Gündem Şaşırtıcı değil gayet doğal

Şaşırtıcı değil gayet doğal

26.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Marmara Denizi Yalova açıklarında dün sabah yaşanan deprem panik yarattı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, ‘Olağan’ derken, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ‘Türkiye yakın zamanda büyük bir deprem yaşayacak’ dedi

Şaşırtıcı değil gayet doğal

Marmara Denizi Yalova açıklarında dün sabah 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden yapılan yazılı açıklamada, dün sabah yaşanan depreme ilişkin şu bilgiler verildi: “Yalova açıkları Marmara Denizi’nde yerel saat ile 08.40’ta aletsel büyüklüğü 4.4 olan orta şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 7 kilometre civarında olup sığ odaklı bir depremdir.”

Haberin Devamı

‘En yoğun aktivite’

Depremin Yalova ile birlikte İstanbul ili ve ilçelerinde de hissedildiği kaydedilen açıklamada, şunlar yer aldı: “Depremin meydana geldiği yer Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Marmara Denizi’nden geçen kuzey kolu içerisinde yer almaktadır ve zonun içerisinde tali bir fay parçasının kırılması sonucu meydana gelmiştir. Bilindiği gibi Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kolu İzmit Körfezi-Adalar açıklarından Marmara Denizi’nden geçerek Mürefte-Şarköy’e bağlanmakta ve oradan Saros Körfezi’ne uzanmaktadır. Depremin merkez üstüne yakın son yüzyılda meydana gelmiş en etkili deprem 1963 Adalar (6.3) depremidir. Bölge genelinde meydana gelmiş en etkili deprem ise 1999 yılı Kocaeli (7.4) depremidir. Bölgede birkaç yılda bir bu tür orta şiddette depremler meydana gelmektedir. Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Batı Marmara’dan geçen uzantısı Marmara Denizi içerisinde en yoğun deprem aktivitesinin gözlendiği yerdir. Marmara Denizi ve çevresi birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır.”

Haberin Devamı

‘Kuzey Anadolu kırığı diri’

- Prof. Dr. Ahmet Ercan:
“Deprem 4.4 olarak verildi. Kuzey Anadolu Fay bölgesinde kırılmayan 3 kol kaldı. Bir tanesi ufak bir kol. Avcılar bölgesindeki bu kol kırıldığında 5.1-6.0 arasında bir büyüklükle kırılması öngörülüyor. Bir diğer kol ise Sivriada bölgesinde. Bu kolun ise 6.3-6.7 büyüklüğünde kırılmasını bekliyoruz. Ancak esas kırılmanın Tekirdağ İstanbul sınır hattında Marmaraereğlisi açıklarında bekliyoruz. Bu büyük İstanbul depremi olacak. Bu depremlerin olması engellenemez. Kuzey Anadolu kırığı diri bir kırık. Burada küçük depremler beklenebilir. Bugünkü deprem buna bir örnek. Arkasından büyük bir deprem gelmez.”

‘Enerji küçük depremlerle çıkıyor’

- Prof. Dr. Naci Görür: “1999 yılında yaşanan depremler Marmara’nın altındaki Kuzey Anadolu Fay bölgesini tetikledi. Bu zaten değişik kollardan ibaret canlı bir faydı. Bu fay bölgesi tarihi dönemlerde de jeolojik dönemlerde de irili ufaklı depremler üretmiştir.

Ancak 1999 depremleri bu fay sistemini tetikleyerek bu bölgedeki kabuğun enerji depolamasına neden oldu. Bölge bu enerjiyi öyle ya da böyle açığa çıkartacaktır. 1999 yılından 30 yıl sonra bu bölgede, bu artı, eksi 15 yıl olarak kabul edilebilir, enerji boşalacak. Marmara zaten yer bilimcilerin, deprem uzmanlarının alarm verdiği bir yer.

Bu bölgeyle ilgili halk ve yöneticiler uyarılmışır. Gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Alarm verilen bir bölgede, deprem beklenen bir bölgede, deprem olması hiç şaşırtıcı değil. Biriken enerjinin, küçük depremlerle kendini belli etmesi gayet doğal bir durumdur.”