Gündem SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

29.07.2018 - 11:10 | Son Güncellenme:

Sigortalıların çalışma geçmişlerine dönük bilgilerin yer aldığı hizmet dökümü, sigortalının prim bilgilerinden adlarına ödeme yapılmış gün tutarına kadar bütün ayrıntıları içerir. SGK hizmet dökümü neden önemlidir? SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır

E-devlet sistemi üzerinden rahatlıkla ulaşılabilen SGK hizmet dökümü, sigortalı kişilerin bilgilerini barındıran bir belgedir. E-devlet şifresi olan herkes bu hizmet dökümüne rahatlıkla ulaşabilir. Sosyal Sigortalar Kurumu işlemleri e-devlet portalında en çok yapılan işlemlerin başında gelir. Bir kişinin sigortasız çalıştırılması kayıt dışı olarak adlandırılır. Kayıt dışı çalışan her kişinin geleceği olumsuz yönde etkilenmiş demektir. Bu kişiler sağlık hizmetleri gibi sosyal güvenlik ayrıcalıklarından faydalanamadıkları gibi sigorta primlerinin ödenmesinden toplanan geliri de elde edemezler. İşçilerin sigorta primlerinin ödenmediğini tespit etmeleri halinde dava açıp bütün haklarını alma şansları vardır. Yasalarla belirlenmiş bu haklar, mağdur olan herkes tarafından kullanılabilir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜYLE İLGİLİ DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NE İŞE YARAR?

Emeklilik çalışma yetilerini kaybetmiş ya da yaşından dolayı çalışamayacak kişilerin dinlenme zamanıdır. Emeklilik sistemleri devletler tarafından oluşturulur. Bu dönemlerde yaşamlarını idame ettirmeleri için gerekli olan maddi koşullar ve sağlık imkanları devlet tarafından karşılanır. Emeklilik hakkı bazı koşullara tabidir. Bunlardan biri de belirli bir süre prim ödemesi yapılmasıdır. Çalışan kişiler kendi adlarına prim ödemelerinin yapıldığını düşünseler bile primlerin düzenli olarak yatırılmadığı durumlar oluşabilir. Bu da kişinin hak kaybına uğramasına neden olur. Bu nedenle dönem dönem SGK hizmet dökümü alarak, primlerin takibini yapmak gerekir. Hizmet dökümünde sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmediği görüldüğü takdirde çalışan kişi haklarını kaybetmemek adına bu duruma müdahale edebilir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HANGİ BİLGİLERİ İÇERİR?

Sigortalı çalışma kolları birbirinden ayrılmıştır. 4A, 4B, 4C olarak yapılan bu ayrıma bağlı olarak hizmet dökümleri alınır. Primleri adlarına çalıştıkları gerçek ve tüzel kişiler tarafından ödenen kişiler, 4A sigorta koluna tabidirler. Primlerini kendileri ödeyenler 4B, devlet memurları ise 4C hizmet dökümü alırlar. 4A koluna bağlı olarak çalışan kişilerin hizmet dökümlerinde ise bulunan bilgiler şöyledir:

Sigortalının bilgileri
Sigortalı olarak çalışılan toplam gün sayısı
Sigortalının ilk işe giriş tarihi
Sigortalının hak ettiği prim kazancı
Prim ödeme dönemleri
Prim ödeyen şirketin bilgileri
Hizmet dökümü söz konusu olduğunda çoğunlukla sigortalı olarak çalışan kişiler akla gelir. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı mensuplarının da hizmet dökümü alarak kalan emeklilik şartlarını hesaplamaları mümkündür. Aynı zamanda sisteme bağlı olarak oluşma ihtimali olan yanlışlıklar da hizmet dökümü takibi yapılarak giderilebilir.