Gündem Robert Kolej bile dolmadı

Robert Kolej bile dolmadı

13.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TEOG kapsamındaki sınavların puanlarına göre öğrenci alan özel okullarda kayıtlar, 27 Haziran’da başladı, devlet liselerinin tercih döneminden önce 14 Temmuz’da bitiyor. Özel okulların ikinci kayıt dönemi dün tamamlandı. Buna göre Robert Kolej, Galileo Galilei İtalyan Lisesi ve bazı Fransız liseleri kontenjanlarını dolduramadı. Serbest kayıt dönemi yarına kadar devam ediyor

Robert Kolej bile dolmadı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen ortak sınavların sonuçlarına göre öğrenci alan özel okullarda kayıtlar 27 Haziran’da başladı, yarın sona eriyor. 15 Temmuz’da da devlet liseleri için tercihler başlayacak. Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapamayacaklar. O nedenle öğrencilerin kesin kayıtlarını yaptırmadan önce çok iyi düşünmeleri gerekiyor.
Öğrenciler tercih işlemleri için http://e-okul.meb.gov.tr adresinden giriş yaptıklarında, tercih işlemleri ekranında karşılarına “Tercih Yapmak İstiyorum” ve “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonları çıkıyor. Özel okula gitmeye karar veren öğrenciler, “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonunu işaretleyecekler. Bu öğrencilerden özel okula kesin kaydı yapılanların, tekrar devlet liselerine geçmek istediğinde nakil dönemini beklemeleri gerekiyor. Bu öğrencilerin eğer gerekli şartları taşırlarsa nakil döneminde tercih yaparak okul değiştirme şansları olacak.
9 kolejin kontenjanı doldu
Kolejler ön-kayıt, kesin kayıt sistemine göre öğrenci kabul ediyor. Birinci ön kayıt 27-30 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi, 1 Temmuz’da asil kayıtlar yapıldı. Bayramda kayıtlara ara verildi. İkinci ön kayıt 11 Temmuz’da alındı, kesin kayıt dün tamamlandı. Buna göre toplam 9 kolejin kontenjanı doldu. Kolejler bugün ve yarın serbest kayıt dönemine girdiler. Genellikle okullar sabah ön kayıt öğleden sonra kesin kayıt şeklinde öğrenci alımı gerçekleştiriyor ancak kayıt saatleri okullara göre değişiklik gösterebiliyor. O nedenle okulların hangi saatler arasında ön kayıt, kesin kayıt yapacağını, hangi saatlerde yedek sıradaki öğrencilerin kayıtlarını alacağı, boş kalan kontenjanları ne zaman açıklayıp bu kontenjanlar için nasıl öğrenci alacağını çok iyi takip etmeleri gerekiyor. Çünkü serbest kayıt döneminde okulların duyurularını iyi takip eden öğrenciler ve veliler hedefe ulaşabiliyorlar.
Dün saat 18.00 itibariyle Robert Kolej, Galileo Galilei İtalyan Lisesi, Sainte Pulcherie, Notre Dame De Sion gibi fransız liselerinde boş kontenjan vardı. Yabancı kolejlerin 2. kesin kayıt dönemi sonrasında kontenjanları ve taban puanları soldaki tabloda yer alıyor. Mine Özdemir
Devlet liselerine yerleştirme takvimi
30 Haziran - 14 Temmuz 2016
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamında yapılan merkezi sistem ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri
22 Temmuz 2016
Güzel sanatlar lisesi ve spor liselerine öğrenci kayıtlarının tamamlanması
15-25 Temmuz 2016 (Saat 17.00)
Yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması
8 Ağustos 2016
Yerleştirme sonuçlarının ilanı
8 Ağustos 2016
Boş kontenjanların ilan edilmesi
9-15 Ağustos 2016
Yerleştirmeye Esas 1. Nakil tercih başvurularının alınması
19 Ağustos 2016
Yerleştirmeye Esas 1. Nakil sonuçlarının ilanı
19-23 Ağustos 2016
Yerleştirmeye Esas 2. Nakil tercih başvurularının alınması
26 Ağustos 2016
Yerleştirmeye Esas 2. Nakil sonuçlarının ilanı
26-31 Ağustos 2016
Yerleştirmeye Esas 3. Nakil tercih başvurularının alınması
5 Eylül 2016
Yerleştirmeye Esas 3. Nakil sonuçlarının ilanı
5-8 Eylül 2016
İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca il/ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruların alınması
9 Eylül 2016
İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları nakil yerleştirme sonuçlarının ilanı
19 Eylül 2016
2016-2017 öğretim yılı açılışı
Bu kontenjanlar, bu kafayla zor dolar!
TEOG’un öğrenciler üzerindeki sınav sistemini azaltacağını ve daha adil bir giriş sistemi olacağını iddia edenlerin hiç birisi şimdi ortalıkta yok! Sistem, nereden bakarsanız bakın lime lime dökülüyor.
Herkesin hayalini kurduğu Robert gibi okullar bile hâlâ boş.
Çünkü saçma sapan kurallar var.
Örneğin, özel okula kaydını yaptıran devlet okuluna, kayıt yaptıramayacak!
Hani isteyen istediği okulu seçebilecekti, hani o dillerden düşmeyen okul seçme özgürlüğü nerede kaldı?
Bu sistem yıllardan beri uygulanıyor ve okullar açılıncaya kadar, hatta okullar açıldıktan sonra da okulların kontenjanları dolmuyor.
Çünkü her ne kadar şu an için katı kurallar varsa da, bir süre sonra yumuşuyor ve devlet ile kolejler arasındaki gelgitler nedeniyle, sürekli olarak, bir lisenin kontenjanı dolarken, diğer liseninki boşalıyor. Bu konuda Amerika’yı yeniden keşfetmeye hiç gerek yok. Aynı sınava soktuğumuz öğrencileri niye farklı kriterlere göre yerleştiriyoruz, bunu anlamak mümkün değil.
Tıpkı üniversiteye girişte olduğu gibi, tek tercih listesi alıp, ona göre, merkezi yerleştirme yapılsa, yaşanan bu eziyete ve suistimallere hiç zemin hazırlanmayacak. Ama nedense, MEB yanlışta ısrar ediyor. Çünkü yeni gelen bakanlar, sistemi anlayıp değiştirinceye kadar, koltuğundan oluyor.
Özel okul kontenjanları dolmadı ama Anadolu liseleri kontenjanları dolacak. Ama bu da göreceli olacak. Çünkü son kayıt döneminde, özel okullara geçiş izni verilecek ve ortalık hepten karışacak.
Müneccim miyiz? Hayır. Çünkü biz bu filmi daha önce defalarca izledik!..
Bu arada puanlar yüksek diye hiç kimse üzülmesin, bu puanlar önümüzdeki haftalarda epeyce düşecek.
Yaz tatilinizin zehir olduğunu biliyoruz ama yine de kayıt sürecini çok yakından izlemenizi öneriyoruz. Çünkü anlık sürelerde, önemli avantajlar ortaya çıkabiliyor. İşte bu yüzden çocuklarınızın geleceğini ne olur tesadüflere ve bürokratların inisiyatifine bırakmayın!..
Farklı puanla alıyorlar
Yabancı kolejler geçen yıl olduğu gibi bu yıl da farklı puanlamalara göre öğrenci alıyor.
Buna göre puanlamada dikkate alacağı ders sayısını kendi belirleyen kolejlerden Özel Amerikan Robert Lisesi, Kayıt Kabul Puanı’na (KKP) göre öğrenci kabul ediyor. KKP hesaplanırken, her iki dönemde yapılan Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sınav sonuçları kullanılacak. Öğrencinin KKP’si 1000 tam puan üzerinden hesaplanıyor.
Sağlık ve Eğitim Vakfı’na (SEV) bağlı hizmet veren Üsküdar Amerikan, İzmir Amerikan, Tarsus Amerikan ve SEV Amerikan Koleji, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sonuçlarına göre öğrenci alıyor. Bu okullarda en yüksek puan 400, bunun üzerinden taban puanlar belirlendi.
Saint Joseph, Saint Benoit, Sainte Pulcherie, Saint Michel, Notre Dame de Sion ve İzmir Saint Joseph Fransız liseleri Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere dört dersin puanını dikkate alarak 900’lük puan sistemine göre öğrenci kabul ediyor.
Yine Özel Alman Lisesi, 900’lük puan sistemine göre öğrenci alıyor.
Sankt Georg Avusturya, İtalyan ve Galileo Galilei İtalyan liseleriyle VKV Koç Özel Lisesi, devlet liselerinde olduğu gibi öğrencileri, TEOG kapsamındaki YEP’e göre 500 tam puan üzerinden kendi belirledikleri taban puanına göre kabul ediyor.
İstinye, adaylara kapısını açıyor
Medical Park, Liv Hospital ve VM Medical Park hastaneleri ile MLPCare Grubu’nun 25 yıllık birikim ve deneyiminin devamı olarak 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015’te kurulan İstinye Üniversitesi, adaylarla buluşuyor. Sağlık alanında tam donanımlı bir araştırma hastanesi olma hedefiyle yola çıkan üniversitesinin Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Beslenme ve Diyetetik, Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Hemşirelik lisans programları bulunuyor. Ayrıca Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda ise Ameliyathane Hizmetleri, Anestezi, İlk ve Acil Yardım, Radyoterapi, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri ve Tıbbi Laboratuvar Teknikleri ön lisans programları mevcut. 2016-2017 akademik yılında İstanbul Topkapı Sağlık Kampüsü’nde eğitime başlayacak üniversite, Tanıtım Günleri kapsamında 2 Ağustos’a kadar kapılarını adaylara açıyor. Etkinliğe katılan üniversite adayları, üniversitenin akademik kadrosu, programları, eğitim olanakları, burs seçenekleri, kampüsü ve sosyal faaliyet alanlarıyla ilgili bilgi alabilecekler.

KOLEJLERİN PUANLARI VE KONTENJANLARI

Amerikan Robert L. (Kız) 8 990
Amerikan Robert L. (Erkek) 10 990
Alman Lisesi DOLDU 885
İtalyan Lisesi DOLDU 460
Galileo Galilei İtalyan Lisesi 13 440
N. Dame De Sion Fr. L. 2 860
S. Georg Avusturya L. ve 7 492,11
Tic. Okulu (Lise Bölümü)
S. Georg Avusturya L. ve 2 486,80
Tic. Okulu (Ticaret Bölümü)
S. Benoit Fr. L. DOLDU 840
S. Joseph Fr. L. ? 870
İzmir S.Joseph Fr.L. 22 827,5
S. Michel Fr. L. DOLDU 820
S. Pulcherie Fr. L. 22 845
Üsküdar Amerikan L. (Kız) DOLDU 392,5
Üsküdar Amerikan L. (Erkek) DOLDU 392,5
İzmir Amerikan Koleji DOLDU 370
Tarsus Amerikan K. (Kız) DOLDU 347,5
Tarsus Amerikan K. (Erkek) DOLDU 347,5