Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz ay 19 girişim yatırım aldı ve erken aşamada yapılan yatırımlar toplamda 66 milyon dolara ulaştı. Bu rakam Aralık ayında hiç yatırım yapılmasa bile tüm yılların üzerinde demek. Yani erken aşamada yapılan yatırımlarda rekor kırıldı. Burada dikkat edilmesi gereken noktaları da vurgulamamız gerekiyor. 66 milyon doların yarısını 7 girişim almış, diğer yarısını ise 119 girişim almış. Yani bu sene erken aşama yatırımların rekor kısmasında öncülük eden girişim sayısı 7. Onlar olmasaydı rakamlarımız yarıya düşecekti.

Haberin Devamı

Girişim ekosisteminin bu aralar en çok tartıştığı konulardan biri “Yatırım ve finansman mı az?” yoksa “Girişim ve girişimci mi az ?” Bu soruların cevaplarını rakamları değerlendirerek bulmaya çalışalım. Bu sene şimdiye kadar 112 tane girişim erken tohum veya tohum yatırım almış. Yani ürünü geliştirme ve ilk müşterileri kazanma konusunda finansman ihtiyacı çok yok gibi gözüküyor. Eğer iyi bir ekip, iyi bir hayata geçirme planı ve iyi bir pazar varsa girişimcilerin Türkiye’de tohum yatırım bulması çok zor değil.

Bu hafta Kalkınma Bakanlığının davetlisi olarak Ankara’da bir çalıştaya katıldım. Orada da dile getirdiğim ve birçok katılımcının da hemfikir olduğu konu “fikir aşamasında internet girişimcilerinin finansman kaynağı bulmakta çektiği sıkıntı”ydı. Yani hep şu örnekler verilir. “Twitter Türkiye’den çıksaydı ne teknoparklar kabul ederdi, ne de herhangi bir devlet teşviği alabilirdi” Ya da en büyük girişim çıkış hikayelerimizden biri olan “Yemeksepeti gibi bir proje şu anki koşullarda fikir aşamasında veya erken aşamada bir teşvik alabilir miydi?”

İçinde ARGE olmayan ama dijitalleşmeye katkısı olan her türlü girişime de fikir aşamasında ve erken aşamada destek olmaya başlarsak yukarıdaki 112 rakamı olması gereken sayı olan 500’ü geçer, bunların arasından da 50 tanesi Seri A dediğimiz ilk kurumsal yatırım aldığında yukarıdaki 7 rakamını da 50’nin üzerine çıkarmış oluruz. Bu da erken aşamalarda toplamda 400 milyon dolarların üzerinde yatırım gördüğümüz yıllar görmemizi sağlar. Bu da bizi erken aşama yatırımlar anlamında Avrupa’daki en büyük 5 ülkeden biri yapar ki bulunmamız gereken yer de budur.

Haberin Devamı

Özetlemek gerekirse bu sene erken aşamada rekor senemiz oldu ama gidilecek yol halen uzun. Ürünleri hayata geçirme ve bu aşamalarda finansman bulma konusunda iyiyiz ama ölçeklendirme ve global ürünler çıkarma konusunda ve bunlara finansman bulma konusunda halen yolumuz çok uzun.

Kasım ayındaki yatırım alan girişimlere gelirsek AxolotlBio, BiSigortacı, BuradanGönder, DAPGenomics, English Ninjas, Evde Mimar, Eyedius, Hagelson, iCaked, iugo, Lumos Laser, Nanomik, Octovan, Porima, Rofoods, Scoutium, Sports&Merits, Telegrapher Labs ve Verisun girişimleri Kasım ayında yatırım aldı. Bu yatırımlar arasında en dikkat çeken ve en büyük yatırımları alanlar ise Eyedius, iugo ve Verisun olarak karşımıza çıkıyor.

Eyedius akıllı görüntü işleme teknolojileri ile yeni nesil güvenlik çözümü sunuyor. Yüz tanıma teknolojisi de kullanarak mevcut çözümlerin çok ilerisinde çözümler sunuyor.

Haberin Devamı

Iugo sürücüyü, aracı, yolu analiz eden akıllı bir sürüş teknolojisi girişimi. Önleyici algoritmaları sayesinde size her türlü geri bildirimi yapan girişim otonom araçların gündemde olduğu bir dönemde oldukça güzel yerlere gelebilir.

Verisun ise Sadullah Uzun ve Mustafa Eren tarafından kurulan akıllı şehir ve nesnelerin interneti girişimi. Akıllı direk, akıllı durak ve ödeme teknolojileri gibi çözümleri ile şehir içindeki hayatın kolaylaşmasını sağlayacak ürünler sunuyorlar ve şehirlerin dijitalleşmesine ve akıllanmasına öncülük ediyorlar.