Gündem SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

28.10.2017 - 11:05 | Son Güncellenme:

Sigortalıların, prim ve sigorta bilgilerine ulaşabildikleri belgeye SGK hizmet dökümü denir. Hizmet dökümü belgesi ile çalışılan şirket bilgileri, sigortalı olarak geçirilen gün sayısı, sigortanın hangi aylarda ödendiği gibi bilgilere ulaşılabilir. SGK hizmet dökümü nasıl alınır? Hizmet dökümü ile hangi bilgilere ulaşılabilir?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır

SGK hizmet dökümü belgesi, e-Devlet sistemine giriş yapılarak alınır. e-Devlet ile kamu kurumları tarafından sunulan hizmetlere daha kolay ulaşım sağlanır. 35 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunan e-Devlet sisteminde, iki binin üzerinde hizmet verilir. SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi dışında; mahkeme dava dosyası sorgulama, öğrenci belgesi sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama ve mobil hat sorgulama gibi işlemler de yapılabilir.

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?

Prim ve sigorta bilgilerinin bulunduğu belgeye, hizmet dökümü denir. Sigortalılar bağlı bulundukları yere göre; 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü alabilirler. Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı olanlar 4A hizmet dökümü, Bağ-Kur’a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı’na bağlı olanlar da 4C hizmet dökümü belgesi alabilirler.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?

SGK hizmet dökümü için e-Devlet sistemine giriş yapılır. Giriş, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Kullanıcıların giriş için; e-İmza, internet bankacılığı, mobil imza, e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik kartı seçenekleri bulunur. Sistemde kayıtlı kullanıcılar tarafından en çok kullanılan giriş seçeneği, e-Devlet şifresi ile giriştir. e-Devlet şifresi, PTT şubelerinden temin edilebilir. Şifre için 2 Türk Lirası ücret alınır.
e-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra, ekranın sol kısmında bulunan e-Hizmetler bağlantısı açılır. Kurumlar listesindeki Sosyal Güvenlik Kurumu menüsünden 4A, 4B ve 4C bilgilerine erişim sağlanabilir.
e-Devlet ile en çok işlem yapılan kurumlar listesinde ilk sıralarda; Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı gelir. En çok yapılan işlem ise; SGK hizmet dökümü sorgulama işlemidir.

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜMÜNDE HANGİ BİLGİLER YER ALIR?

SGK hizmet dökümünde bulunan bilgiler;

- Sigortalının temel bilgileri
- Sigortanın hangi aylarda ödendiği bilgisi
- Sigortalı olarak çalışılan gün sayısı
- Primlerin hangi aylarda ödendiği bilgisi
- İlk kez girilen iş için giriş ve çıkış tarihleri
- Sigortalının yerine getirdiği hizmetler
- Çalışılan şirkete ait bilgiler

Kullanıcılar e-Devlet sistemini kullanarak banka ve adres değişikliği de yapabilirler. Borç durum bilgisi ve emekli aylığı kesintileri de görülebilir. Optik cam, çerçeve, muayene katılım payı ve ilaç kullanım süresi için de sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir.