Gündem SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

21.05.2018 - 10:26 | Son Güncellenme:

Devlete ait kamu kurum ve kuruluşlarında ya da özel sektörde, sözleşmeli ya da kadrolu olarak sürekli çalışanlar, herhangi bir sektörde bağımsız olarak kendi hesabına çalışanlar, dönemsel işlerde geçici olarak çalışanlar ya da herhangi bir meslek kolunda çalışmayan ama kendi sosyal güvenlik primlerini kendileri ödeyen herkes "sigortalı" olarak tanımlanır ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şemsiyesi altında toplanır. Peki SGK dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır

Tüm kamu kurumlarına ait hizmetlere, tek bir adresten kolay, güvenilir ve hızlı erişim olanağı sağlamayı hedefleyen e-Devlet uygulamasıyla, çalışanlar kendilerine ait SGK hizmet dökümüne de zaman ve mekan sınırlaması olmadan erişebilirler. SGK sigortalı olarak çalışan milyonlarca kişinin bilgilerini elektronik ortama aktarmış ve 2014 yılında e-Devlet uygulaması içindeki yerini almıştır. Böylece sigortalılar sadece e-Devlet uygulamasına giriş yaparak SGK hizmet dökümlerine ve kurumun diğer hizmetlerine ulaşabilirler.

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET'TEN SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?

E-Devlet uygulaması, "https://www.turkiye.gov.tr/" adresinde hizmet verir. Sisteme ancak TC kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizle kimliğinizi doğruladıktan sonra girebilirsiniz. PTT şubelerinden 2 TL karşılığında kapalı bir zarf içinde alacağınız e-Devlet şifresi sadece sizin için üretilmiştir ve sizden başkasının bilmemesi gerekir. Bu şifreyi uygulamaya ilk kez girdikten sonra, kolay tahmin edilemeyecek fakat sizin de kolay hatırlayabileceğiniz bir şifreyle değiştirebilirsiniz. Sisteme giriş için e-devlet şifresi yerine mobil imza, e-İmza ya da internet bankacılığı seçeneklerinden birini de kullanmanız mümkün.

Gerekli şifrelerle sisteme girdikten sonra kurumlar listesinden SGK'yı seçerek kuruma ait hizmet listesine ulaşırsınız. Harf sırasına göre listelenen hizmetler arasından statünüze uygun (4A, 4B gibi) olan bağlantıyı seçtiğinizde ise hizmetlerinize ait tüm bilgilerin yer aldığı belge görüntülenir. İsterseniz bu belgeyi yazdırabilir, barkodlu kopyasını bilgisayarınıza indirebilir ya da diğer kurumlarla paylaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

SGK'NIN E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN SUNDUĞU DİĞER HİZMETLER

Sosyal Güvenlik Kurumu tüm sigortalıların bilgilerini elektronik ortama aktarmış ve tüm hizmetlerini elektronik ortamda erişime açmıştır. Sadece tek bir şifreyle yüzlerce kuruma ait elektronik hizmete e-Devlet sayesinde erişilebilir. SGK kapsamındaki çalışanlar SGK hizmet dökümlerini görüntüleyebilir, çıktısını alabilir, bu belgeyi sistem üzerinden diğer kurumlarla paylaşabilirler. İlaç süreleri, protez bilgileri, gözlük bilgisi, emeklilik hesaplama, prim gün sayısı, hak edilen ödemeler sistem üzerinden sorgulanabilir.