Gündem Sabıka ve GBT Sorgulama, Yargıtay Dosya Sorgulama

Sabıka ve GBT Sorgulama, Yargıtay Dosya Sorgulama

17.03.2015 - 11:41 | Son Güncellenme:

İnternet üzerinden GBT sorgulama işlemi için yapmanız gerekenleri sizler için hazırladığımız haberimizde bulabilirsiniz.

Sabıka ve GBT Sorgulama, Yargıtay Dosya Sorgulama

Gelişen internet teknolojisi yaşamın her alanında pratik çözümlerden yararlanabilme fırsatı sunuyor. Özellikle de akıllı teknolojinin yaşamın her noktasında kendisine etkin rol üstlenmesi kamu hizmetlerinde de teknolojik altyapının daha etkin şekilde kullanılmasına yol açıyor. Günümüzde artık gelişmiş ülkelerde vatandaşların resmi işlemlerde internet teknolojisinin nimetlerinden faydalanabiliyor olması nedeni ile elde ettiği yeni nesil imkânlar Türkiye’de de devlet kurumlarının hizmetlerinde çağı yakalayabilmek için internet teknolojilerini daha etkin şekilde kullanmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Hayatın her alanında gereksinimi duyulan ve kesinlikle herkesin gereksinim duyabileceği başlıca belgelerin başında gelen sabıka kaydı belgesine ilişkin dijital ortamda sabıka kaydı sorgulama hizmeti başladı. Vatandaşın sabıka kaydı belgesini daha pratik şekilde alabilmesini amaçlayan bu Adalet Bakanlığı hizmeti ile birlikte sabıka kaydı sorgulama işlemi daha pratik hale geldi. Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun sigortalı işçi çalıştırma zorunluluğu gibi en temel nedenlere dayalı olarak artık işe alım işlemleri başta olmak üzere pek çok alanda sabıka kaydı belgesine ihtiyaç duyabiliyoruz. Bu denli önemli bir belge olmasından dolayı bir gün içerisinde tüm Türkiye’de yaklaşık 45 bin sabıka kaydı sorgulama başvurusu ilgili kurumlara yapılıyor.

Haberin Devamı

Bu durumun yarattığı yoğunluğu azaltabilmek için Adalet Bakanlığı e-Devlet sistemi üzerinden sabıka kaydı sorgulama hizmetine başladı. Tüm devlet hizmetlerini bir araya getiren e-Devlet sistemine giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak giriş yaparak, sabıka kaydı sorgulama işlemini e-Devlet üzerinde yer alan Adalet Bakanlığı ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranından sabıka kaydı sorgulama işlemini yapabiliyorsunuz.

Sabıka kaydı sorgulama işleminde ekranda bulunan koşulları onaylamanız gerekiyor. Ayrıca sabıka kaydı sorgulama işlemlerinde kesinlikle ‘belgenin neden verileceği’, ‘kurum türü’ ve ‘belgenin nereye verileceği’ bilgilerini girerek, sabıka kaydı belgesini alabilirsiniz. Vatandaşların genel olarak bildiği ama hakkında yanlış bilgilere sahip olduğu Genel Bilgi Tarama yani GBT sorgulama işlemleri de buradan kolaylıkla yapılabiliyor. İçişleri Bakanlığı bünyesinde Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Sahil Güvenlik ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından ortaklaşa kullanılan, her vatandaşın suçlu olsun ya da olmasın bilgisinin bulunduğu birim olmasının yanı sıra GBT sorgulama işlemi bu kurumlar tarafından her zaman yasal hak sayesinde yapılabiliyor.

GBT sorgulama işlemleri bu kurumların kolluk güçleri tarafından her şüpheli durumda gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca GBT sorgulama işlemi ile kişi hakkında edinilen bilgiler birimin Anayasadan aldığı hak sayesinde ediniyor olmasından dolayı tamamen yasal bir statüye sahiptir. Dijital ortamı en etkin şekilde kullanan devlet kurumlarından birisi olan Yargıtay’ın dijital ortamdaki internet sayfasından Yargıtay dosya sorgulama işlemleri de pratik şekilde yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Dijital ortamda Yargıtay dosya sorgulama işlemleri sayfada Yargıtay internet sayfasında bulunan Yargıtay Dosya sayfasındaki ‘Dosya Sorgu ekranından yapılabiliyor. Bu ekranda Yargıtay dosya sorgulama işlemi için ‘Yargıtay dairesi’, ‘esas no’, ‘karar no’, ‘T.C. kimlik no’ ve ‘cüzdan seri-no’ bilgilerini girmeniz gerekiyor.