Gündem SGK GSS borç sorgulama işlemi internet üzerinden nasıl yapılır?

SGK GSS borç sorgulama işlemi internet üzerinden nasıl yapılır?

30.05.2016 - 12:30 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası kapsamında borcun bulunup, bulunmadığı online GSS borç sorgulama ile internetten öğrenilebiliyor. GSS borç sorgulama SGK web tahsilat ekranından veya e-Devlet sisteminden yapılabiliyor. Vatandaşların GSS kapsamındaki tüm borçları ayrıntılarıyla birlikte GSS borç sorgulama ile öğrenilebiliyor.

SGK GSS borç sorgulama işlemi internet üzerinden nasıl yapılır

SGK Genel Sağlık Sigortası ile birlikte Türkiye’de sosyal güvence kapsamında olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kalmıyor. Ancak pek çok vatandaş GSS prim borcu ile karşı karşıya kalabiliyor. Çeşitli uygulama ve yaptırımlar devlet tarafından bu aşamada gerçekleştiriliyor olsa da vatandaşların internet üzerinde yer alan uygulamalar ile GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirmelerinde fayda var. Vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu’na çeşitli nedenlerden dolayı oluşmuş herhangi bir GSS prim borcunun bulunup, bulunmadığını öğrenebilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından internet üzerinde sunulmuş hem e-SGK portalında hem de sanal devlet portalında GSS borç sorgulama hizmeti bulunuyor.


GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberin Devamı

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Türkiye’de sosyal güvence kapsamı altında olmayan vatandaşın kalmaması amacı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışmalar gerçekleştiriliyor. Özellikle 2011 yılında başlatılan Genel Sağlık Sigortası kapsamında Türkiye’de her vatandaşın sosyal güvence kapsamı altında bulunabilme hakkına sahip olması sağlanıyor. Günümüz modern toplum yaşantısı içerisinde devletin sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinden her vatandaşın son derece rahat bir şekilde yararlanabilmesini sağlamak amacı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gelişim ve denetiminin gerçekleştirilmekte olduğu Genel Sağlık Sigortası kapsamında vatandaşların gelir tespiti yaptırmaları gerekiyor. Vatandaşların gelir tespiti yaptırmamalarından dolayı en üst düzey GSS prim oranından borçlandırılmaları veya gelir tespiti yaptırarak, gelir seviyesinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen GSS prim ödemesi devlet tarafından karşılanacak gelir seviyesinin üzerinde olmasından dolayı gelir düzeyine göre GSS prim ödemesi gerçekleştirmesi gereken ancak ödemeyi gerçekleştirmeyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na GSS prim borçlanmasıyla karşılaşıyor.

Bu şekilde vatandaşların oldukça büyük bir bölümünün Genel Sağlık Sigortası prim borcu ile karşı karşıya kalması ve yeni geçilen bir sistem olması nedeni ile halen pek çok vatandaşın yeterli düzeyde bilgiye sahip olmaması nedeni ile oluşabilen Genel Sağlık Sigortası prim borçları ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından online GSS borç sorgulama hizmeti sunuluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK portalındaki SGK web tahsilat uygulaması aracılığıyla veya sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinde bulunan ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranlarından gerçekleştirilebilen GSS borç sorgulama işlemiyle GSS prim borcu bulunup, bulunmadığı öğrenilebiliyor. GSS borç sorgulama işlemi ile görülen GSS prim borçlarının borç dönemi, tutarı ve son ödeme tarihi gibi bilgilere kolay bir şekilde ulaşılabiliyor. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’nun SGK web tahsilat uygulaması üzerinden GSS borç sorgulama işlemi ile öğrenilen güncel GSS borçları online olarak kredi kartı ile öğrenilebiliyor.

İnternet üzerinde gerçekleştirilebilecek GSS borç sorgulama işlemi için SGK web tahsilat uygulamasında da e-Devlet sistemindeki ilgili uygulama ekranında da vatandaşların öncelikli olarak sanal devlet portalı e-Devlet sisteminde kimlik doğrulaması gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bunun nedeni ise vatandaşların kişisel kimlik bilgilerinin 3.şahıslar tarafından ele geçirilmesinin önüne geçmek ve güvenli işlem şansı sunmaktır.

Yazarlar