Ekonomi Putin’den müjde: Ambargo bitti

Putin’den müjde: Ambargo bitti

01.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’ye yönelik ekonomik ambargonun önemli bölümünü kaldıran kararnameyi imzaladı. Türk işçiler ile Türk şirketlerinin Rusya’da çalışmasına izin çıktı. Putin, vize anlaşmasının yenilenmesi için de talimat verdi

Putin’den müjde: Ambargo bitti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye ekonomik kısıtlamaların bir kısmını kaldırdı. Türk şirketlerinin Rusya’da iş yapmasına ve Türk işçi çalıştırmasına olanak sağlayan karar uyarınca diplomatik personele vize kaldırıldı. Düzenleme ile özellikle müteahhitlik sektörünün olumlu etkilenmesi bekleniyor. İhracatçılar da son gelişmelerden umutlu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “2017’nin ilk 4 ayında, Rusya’ya ihracatımızın yüzde 36, Rusya’dan ithalatımızın ise yüzde 15 artış yaşadığını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte de müteahhitlerimiz tam gaz Rusya pazarında projeler üstlenmeye devam edecekler” dedi.

Haberin Devamı

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, Türk şirketlerinin Rusya topraklarında iş yapmasına ve Türk vatandaşlarının Rusya’da istihdam edilmesine ilişkin kısıtlamaları kaldırdı. Putin, vizesiz olarak Rusya’ya seyahat edebilecek Türk vatandaşlarının kapsamını da genişletti. Karara göre, Türk uçak mürettebatı, Rusya’ya kısa süreli iş seyahati için giriş yapacak hizmet pasaportu sahibi Türk vatandaşları, Rusya’daki Türk diplomatik temsilciliklerine atanan Türk vatandaşları ve aileleri vizesiz olarak Rusya’ya giriş yapabilecek. Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na, Ankara ve Moskova arasındaki 12 Mayıs 2010 tarihli vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın kısmen yeniden uygulamaya koyulduğunu Türk makamlarına tebliğ etme talimatı verdi. Kararnamenin resmi olarak yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe gireceği de belirtildi. Kararla Rusya’da Türk şirketleri adına büyük projelere başlanması ve Türkiye’den daha fazla işçiye istihdam sağlanması için yol açıldı.

Haberin Devamı

Yasağın 4’te 3’ü kalktı

TİM Yönetim Kurulu Üyesi, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, “Domates yasağı dışında Rusya ile ticari ilişkilerde 2015’e dönmüş gibi olduk. Umarız diğer eksiklikler de kısa zamanda düzelir. Bu gelişme ihracatımıza ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilere çok olumlu yansıyacak. İyi bir yolda ilerliyoruz” diye konuştu. Daha önce narenciyede yasağın kalkmasıyla Rusya’ya ihracat ambargosunun yarısının kalktığını anımsatan Satıcı, “İmzalanan metnin detayı gelmedi ama beyanları esas alırsak Rusya’ya ihracat yasağının yüzde 75’i kalkmış oldu. Domateste de zaten B planını devreye sokmuştuk. Oradaki ihracatta da yüzde 35 artış var.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da “Devletler arasındaki ilişkilerin gergin olduğu dönemde bile iki ülke halkları arasında herhangi bir husumet doğmadı. Yasakların kalmasını da doğal bir süreç diye düşünüyoruz. Umuyoruz ufak tefek sorunlar da ortadan kalkar, iki ülkenin güçlerini birleştirecek projelerin önü açılır. Umuyoruz olumlu iyileşme önümüzdeki dönemde domatesi de kapsar” dedi.

Haberin Devamı

Performans düşmüştü

Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Emre Aykar, şunları söyledi:

“Atılan her adım bizim işimize yarar. Resmiyete intikal ettiğinde çok pozitif etkileyeceğini düşünüyorum. İki yıl öncesine ne kadar dönersek o kadar iyi. türk müteahhitlerinin son 10 yılda aldıkları yıllık müteahhitlik işi tutarı 24.5 milyar dolar dolaylarındaydı. 2016’da bu 12 milyar dolara düştü. Son 15 yılda çok başarılı yurtdışı müteahhitlik hizmatlerimiz vardı. Bunun yüzde 36’sı üç ülkeden; Libya, Irak ve Rusya’dan geliyordu. 2016’da Libya sıfırlandı, Irak da sıfıra yaklaştı, Rusya’da düşünce bu performans düşüşü yaşandı. Dört gözle kısıtlamaların kaldırılmasını bekliyoruz. Bu karar bütün sektörleri olumlu etkileyecektir.”

Domatese izin yok

Rusya’nın Türk domatesine ambargosu ise devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Sözcüsü Dmitriy Peskov, kararnamenin Türkiyeden domates sevkiyatlarını kapsamadığını belirtti. 2015’te 259 milyon dolar olan Rusya’ya domates ihracatı, geçtiğimiz dönemde sıfırlandı. Domates ihracatı konusunun ise kısa dönemde çözülmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Putin’den müjde: Ambargo bitti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci:
‘İlişkilerde ivme yaşanıyor’


“Rusya, Türkiye’nin önemli ticaret partnerlerinden birisi. İki ülkenin devlet başkanları tarafından konulmuş hedefler var. Bu hedefleri yakalayabilmemiz için bu kısıtlamaların kaldırılması ve iki ülke arasındaki ticaretin normalleşmesi gerekir. Türkiye bu anlamda adımlarını atmıştır. Rusya’nın da sevindirici bir şekilde bu adımları attığını görüyoruz. Bir ivme yaşanıyor. Özellikle 2017’nin başından itibaren Rusya’ya yapmış olduğumuz ihracatların arttığını görüyoruz.”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:
Rusya’ya ihracatta % 36 artış var


“Son dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerleme kaydetmesini, karşılıklı ticaretimizin yeniden arzulanan seviyeye ulaşmasında önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Rusya ile başlatılan bu normalleşme süreci, ihracatçılarımız nezdinde de olumlu karşılandı ve dış ticaret alanındaki pozitif gelişmeleri de beraberinde getirdi. Rusya ile ikili ticaretimizde geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız kayıplar telafi edilmeye başlandı. Rakamlara bakacak olursak, 2017’nin ilk 4 ayında, Rusya’ya ihracatımızın yüzde 36, Rusya’dan ithalatımızın ise yüzde 15 artış yaşadığını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte de müteahhitlerimiz tam gaz Rusya pazarında projeler üstlenmeye devam edecekler. Rusya ile ticaretimizin eski seviyelerini yakalaması ve hedeflediğimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmi rakamlarına ulaşabilmemiz için atılması gereken önemli adımlar olduğunu düşünüyoruz. Rusya’ya vize konusunda yaşanan sorunlar ve Rus gümrüklerinde tırlarımızın uzun süre bekletilmeleri ile yüksek oranda sigorta ile depozito bedelleri tahsil edilmesi Rusya’ya ihracatımızda tarife dışı engel olarak karşımıza çıkıyor. Bu engellerin kaldırılması karşılıklı ticaretimizin yükselebilmesi açısından çok önemli.”