Siyaset Resmi ittifak düzenlemesi Bahçeli’nin ısrarına bağlı

Resmi ittifak düzenlemesi Bahçeli’nin ısrarına bağlı

19.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini resmen yürürlüğe sokacak 2019 seçimlerine 2 yıl olmasına karşın, seçim barajı, sistemi ve ittifak konusu şimdiden siyasetin ana gündemine oturdu.

Resmi ittifak düzenlemesi  Bahçeli’nin ısrarına bağlı

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son açıklamalarının ardından, Ak Parti seçim barajı ve seçim sistemi değişikliğine yönelik çalışmalarını raftan indirirken, resmi seçim ittifakı düzenlemesi de anayasa uyum düzenlemelerine yönelik çalışmalarda “konu başlığı” haline geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli’nin partilerinde yapacakları değerlendirmelerin ardından bu konularla ilgili nihai karar için bir araya gelebilecekleri belirtiliyor. Erdoğan’ın konunun parti yetkili kurullarında değerlendirilebileceğini söylemesi gözleri Ak Parti’nin 24 Kasım’daki MKYK ve 27 Kasım’daki MYK toplantılarına çevirdi. Bu iki kritik toplantı öncesinde AK Parti’de anayasa uyum düzenlemeleri kapsamında seçim sistemi, baraj ve ittifakın da yer alıp almayacağı tartışılıyor. Yüzde 10’luk seçim barajının aynen korunması görüşünün öne çıktığı Ak Parti’de, sistem değişikliği konusunda da net karar bulunmuyor. Mevcut sistemle ve barajla seçime gidilebileceği gibi, baraj korunarak ya da yüzde 7 gibi bir orana düşürülerek, beş ya da altı milletvekili çıkaracak şekilde daraltılmış bölge sisteminin de tercih edilebileceği ifade ediliyor. Kapsamlı bir mevzuat değişikliği gerektireceği için parti içinde “resmi ittifak” düzenlemesine pek sıcak bakılmıyor.
Üç ayrı senaryo
“Son kararı liderler verir” vurgusunun yapıldığı Ak Parti’de kurmaylar bu başlıklarda atılabilecek adımlar ve zamanlama konusunda farklı görüşler dillendiriyor.
Bazı kurmaylar, mevcut siyasi koşulların 2019 seçim arifesine kadar çok değişebileceği, tablo daha net görülmeden sırf MHP istiyor diye adım atılmasının yanlış olacağı düşüncesiyle aceleci davranılmamasını istiyor. İyi Parti’nin toplumda anlamlı bir karşılığı olmadığını, bu nedenle MHP’nin baraj sorunu yaşamayacağını ayrıca, mevcut mevzuat çerçevesinde de örtülü ittifaklar yapılabileceğini savunan bu kurmaylar, büyük bir risk görülmemesi halinde bu değişiklerin 2019 seçimlerin sonrasına da bırakılabileceğine işaret ediyor.
Seçim düzenlemelerinin muhalefetle görüşülerek yapılması gerektiğine ifade eden bazı kurmaylar ise Ak Parti ve MHP’nin lider düzeyinde yapacağı görüşmenin ardından netleşecek içerik ve yol haritası çerçevesinde Ak Parti’nin teklifini Meclis gündemine getirip bir “uzlaşma” çağrısı yapabileceğini, anayasa değişikliğinde olduğu gibi de, “masada kalanlarla” yoluna devam edebileceğini belirtiyor. Bu kurmaylar, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleriyle ilgili anayasal bir süre sınırı olmadığına dikkat çekerek, seçim düzenlemelerinin Kasım 2019’un hemen öncesinde bile hayata geçirilebileceğine işaret ediyor.
Partide az sayıda da olsa bazı kurmaylar ise, zorlu bir Meclis sürecini göze almak yerine bu düzenlemelerin KHK yoluyla da hayata geçirilme ihtimaline dikkat çekiyor.