Dünya Peru'da affedilen Fujimori serbest kaldı

Peru'da affedilen Fujimori serbest kaldı

05.01.2018 - 12:46 | Son Güncellenme:

Mevcut başkan Kuczynski'nin affıyla hapishaneden kurtulan eski lider, evine döndü. Ülkeyi sarsan af büyük protesto gösterileren yol açmış, Fujimori hasta yatağından hayal kırıklığına uğrattığı herkesten özür dilemişti.

Peruda affedilen Fujimori serbest kaldı

Peru'da Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski tarafından affedilen hapisteki eski devlet başkanı Alberto Fujimori, artık özgür.

Haberin Devamı

Fujimori, aftan iki hafta sonra küçük oğlu ve bakıcısı eşliğinde tedavi gördüğü hastaneden çıktı. 79 yaşındaki Fujimori, dışarıda toplanan bir grup taraftarını selamladıktan sonra evine gitti.

Devlet Başkanı Kuczynski'nin Fujimori'nin 25 yıllık hapis cezasını affetmesinin ardından binlerce Perulu sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenlemişti. Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları da affı Fujimori dönemindeki insan hakları kurbanlarının 'yüzüne vurulmuş tokat' olarak nitelemişti.

10 yıl yönettiği Güney Amerika ülkesinde onlarca faili meçhul cinayetten sorumlu tutulan Fujimori, seçim kampanyasında rüşvet aldığının ortaya çıkmasının ardından 2000 yılında ülkeden kaçmıştı.

Affın arkasında ise, mevcut lider Kuczynski hakkında bir yolsuzluk nedeniyle verilen güvensizlik oylamasının Fujimori'nin eski partisinden 10 milletvekilinin desteğiyle reddedilmesi var. Bu oylama, Kuczynski'yi koltuğunda tuttu ve ülkeyi karıştıran af birkaç gün sonra geldi. Öyle ki, üç bakan affa tepki göstererek istifa etti.

Haberin Devamı

26 Aralık'ta hasta yatağından özür dileyen Fujimori, "İktidarım sırasında neler yaşandığının farkındayım. Halkın bir kısmı memnundu ancak bazı vatandaşlarımı hayal kırıklığına uğrattığımın da farkındayım. Onlardan tüm kalbimle beni affetmelerini istiyorum" demişti.

2007'de Şili'de tutuklanarak Peru'ya iade edilen Fujimori, görevdeyken 25 kişinin ölüm emrini vermek, zimmetine para geçirmek ve rüşvetten suçlu bulunarak 25 yıl hapse mahkum edilmişti.