Gündem Radyasyonlu binaya çocuk polikliniği

Radyasyonlu binaya çocuk polikliniği

27.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Lefkoşa’da Devlet Hastanesi bünyesinde çocuk polikliniği hizmete girecek. Polikliniğin, radyoaktif madde içeren cihazın bulunduğu Nükleer Tıp Merkezi binası içinde açılacak olması endişe yarattı

Radyasyonlu binaya  çocuk polikliniği

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesindeki çocuk polikliniğinin Nükleer Tıp Merkezi binası içinde hizmete girecek olması Kıbrıslıları korkuttu ve büyük tepki çekti. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde yeni açılacak Çocuk Polikliniği, yıllardır aynı binada bulunan Radyasyon Onkolojisi ile Nükleer Tıp Merkezi’nin binasında hizmete girecek.
Önümüzdeki haftalarda açılması beklenen Çocuk Polikliniği’nin Nükleer Tıp Merkezi binası içinde açılacak olması Kıbrıslılara radyasyon korkusu yaşattı. Hastanenin başhekimi Prof. Dr. Ramadan Kâmiloğlu ise endişelerin yersiz olduğunu, gerekli önlemlerin alındığını ve radyasyon ölçümlerinin titizlikle yapıldığını söyledi. Ancak, yıllardır hizmet veren Nükleer Tıp Merkezi binasının zemin katında yüksek oranda radyoaktif madde ihtiva eden “Cobalt 60” cihazının bulunması endişeleri daha da arttırdı.
Selde de zarar görmüş
Cobalt 60 cihazı, iki kez yaşanan sel felaketinde zarar gördüğü için şu anda kullanılamaz halde. Başlığı 1.5 ton ağırlığında olan cihaz, yüksek oranda radyoaktif madde içeriyor. Kanser hastalarının tedavi gördüğü Radyasyon Onkolojisi birimindeki Radyoterapi Merkezi ile yeni açılacak Çocuk Polikliniği arasında ise sadece bir duvar var.
Kıbrıslıları korkutan Çocuk Polikliniği’nin Nükleer Tıp Merkezi’nin içine kurulmasını istemeyenler, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuyla ilgilenmesini istiyor. Milliyet’e konuşan Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ramadan Kamiloğlu ise, korkuların yersiz olduğunu ifade ederek, “Çocuk polikliniğini etkileyecek herhangi bir radyasyon durumu yok. Olsa zaten böyle bir binanın içine çocuk polikliniği yapılmazdı. Atom Enerjisi Kurumu önümüzdeki haftalarda tekrar radyasyon ölçümü yapacak, ölçümlerde sorun çıkmazsa, polikliniğimiz hizmete başlayacak” dedi.

‘Cobalt’ cihazı özel odadaymış!
Radyasyon endişesini arttıran Cobalt 60 cihazının, özel bir odada tutulduğunu,
gerekli olursa binadan uzaklaştırılacağını söyleyen Başhekim Prof. Dr. Kamiloğlu, “Tekrar yapılacak ölçüm sonuçları önemli. Ayrıca, binanın çocuk polikliniğine bakan duvarları kurşunla kaplanıyor. Bizim aldığımız radyasyon ölçümlerinde hiçbir tehlike yok. Bu, alınan raporlarda da mevcuttur”
diye konuştu. Uzmanlar, ‘Cobalt 60’ kaynağının özel bir odada tutulduğunu, odanın duvarlarının beton ve kurşunla kaplandığını belirterek, cihazın hasar gördüğü taktirde, özel bir odada tutulmasına rağmen
tehlike oluşturabileceğini söyledi.