Tatil Tuz Gölü flamingo cennetine dönüştü

Tuz Gölü flamingo cennetine dönüştü

27.08.2012 - 10:40 | Son Güncellenme:

Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler içerisinde en büyük flamingo kolonisine ev sahipliği yapan Tuz Gölü’nde, bu yıl binlerce yavru kuluçkadan çıktı.

Tuz Gölü flamingo cennetine dönüştü

Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler içinde en büyük flamingo kolonisine ev sahipliği yapan Tuz Gölü’nde bu yıl binlerce yavru kuluçkadan çıkarken, göl flamingo cennetine dönüştü.

Haberin Devamı

Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu’da bozkırın ortasında yer alan Tuz Gölü’nün, flamingolar için adeta bir cennet olduğunu söyledi.

Derneğin 2003 yılından itibaren Tuz Gölü ve Gediz Deltası’ndaki flamingoları takip ettiğini belirten İsfendiyaroğlu, ”Her yıl çektiğimizhava

fotoğrafları ile Tuz Gölü’ndeki flamingoların sayımını yapıyoruz. Özellikle kuluçkadan çıkan yavruları tespit ediyoruz ve göldeki flamingo kolonisini takip ediyoruz” dedi.

Tuz Gölü’ndeki flamingo sayısının yıllara göre değiştiğini kaydeden İsfendiyaroğlu, şunları ifade etti: ”Flamingolar mevsimsel olarak besin bulmak ve yuva yapmak için göç ediyorlar. Tuzlu, sulak alanları yaşam ve kuluçka bölgesi olarak seçiyorlar. Tuz Gölü, flamingoların üremesi ve besin bulmaları için çok önemli alan. Bir bölümü yaz mevsiminin yanı sıra kış mevsimini de burada geçiriyor. Kuluçkaya yatmayan flamingolar ise uydu göller dediğimiz Tuz Gölü çevresindeki sulak alanlara besin bulmak için gidiyorlar. Tuz Gölü’nde yaşayan ve kuluçkaya yatan flamingo sayısı göldeki su durumuna göre değişiyor. Su seviyesinin düşük olduğu yıllarda flamingo sayısı da düşüyor.”

Haberin Devamı

Akdeniz ülkeleri içinde en büyük koloni Tuz Gölü’nde

Tuz Gölü’nün flamingolar için Akdeniz havzasındaki en önemli üreme ve yaşam alanı olduğunu vurgulayan İsfendiyaroğlu, şöyle devam etti: ”2011 yılı verileri, Tuz Gölü’nün flamingolar için önemini de ortaya koymaktadır. 2011 yılında Akdeniz havzası içinde 7 ülkede 68 bin 638 flamingo yavrusu kuluçkadan çıkarken, bu konuda ilk sırayı Türkiye almaktadır. Türkiye’de tek başına Tuz Gölü’nde 18 bin 418 flamingo yavrusu dünyaya geldi. Bu veri, Batı Afrika ve Akdeniz ülkeleri içinde kayda geçen bir göldeki en büyük yavru popülasyonudur. 2011’de İtalya’daki iki gölde 11 bin 39, İspanya’daki beş gölde 17 bin 133, Fransa’daki bir gölde 630, Cezayir’deki üç gölde 8 bin 500, Moritanya’daki iki gölde 12 bin 900 ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir gölde ise 18 flamingo yavrusu kuluçkadan çıktı.”

Haberin Devamı

Binlerce flamingo yavrusu kuluçkadan çıktı

Tuz Gölü’nde flamingo kolonilerini havadan fotoğraflayarak, sayım yapmaya devam ettiklerini belirten İsfendiyaroğlu, ”Geçen yıl kuluçkadan çıkan rekor sayıdaki flamingonun ardından ilk gözlemlerimize göre bu yılki veriler sevindirici. Bu yıl 35 binin üzerinde flamingonun göle geldiğini tahmin ediyoruz. Gölde binlerce flamingo yavrusu var ve ilk analiz sonuçlarına göre geçen yıla yakın bir sonuç bekliyoruz” diye konuştu.

Flamingo cenneti Tuz Gölü’nde canlıları tehdit eden önemli bir tehlikeye de işaret eden İsfendiyaroğlu, şunları kaydetti: ”Flamingolar sulak alanların kurumasıyla üreme alanlarını da kaybediyor. Tuz Gölü’nü besleyen kaynaklar üzerine baraj yapıldı ve artık Tuz Gölü’nü yüzeyden besleyen su kaynağı kalmadı. Yüksek su tüketen bitkileri sulamak için açılan kaçak kuyular ise yer altı sularını tüketiyor ve göl yer altı su seviyesinin düşmesinden de etkileniyor. Gölde yaşanacak kuraklık, flamingoların kuluçkaya yatmasını etkileyeceği gibi, binlerce flamingo yavrusunun ölümüyle de sonuçlanabilir. Bu konuda yapılacak kapsamlı çalışmalarla göl ve barındırdığı canlılar korunmalıdır.”