Gündem SGK emekli maaşı hesaplama nereden yapılıyor?

SGK emekli maaşı hesaplama nereden yapılıyor?

04.05.2016 - 11:37 | Son Güncellenme:

Emekli maaşı hesaplama ve sorgulamanızı online olarak yapabiliyorsunuz. Emekli maaşı hesaplama ve sorgulama sayesinde maaşınızı görebilirsiniz. Emekli maaşı hesaplama ve sorgulamanın detayları haberimizde.

SGK emekli maaşı hesaplama nereden yapılıyor

Emekli olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumunun emeklilik için belirlemiş olduğu şartları yerine getirmelisiniz. Emeklilik için gerekli olan koşulları yerine getirdiğiniz takdirde emekli olabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik için belirlemiş olduğu şartlardan en önemlisi emeklilik yaşıdır. Emeklilik yaşınız gelmeden bağlı olduğunuz kurumdan emekli olamazsınız. Emeklilik için önemli olan diğer şart ise yatırılması gereken prim ve sigorta miktarlarının tamamlanmasıdır. Vatandaşlar sosyal güvencelerini sağlayabilmek için bağlı olduğu kuruma göre prim veya sigorta yatırmaları gereklidir. Bu yatırılan prim ve sigortalar sayesinde de vatandaşlar sosyal güvencelerini sağlayabildikleri gibi emekliliklerini de sağlayabilirler. Sosyal güvencesini sağlamak isteyen her vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumunun kurumlarından birisine bağlı olmalıdır.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

· EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Sigortalı bir işte çalışan vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumunun SSK’a bağlı iken kendi işini yapan vatandaşlar bağ-kura bağlıdırlar. SSK’ya bağlı olan vatandaşların sigortalarını çalıştıkları iş yeri öderken, bağ-kura bağlı olan vatandaşlar primlerini kendileri yatırmaktadır. Bu şekilde sosyal güvencelerini sağlayan vatandaşlar emeklilik yaşı geldiğinde ve bu yatırılması gereken prim ve sigortalar tamamlandığında bağlı oldukları kurumdan emekli olabilirler ve emekli maaş alabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik yaşını kadınlarda ve erkeklerde farklı olarak belirlemiştir. Kadınlarda emeklilik yaşı 55 iken erkeklerde 60 olarak belirlenmiştir. Emekli olduğunuzda ne kadar maaş alacağınızı bilmiyorsanız eğer Sosyal Güvenlik Kurumunun bir hesaplama programı olan emekli maaşı hesaplama programı sayesinde emekli olduğunuzda ne kadar maaş alabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumunun emekli maaşı hesaplama programı her kurum için farklı şekillerde tasarlanmıştır. SSK’ya bağlı olan vatandaşlar ilk olarak kendi kurumları için olan hesaplama programına giriş yapmalıdırlar. Giriş yaptıktan sonra T.C. kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve doğum tarihi bilgilerinizi girmelisiniz. Bağ-Kura bağlı olan vatandaşlar da aynı şekilde kendi hesaplama programına giriş yaptıktan sonra T.C. kimlik numarası, kurumu ve güvenlik kodu bilgilerini girmelidir. Emekli sandığı kurumuna bağlı olanlarda hesaplama programına giriş yaptıktan sonra derece, kademe, ek gösterge, makam, temsil, görev tazminat göstergesi bilgilerini girmeleri gereklidir. Bu şekilde emekli maaşı hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Emekli olduktan sonra aldığınız maaşlar ile ilgili tüm bilgileri emekli maaşı sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Emekli maaşı sorgulama işlemini de internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Emekli maaşı sorgulama işlemini internet üzerinden E-Devlet sisteminden gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminden işlem gerçekleştirebilmek için ilk olarak sisteme giriş yapmanız gereklidir. Ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra karşınıza gelen giriş yollarından E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçerek E-Devlet şifreniz ile birlikte sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler bölümüne girmelisiniz. E-Hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumunu bulduktan sonra alt hizmetlerinden bağlı olduğunuz kuruma göre emekli maaşı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.