Dünya Rusya ile ABD gerildi

Rusya ile ABD gerildi

29.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar getiren yasa paketinin ABD Kongresi’nin ardından Senato’da da kabul edilmesi, Moskova’yı harekete geçirdi. Rusya, ABD’nin bu ülkedeki diplomatik personel sayısını azaltmasını ve Moskova’daki bazı mülklerin kullanımını durdurmasını istedi

Rusya ile ABD gerildi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’den Rusya’daki diplomatik personel sayısını azaltmasını ve Moskova’daki bazı diplomatik mülklerin kullanılmamasını istedi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Rusya’ya yönelik uygulanması beklenen yeni yaptırımlara karşılık ABD’den Rusya’daki personel sayısını, Rus büyükelçiliğinin ABD’deki personel sayısı olan 455 kişiye indirmesi istendi. Rusya, bunun için 1 Eylül’e kadar süre tanıdı. ABD’nin Moskova Büyükelçiliği tarafından kullanılan depolar ve Serebriyani Bor semtindeki yazlık evin de kullanılmamasının istendiği belirtilen açıklamada, Washington tarafından Rus diplomatlara yönelik yeni adımlar atılması halinde başka adımlar da atılacağı vurgulandı.
ABD Senatosu, Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar getiren ve uygulanan yaptırımları kaldırma konusunda ABD Başkanı Donald Trump’ın yetkilerini Kongre’nin onayına tabi kılan yasa paketini önceki gün büyük bir çoğunlukla onaylamıştı. Salı günü temsilciler Meclisi’nde 3’e karşı 419 oyla kabul edilen “Yaptırımlar Yoluyla Amerika’nın Düşmanlarıyla Mücadele” başlıklı yasa tasarısı, Senatoda da 2’ye karşı 97 oyla kabul edilmişti. Özellikle ABD Başkanı Trump’ın Rusya ile ilişkilerindeki alanı daraltan yasa tasarısı, halen geçerli olan Rusya yaptırımlarını hafifletmek veya kaldırmak istediği durumlarda Amerikan Başkanı’na Kongreden onay alma şartı getirmesiyle dikkati çekiyor.
‘Kabalık’ demişti
Washington da, geçtiğimiz yılın sonlarında 35 Rus diplomatın ülkeyi terketmesini istemiş ve bu kişiler ABD’den ayrılmak zorunda kalmıştı. Rusya’nın kararıyla kaç ABD’linin Moskova’yı terkedeceği belirsizliğini korurken, Rus Interfax ajansı, bu karardan “yüzlerce” kişinin etkileneceğini öne sürdü. Rusya’daki ABD büyükelçiliğinden bir yetkilinin, Reuters ajansına verdiği bilgiye göre elçilikte 1.100 kişi çalışıyor. Bu kişiler arasında Rus vatandaşlarının da bulunduğu belirtiliyr.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün yaptığı açıklamada, ABD’yi, yaptırımları kullanarak jeopolitik ve ekonomik avantaj elde etmekle suçlayarak, “Yeni olası yaptırımlara karşı cevabımızı, Washington’un değerlendirdiği tasarının son haline göre vereceğiz. Yaptırımlara karşı sabırlı davranıyoruz, ancak bu kabalığa karşı cevap vermek zorunda kalacağımız zaman yaklaşıyor” ifadelerini kullanmıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasını onayladığını söyledi. Peskov, gazetecilerin sorusu üzerine Peskov, “Elbette, bu tür önlemler Devlet Başkanı’nın onayı olmadan alınamaz” diye konuştu.

Cumhuriyetçi sürprizi!

ABD Başkanı Donald Trump’ın, eski Başkan Barack Obama’nın yürürlüğe soktuğu ve “Obamacare” olarak bilinen sağlık reformu yasasını kaldırma girişimi yine kez başarısız oldu. İptali düzenleyen ve Mayıs’ta Temsilciler Meclisi’nden geçen yeni sağlık sigortası yasa tasarısı, Senato’da reddedilirken, oylamada, 7 yıldır Obamacare’e muhalefet eden Cumhuriyetçi 3 senatörün de ‘Hayır’ oyu kullanması şaşırttı. Donald Trump, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında “3 Cumhuriyetçi ve 48 Demokrat Amerikalıları hayal kırıklığına uğrattı” ifadelerini kullandı. Cumhuriyetçi Parti’den “Hayır” oyu verenler, kısa süre önce kanser teşhisi konduğu açıklanan Arizona senatörü John McCain, Maine senatörü Susan Collins ve Alaska senatörü Lisa Murkowsk oldu.

Scaramucci’den küfür

Rusya ile ABD gerildi


Beyaz Saray’ın yeni İletişim Direktörü Anthony Scaramucci, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Reince Priebus ile Beyaz Saray Baş Stratejisti Steve Bannon için hakaret ve küfür içeren ifadeler kullandı. “The New Yorker”dan Ryan Lizza’nın, Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı Twitter mesajında, Scaramucci’nin çarşamba akşamı ABD Başkanı Donald Trump, First Lady Melania Trump, siyasi yorumcu, televizyoncu ve yazar Sean Hannity ile Fox News eski yöneticilerinden Bill Shine ile Beyaz Saray’da yemek yediğini duyurması, İletişim Direktörü’nü öfkelendirdi. Lizza’yı telefonla arayıp bilgiyi nereden aldığını soran Scaramucci, “Veremem!” yanıtı alınca köpürdü. Telefonda Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Priebus için “Kahrolası bir paranoyak şizofren” derken, Bannon’a da çattı. Scaramucci, diğer üst düzey yetkililer gibi basının odağında olmakla ilgilenmediğini söyleyip, “Ben Steve Bannon değilim, kendi kendimi tatmin etmeye çalışmıyorum. Ülkeme hizmet için buradayım.” diye konuştu.