Siyaset Risk geçmedi

Risk geçmedi

02.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, OHAL sürecinde hazırlanan Kanun Hükmünde Kararnameler konusunda muhalefetin bilgilendirilmediği sitemini basın yoluyla ileten CHP lideri Kılıçdaroğlu ile MHP lideri Bahçeli’yi ziyaretinde “Darbe risklerini ortadan kaldırmak için çalışıyoruz” mesajı verdi

Risk geçmedi

Başbakan Binali Yıldırım, “OHAL’i aşan kararlar alınarak Meclis’in devre dışı bırakılması doğru değil. Üç dört kişi oturup devleti yeniden yapıladıramaz” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu’nu CHP Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Yıldırım, TBMM’de de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Yıldırım’ın, “Darbe riski henüz geçmedi, riskleri ortadan kaldırmak için çalışıyoruz” dediği, Kılıçdaroğlu’nun ise “Bu düzenlemelere baktığımızda telaş ve öfkeyle yapılmış düzenlemeler izlenimi ediniyoruz. Bu doğru değil. Darbe sanki Erdoğan’a karşı yapılmış algısı yaratılmak isteniyor.

Haberin Devamı

Erdoğan, bu süreçte biraz daha geride durmalı” dediği öğrenildi. Bahçeli’nin de Yıldırım ile görüşmesinde, FETÖ ile PKK’nın birbirleriyle koordineli ve aynı amaç doğrultusunda hareket ettiklerini belirterek, PKK’nın ihmal edilmemesi uyarısında bulunduğu kaydedildi.

CHP Genel Merkezi’ne Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile birlikte gelen Yıldırım’ı CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç karşıladı. Kılıçdaroğlu da genel merkez binasının hemen girişinde Yıldırım’ı “hoşgeldiniz” dedi.

‘Anayasa’ya aykırı’

Milliyet’in aldığı bilgilere göre baş başa gerçekleşen ve 70 dakika süren görüşmede Kılıçdaroğlu, endişelerini bir kere daha aktararak, sürecin parlamentoyu, darbeye karşı duran tüm toplum kesimlerini dışlamadan yapılması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun, “Erdoğan’ın ‘sıfır kilometre devlet’ sözünü yanlış buluyoruz. Sanki darbe Erdoğan’a karşı yapıldı diye bir algı yaratılmaya çalışılıyor oysa parlamenter demokrasiye yapıldı ve tüm siyasi partiler birlikte savuşturdu. Erdoğan’ın biraz daha geride durması gerektiğini düşünüyorum. Erdoğan bu kadar önde olunca iki temel sonuç birbirini tetikliyor. Yurtdışında Erdoğan karşıtlığı üzerinde darbe girişiminin inandırıcılığı azalıyor, yurtiçinde ise yine Erdoğan karşıtlığı nedeniyle istediğimiz kenetlenmeyi yaşayamıyoruz” dediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun, “Özellikle dün (önceki gün) çıkardığınız KHK, anayasaya aykırı. Anayasa Mahkemesi’nin 1991/20 sayılı kararı var. Burada OHAL sonrasını kapsamaması gerektiğine yönelik hükümler var ancak bu kararnamelerin bir bölümü OHAL sonrasını da kapsıyor ve Anayasa Mahkemesi’nden dönme riski var.

Daha sık temas

Bu düzenlemelerin anayasaya aykırı olan kısımlarını çekin, Meclis’e getirin, ilgili komisyonlarda tartışalım, bizim ve diğer partilerin de katkılarını alın ve meclisten en doğru şekilde geçirelim. Bu KHK’lar telaş ve öfkeyle yapılmış izlenimi doğuruyor” dediği öğrenildi. Yıldırım’ın bu sözlerin ardından, “Bir rapor halinde bize sunarsınız sevinirim. Birlikte çalışalım. Darbe riski henüz geçmedi, bu riski ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Sizinle daha sık temas kuracağız” dediği belirtildi.

Haberin Devamı

Mutabakata varıldı

Kılıçdaroğlu’nun yaşanan bazı mağduriyetlere ilişkin Yıldırım’a bilgi verdiği, “Kurunun yanında yaş da yanmasın ancak kuru yanarken de adalet içinde yansın” dediği, Yıldırım’ın bazı şikayetlerin kendilerine de ulaştığını aktardığı belirtildi. Alınan bilgilere göre Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, OHAL sürecinde daha sık temas kurmakla görevlendirildi. Görüşmede, üç partiden birer temsilcinin mini anayasa paketi üzerinde çalışmakla görevlendirileceği konusunda mutabakata varıldı.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu, “Son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdik. OHAL uygulamasıyla ilgili Bakanlar Kurulunca yayımlanan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili düşüncelerimizi ve endişelerimizi Başbakan’a aktardık. Başbakan not ettiler. Sanıyorum önümüzdeki süreç içerisinde temaslarımız devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım da, “Görüşmelerimiz devam edecek. Önemli olan süratle olağanüstü hal uygulamasına neden olan şartların ortadan kaldırılması ve Türkiye’de darbe girişimlerinin yakın bir tehdit olmaktan çıkarılmasıdır” dedi.

‘PKK'yı ihmal etmeyin’

Yıldırım’ın TBMM’de Bahçeli ile görüşmesi 40 dakika sürdü. Bahçeli, FETÖ darbe girişimi Türkiye’yi sarsmışken, PKK’nın bu devlet krizinden istifade ederek eylemlerini artırmaya başladığını işaret etti. Bahçeli’nin, FETÖ ile PKK’nın birbirleriyle koordineli ve aynı amaç doğrultusunda hareket ettikleri değerlendirmesini ileterek, FETÖ ile mücadele edilirken PKK’nın ihmal edilmemesi uyarısında bulundu. Bahçeli, darbe girişimi sürecinde TSK’nın ciddi bir şekilde hırpalandığını belirterek, TSK’nın yeniden yapılanmasının sadece darbe ihtimaline karşı değil, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya dikkate alınarak her an savaşa hazır olacak şekilde düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Bahçeli, Genelkurmay’ın Cumhurbaşkanı’na bağlanması düşüncesine ilişkin olarak da “Yeniden yapılanmalar iyi düşünülmeli, toz bulutu içinde aceleye getirilmemeli” değerlendirmesinde bulundu.

‘Çok daha derin yapı’

Yıldırım, görüşmenin ardından, “15 Temmuz gecesi Türkiye büyük felaketin eşiğinden döndü. Bu darbe defedilmiştir; ama tehlike bitmiştir denemez. Bu yapı düşünüldüğünden çok daha derin yapıdır. Tamamen riskin ortadan kalkması zaman alacaktır” dedi. Yıldırım, idam konusunun görüşülmediğini ifade ederek, “Bu yapı, bu darbe teşebbüsüne katılanlarla sınırlı değil. Daha derinlere gidiyor, çok daha büyük bir potansiyeli içeriyor. Onun için mutlaka bu konudaki çalışmalarımızı rehavete kapılmadan devam ettirme ihtiyacı var” dedi.

Meydanlara sahip olun

Başbakan Yıldırım, dün gece Çankaya Köşkü’nden canlı bağlantı kurarak, vatandaşlara seslendi:

- VARSIN NOTU DÜŞÜRSÜNLER: Türkiye’nin ekonomisi 15 Temmuz darbesinde en güzel sınavını vermiştir. Bu da bazılarının canını sıkmış, ‘not düşürelim’ demişler. Varsın düşürsünler. Biz başkalarının notuyla ayakta değiliz.

- BİZE BIRAKIN: Siz meydanlara sahip olun gerisini bize bırakın. Gerekli bütün düzenlemeleri yapıyoruz. Bir daha bu ülkeyi darbelerle dünya kamuoyunda küçük düşürmeye çalışan çetelere fırsat vermeyecek şekilde işlerimizi düzene koymaya devam ediyoruz. Avrupa, dünya duysun, Türkiye’nin bütün düşmanları duysun. Türkiye bugün 15 Temmuz öncesine göre daha güçlüdür.