Gündem Ramazan'da çalışanlar nelere dikkat etmeli?

Ramazan'da çalışanlar nelere dikkat etmeli?

20.05.2018 - 11:29 | Son Güncellenme:

Çalışanlar gün içerisinde birçok hata ve kaza ile karşı karşıya gelmektedir. Bu hata ve kazalar yaz aylarının, sıcak günlerine denk gelen Ramazan'da artış gösteriyor. Çalışan insanların oruç tutarken diğer insanlara göre daha dikkatli olması gereken konular var. Bu konular hakkında bilinçlenmek oluşabilecek kazaları önler.

Ramazanda çalışanlar nelere dikkat etmeli

Ramazan ayında sağlık ve güvenlik önlemleri arttırılmalıdır

Haberin Devamı

Çalışma ortamlarında ki sağlık ve güvenlik gözetimleri çalışanların herhangi bir iş kazasıyla karşı karşıya gelmemeleri için yapılan denetlemelerdir. Bu denetlemelerin Ramazan ayı boyunca arttırılması gerekmektedir. Çalışan personellerin yalnız çalışmamasına yanında bir personelin daha bulunmasına dikkat edilmelidir. Oruç tutan personellere sık sık çalışma araları verilmeli ve dinlendirilmedirler. Bu şekilde oluşabilecek iş kazalarını en aza indirmiş olunur.

Çalışan personeller sahur da tükettiklerine dikkat etmeli

Oruç tutmak kişilerde uzun süre açlığın ve susuzluğun akabinde algı bozukluğuna, dikkat dağınıklığına ve konsantre olamamaya yol açabilir. Oluşan bu durumlara birde sinirlilik hali eklenebilir. Bu davranışlar çalışan kişilerde daha çok görülebilir. Bu yüzden Ramazan ayında çalışan ve oruç tutan kişilerin yemelerine, içmelerine ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Beslenme düzenlerinde iftar ve sahurlarda hafif ve tok tutucu susatmayan gıdaları tercih etmelidirler. Bunun yanında bol sıvı tüketmelidirler.

Haberin Devamı

Sahur yapmadan oruç tutmak oluşabilecek belirtileri en yükseğe çıkarır. Kahvaltı yerine geçen sahur atlanmamalıdır.

Ramazan aylarında hem çalışıp hem oruç tutan kalp, tansiyon ve şeker hastaları önce doktorlarına başvurmalıdırlar. Doktor kontrolünde oruç tutmaları hem kendi sağlıkları hem de oluşabilecek kazalar açısından önem arz eder.

Çalışanları ve oruç tutanları tok tutacak ve susatmayacak, oruç halini iyi geçirmelerini sağlayacak birkaç öneri:

  • Sahurda kızartılmış ve fazla yağ bulunduran besinleri tüketmeyin
  • İftar saatinden sahur vaktine kadar 2 litre su içmeye özen gösterin
  • Sahurlarda yemek türü yerine daha çok kahvaltılık, meyve gibi şeyleri tercih edin ve mutlaka ceviz yiyin. Ceviz sizi tok tutacak besinler arasında yer alır.
  • Sahurda yemek süreci bittikten sonra dişleri yemek kalıntılarından temizlemeyi ihmal etmeyin
  • İçerisin de su oranı yüksek meyveleri tercih edin. Karpuz, üzüm ve şeftali gibi
  • Protein kaynağı olan yumurtayı sahurlarınızda tercih edin, sizi tok tutacaktır
  • Ev yapımı yoğurt ya da 1 bardak süt içmekte sizi tok tutacak şeyler arasında yer alır.