sel Yayıncılık’ın sahibi İrfan Sancı’ya akşam Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin Özel Ödülü verildi

Sabah yargılandı akşam ödül aldı

Sel Yayıncılık’ın sahibi İrfan Sancı yayımladığı üç kitap nedeniyle, aynı gün, hem mahkeme salonundaydı, hem de bir ödül töreninde. Ocak 2009’da “Cinsel Kitaplar” dizisinden yayımlanan 3 kitap hakkında açılan dava nedeniyle 9 yıl hapis cezasıyla yargılanan Sancı, Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) Yayınlama Özgürlüğü Özel Ödülü’nü (Freedom to Publish Special Price) dün akşam aldı. Sel Yayıncılık’ın yayımladığı Ben Mila’nın “Perinin Sarkacı”, Guillaume Apollinaire’in “Genç Bir Don Juan’ın Maceraları”, Fransız P.V.’nin yayına hazırladığı “Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları” kitaplarına İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, TCK’nın 226. maddesi uyarınca dava açmıştı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne mensup bilirkişilerin olumsuz raporuna itiraz eden Sel Yayıncılık’ın yeni bilirkişi atanması talebi üzerine mahkeme önceki oturumlarda Yeditepe ve Galatasaray üniversitelerinden yeni bilirkişi raporları istemişti.

Kurula göre muzır
Bu raporlarda söz konusu eserlerin edebi olarak değerlendirilmesi gerektiğinin belirtilmesine rağmen mahkeme bu kez de kitapları Başbakanlık Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun incelemesine karar vermişti. Davanın dünkü duruşmasında Başbakanlık Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun raporu açıklandı. Rapor, kitapların muzır olduğu yönündeydi. Savcı kurulun raporunu haklı buldu. Oturum 7 Aralık tarihine ertelendi.
Uluslararası Yayıncılar Birliği IPA’dan bir heyetin gözlemci sıfatıyla izlediği duruşmanın ardından İrfan Sancı akşam saatlerinde yargılandığı kitaplar nedeniyle değer bulunduğu Yayınlama Özgürlüğü Özel Ödülü’nü İstanbul Kitap Fuarı’nda düzenlenen törende aldı.

Haberin Devamı

‘ÇOK TUHAF BİR DUYGU’
Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Kurul Başkanı Bjorn Smith-Simonsen yaptığı konuşmada, İrfan Sancı’ya ‘kitap yayımlama özgürlüğüne yönelik mevcut tehditlere göğüs gererken sergilediği cesareti ödüllendirmek’ amacıyla özel bir ödül verdiklerini söyledi. İrfan Sancı ise törendeki konuşmasında şunları söyledi: “Sabah duruşmam vardı. Ama gel gör ki akşam ödül aldım. Bu çok tuhaf bir duygu. Savcı sabah bana halkın ar ve haya duygularını incittiğimi söyledi. Sel Yayıncılık olarak beş yüz tane kitap yayımladık. Ve sadece yayımladığımız 7 cinsel içerikli kitap yüzünden bu konuyla meşgul olmak bizi incitiyor. “
IPA Yayınlama Özgürlüğü Ödülü’ne layık görülen, Çeçenistan’da yayımlanan Dosh Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Israpil Shovkhalov, “Anna Porltkovskaya ile birlikte yola çıktık. Ancak o öldürüldü. Bu iş çok zor ve emek istiyor. Dosh, hem bizim hem de dünya için alternatif bir dergi “ dedi. Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Herman P. Spruijt de konuşmasında Hrant Dink’i anarak, “Dink ve Porltkovskaya gibi kendi yaşamlarını tehlikeye atma pahasına yayınlama özgürlüğü için mücadele veren yürekli erkeklere ve kadınlara şükranlarımızı sunmak için burada toplandık” diye konuştu.