Ramazan FİTRE NE KADAR? 2022 Fitre (Fıtır sadakası) ne kadar, ne zaman ve kimlere verilir?

FİTRE NE KADAR? 2022 Fitre (Fıtır sadakası) ne kadar, ne zaman ve kimlere verilir?

29.03.2022 - 23:45 | Son Güncellenme:

Sadaka-i fıtr, fıtır sadakası veya fitre, Ramazan bayramına girerken ihtiyaç sahiplerinin gereksinimlerinin karşılanması için verilen sadakadır. Diyanet tarafından her yıl Ramazan bayramı öncesi fitre miktarı belirleniyor. Peki, 2022 fitre ne kadar, fitre kimlere verilir?

FİTRE NE KADAR 2022 Fitre (Fıtır sadakası) ne kadar, ne zaman ve kimlere verilir

Fitre, İslam dünyasında vacip olan mali bir ibadettir. Fıtır sadakası, her yıl Ramazan ayının ardından bayrama ulaşmanın şükrü olarak maddi durumu yerinde olanlar tarafından ihtiyaç sahibi kimselere verilir. Fitre ne demek, ne zaman verilir?

Haberin Devamı

FİTRE NEDİR?

Fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

FİTRE 2022 NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlı tarafından yapılan açıklamada 2022 yılı fitre miktarı da verildi. Yazıda; 

''Yapılan değerlendirmeler neticesinde;

*Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarının 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için 40 TL olarak belirlenmesine,

Haberin Devamı

*Bu meblağın nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebileceğine,

*Belirlenen bu meblağın, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedeli olduğuna,

*Bunun yanında her bir mükellefin, günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebileceğine oy birliği ile karar verildi.''

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fitre,  Ramazan Bayramı’nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla vâcip olmakla birlikte, ihtiyaç sahiplerinin bayram ihtiyaçlarını karşılamaları için Ramazan ayı içinde de verilebilir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı ihtiyaç sahibi müslümanlara verilir. Bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.