Siyaset Seçime gidelim

Seçime gidelim

14.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP lideri Bahçeli’nin erken seçim çıkışıyla başlayan tartışmalara katılan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Bu yapıyla gitmez ve bu yapı Türkiye’yi çok daha derin sorunlarla karşı karşıya getirecek. Türkiye seçime gitmeyecek de kim gidecek?” diye sordu

Seçime gidelim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Eğer teklif geçmezse erken seçim olabilir” çıkışının ardından erken seçime gidilmesini istedi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kim rejim tartışması diyorsa, biliniz ki bunların derdi rejim değil” sözlerini, “Yapılmak istenen bal gibi rejim değişikliğidir” ifadesini kullandı
Bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
KÜRSÜ İŞGALİ DEĞİL, MİLLETİN KÜRSÜSÜNÜ KORUMAK: En hayati maddelerden biri görüşülüyor Meclis’te. Arkadaşlarımız bu görüşmenin geniş kitleler tarafından bilinmesi için ertesi güne sarkmasını istiyorlar. Parlamentonun yetkilerini bir başka otoriteye veriyorsunuz. Bugüne kadar cumhuriyet tarihinde karşılaşmadığımız bir düzenleme yapıyorsunuz. Bu düzenleme, halktan gizli yapılıyor. Arkadaşlarımız bunu söylediler. Aslında kürsü işgali demek doğru değil. Milletin kürsüsünü korumak için buradayız dediler.
DARBENİN OLACAĞINI BİLİYORDU: Hükümet, bu darbenin olacağını biliyordu. Gülen’le zaten aralarında çok yakın, derin köklü bir ilişki var. Aynı menzile giden iki yapı olduklarını kendileri de inkar etmiyor. Binlerce kişi darbe hazırlığı yapacak ama kimsenin haberi olmayacak. Yok öyle bir şey. Çocuk kandırmasınlar. Önümüzdeki dava sürecinde pek çok gerçek ortaya çıkacak. Biz o yargılama sürecinin kamuya açık yapılmasını bunun için istiyoruz. Kişiler mahkemede kendilerini savunurken hangi gerekçeyle bunları yaptıklarını öğreneceğiz.
BAL GİBİ REJİM DEĞİŞİKLİĞİ: Bu ülkenin dünya kadar sorunu var. Toplumun beklentileriyle bir kişinin beklentileri arasında tercih yapıyor hükümet. Bir kişinin tercihlerini Meclis’e getirerek Meclis’i tıkıyor. İki yıldır fiili başkanlık var zaten hangi sorun çözüldü? Tam tersine arttı. Neden bir rejim değişikliği arayışına girdi bunlar. Bal gibi rejim değişikliğidir bu. Açar TDK sözlüğüne rejim nedir diye bakarsanız rejimin karşısında: ‘Bir devletin yönetim biçimi’ yazıyor. Yönetim biçimini değiştiriyorlar, başbakanlık kalkıyor, parlamentonun yetkileri büyük ölçüde saraya veriliyor. Cumhurbaşkanı’na sürekli kanun çıkarma yetkisi veriliyor. Bu rejim değişikliğidir. Milleti kandırmaya çalışmasınlar. Kendilerine güvenselerdi, parlamentodaki bütün görüşmeleri kamuoyuna açarlardı.
ORTAK AKIL ÇAĞRISI: Hem hükümete hem de Erdoğan’a bu teklifi çekin çağrısında bulundum. Türkiye’nin gündeminde terör, işsizlik, enflasyon var. Bu sorunları gelin ortak aklı egemen kılarak birlikte çözelim. Bunlar hepimizin ortak sorunu olduğuna göre, iktidar ve muhalefet çözüm için bir araya gelmeli ve bu sorunların çözümüne katkı vermeliyiz. Ama Türkiye’nin gündemi ayrı, Hükümetin gündemi ayrı. Hükümetin gündemini bir başka kişi belirliyor. Aslında bir paralel devlet yapılanması var Türkiye’de. Bir Erdoğan’ın devleti var bir de Binali Bey’in devleti var. Bakıldığı zaman iki ayrı devlet var. İkinci devlet, birinci devlete tümüyle teslim olmuş vaziyette ve oradan gelen talimatları uyguluyor.

‘Şu anda Türkiye seçime gitmeyecek de kim gidecek?’

Parlamentodan çekilme ya da sine-i millet tartışmalarını doğru bulmuyoruz. Parlamentoda aldığımız oyların hakkını vereceğiz, mücadelemizi sürdüreceğiz... Milletvekilleri iradelerine sınır getirmek, şantajla iradelerini yönlendirmek ahlaken de siyaseten de doğru değil. Eğer seçim varsa, seçim istenir ve seçime gidilir, bu kadar basit bir şey. Türkiye seçime gitmeyecek de kim gidecek? Zaten Türkiye şu anda yönetilmiyor. Sokaktaki adama sorun 5 bakanın adını sayamaz... Cumhurbaşkanı zaten her şeyi biliyor. Bu yapıyla gitmez, bu yapı Türkiye’yi çok daha derin sorunlarla karşı karşıya getirecek.

‘Hodri meydan’a alkışlarla destek

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, önceki gün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Anayasa değişiklik teklifi Meclis’ten geçmezse seçime gidilir” yorumlarına, “hodri meydan, seçime gidelim” yanıtını verince CHP milletvekilleri ayağa kalkarak alkışlarla destek oldu. Kılıçdaroğlu ve Deniz Baykal da ayağa kalkarak vekillere eşlik etti. Bahçeli ise kendilerini oturduğu yerden izledi. Mustafa İstemi / Milliyet