Kültür Sanat YKY'de son çıkan kitaplar....

YKY'de son çıkan kitaplar....

24.09.2014 - 17:22 | Son Güncellenme:

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan son eserlere göz atmak ister misiniz?

YKYde son çıkan kitaplar....

Hotel Glasgow

Haberin Devamı

“Hayatlarımız bize verilmiş bir durum, kaldığımız bir oteldi…’’

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Şavkar Altınel’in kitabı Hotel Glasgow ‘’hayatın ortasında’’ oldukları yeri kabullenemeyip başka bir yerde başka bir kimliğe bürünmek isteyenlerin hikâyesi. Şavkar Altınel’den hem daha önceki kitaplarından farklı bir çizgi izleyen, hem de onları tamamlayan yeni bir kitap.

Bir insan, adını mutsuzlukla özdeşleştirildiği bir şehre, kısa bir ziyaret için bile olsa, neden döner? Oradan başka bir yere uçunca neden gene aynı şehrin adını taşıyan bir otele yerleşir? Ve bu soruların cevabını aramak yerine neden yıllar önce çevrilmiş iki film ve yaşanmış bir dizi hayatla ilgilenmeye başlar? Glasgow ve Paris, Bertolucci’nin Son Tango’suyla Antonioni’nin Yolcu’su, Maria Schneider, Marlon Brando, Sorbonne’da öğrenim görmüş ‘’terörist’’ Angela Davis ve elli iki yaşında Fransa’da ölen siyah romancı Richard Wright.

Haberin Devamı

Hotel Glasgow

Yazar: Şavkar Altınel

108 Sayfa, 8 TL

Yapı Kredi Yayınlar

Dada - Sanatın Başkaldırısı

Tutkulu araştırmacı Marc Dachy, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Dada – Sanatın Başkaldırısı kitabında Dada akımının pek bilinmeyen tarihini anlatıyor.

1916 yılında, Zürich’teki Cabaret Voltaire’de bir sözlükten tesadüfen seçilen ’’Dada’’ sözcüğü genç, isyankâr ve ütopyacı sanatçılar topluluğunu ifade eder. 1915’ten 1925 yılına dek, Zürich, Berlin, New York, Barselona ve Paris arasında Dadacılar –şairler, ressamlar, fotoğrafçılar, kuramcılar– estetik kuralları altüst eder, sanatı değiştirir ve bireyin toplulukla olan ilişkisini yeniden tanımlar. Arp, Baader, Ball, Cravan, Duchamp, Hausmann, Janco, Man Ray, Picabia, Schwitters, Sophie Taeuber, Tzara alışılmış ve eskimiş biçimlerle yabancılaşma mekanizmalarına karşı mücadele etmenin acısını çekerler. Zamanın saçmalığına karşı varlığın bütünlüğünü yakalama beklentisi içinde yaşamın ve sanatın birbirine karışmış dilini keşfetmenin zamanı gelmiştir artık.

Dada - Sanatın Başkaldırısı

Yazar: Marc Dachy

Editör: Korkut Erdur

128 Sayfa, 20 TL

Yapı Kredi Yayınları

Haberin Devamı

Daniel’in Kitabı

1967 yazının başlangıcı. Paul ve Rochelle Isaacson, Amerika’nın atom bombası sırlarını Sovyetler Birliği’ne taşımaktan yargılanıp idam edileli yıllar olmuş. Daniel Isaacson, anne babasını elektrikli sandalyeye götüren bu davayı irdeliyor. Paul ve Rochelle’in suçsuz olduklarını doktora tezi olarak yazabilirse, intihar girişiminden sonra hastaneye yatırılan kız kardeşinin iyileşeceğini düşünüyor.

Daniel’ın Kitabı, masumiyetin muazzam aldanışını işliyor. Roman, gündelik yaşamın ve acı tecrübelerin sunduğu gerçeklikle şekilleniyor. Bugün (1967) ve 1940-50’ler arasında hızla ilerleyen anlatım, E. L. Doctorow’un sanatına hayran bırakıyor. İlk yayımlandığı 1971 yılından beri bir başyapıt kabul edilen Daniel’ın Kitabı, yazılmış en iyi politik romanlardan biri.

Kadınlar tuvaletinde bileğini kesmiş bir kızı bulan polis, neden onu en yakındaki hastaneye götürmez de, tımarhaneye götürür? Bu muammanın yanı sıra, Daniel’ın doktora tezinde irdelediği diğer konulardan bazıları: Eylemlerde kullanılan siyah-beyaz fotoğraftan bir poster, kafadan kontak büyükanne ve bodrumdaki irikıyım zenci, Robeson Konseri, Isaacon Vakfı, vatana ihanet suçunun kapsamı, Disneyland.

Haberin Devamı

1967 yazının başlangıcı. Paul ve Rochelle Isaacson, Amerika’nın atom bombası sırlarını Sovyetler Birliği’ne taşımaktan yarhılanıp idam edileli yıllar olmuş. Daniel Isaacson, anne babasını elektrikli sandalyeye götüren bu davayı irdeliyor. Çalışmasını, Colombia Üniversitesi’ne doktora tezi olarak sunacak. Paul ve Rochelle’in suçsuz olduklarını yazabilirse, Worcester Devlet Hastanesi’nde bilekleri sargılı yatan kız kardeşinin iyileşeceğini düşünüyor.

‘’Ailedeki herkes, olayların efsanevi ağırlığının, sonuçtaki gerçekten çok daha az olduğunu kavramıştır. Kardeşim ve ben, hiçbir zaman kesinlikle incitici olmayız, bu kurtarıcı bir erdem; çünkü onarılmaz biçimde incitmek hakkı, kan bağının getirdiği bir haktır.’’

Daniel’ın Kitabı, masumiyetin muazzam aldanışını işliyor. Roman, gündelik yaşamın ve acı tecrübelerin sunduğu gerçeklikle şekilleniyor. Bugün (1967) ve 1940-50’ler arasında hızla ilerleyen anlatım, E.L. Doctorow’un sanatına hayran bırakıyor. İlk yayımlandığı 1971 yılından beri bir başyapıt kabul edilen Daniel’ın Kitabı, yazılmış en iyi politik romanlardan biri.

Haberin Devamı

Daniel’ın Kitabı

Yazar: E.L. Doctorow

Çeviren: Seçkin Selvi

380 Sayfa, 26 TL

Yapı Kredi Yayınları

İyi Doktor

Damon Galgut, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan İyi Doktor’da siyah Afrikalıların geri kalmış yurtluklarının melankolik ruhunu sade bir dil ve güçlü bir tasvirle yeniden canlandırıyor.

Dr. Frank Eloff’un hayatı, apartheid sonrası Güney Afrika’sında, terk edilmiş bir hastane ve durgun bir taşra kasabasına sıkışıp kalmıştır. Genç ve idealist doktor Laurence Waters’ın gelişiyle birlikte Frank’in felç olmuş hayatı uzun bir zaman sonra ilk kez değişmeye başlar. İki doktorun birbirine zıt karakterlerinin yarattığı psikolojik gerilimin yanında, kasaba da yavaş yavaş hareketlenecektir. Eski bir yasak ilişki yeniden alevlenir, apartheid günlerinden kalma kötü bir hatıra, eski bir diktatörün etrafta olduğu söylentisi ve onun peşindeki askerler, Frank’in karanlık geçmişinden hatırlamak istemediği şeyleri geri getirir. Geçmişin bıraktığı izden habersiz Laurence’ın idealleri için bu topraklar, sakinliğine rağmen fazla huzursuzdur.

Damon Galgut, İyi Doktor’da siyah Afrikalıların geri kalmış yurtluklarının melankolik ruhunu sade bir dil ve güçlü bir tasvirle yeniden canlandırıyor.

“Güçlü bir duygusal gerçeklik ve muazzam bir imgelemle örülmüş, heyecan verici bir hikâye.”

Independent

İyi Doktor

Yazar: Damon Galgut

Çeviren: Kıvanç Güney

256 Sayfa, 18 TL

Yapı Kredi Yayınları

Tanpınar duvarına Oğuz Demiralp’ten ikinci köşe taşı

Tanpınar, bugüne dek üzerine belki de en çok çalışılmış yazarlarımızdan. İşte bunların başında gelen, Kutup Noktası – Ahmet Hamdi Tanpınar Üzerine Eleştirel Deneme (1993) adlı ilk kitabından sonra da Oğuz Demiralp, Tanpınar üzerine düşünce üretmeyi hep sürdürdü. Demiralp’ın Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Tanpınar’a Biraz Huzur Verelim’deki yazılarında tarih, sanat, felsefe, yazın, müzik ve resim var. Demiralp, geniş bir kültürel perspektifle Tanpınar’ın zihin dünyasını tarayarak hem kitapları arasındaki bağlantıları hem de başka yazarlarla ilişkilerini ortaya çıkarıyor. Daha da önemlisi, Tanpınar söz konusu olduğunda her zaman yeni şeyler söylenebileceğini gösteriyor.

Tanpınar’a Biraz Huzur Verelim

Yazar: Oğuz Demiralp

180 Sayfa, 12 TL

Yapı Kredi Yayınları