Siyaset 17 Aralık görüşme kayıtları silindi mi?

17 Aralık görüşme kayıtları silindi mi?

19.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Umut Oran verdiği soru önergesinde Başbakan Erdoğan’ın 17 Aralık günü kızı ve oğluyla yaptığı telefon görüşme kayıtlarının Ulaştırma Bakanlığı’nın isteğiyle silinip silinmediğini sordu

17 Aralık görüşme kayıtları silindi mi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 17 Aralık operasyonunun yapıldığı gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kızı Sümeyye Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında yapıldığı öne sürülen cep telefonu görüşme kayıt ve sinyal (HTS) bilgilerinin ortaya çıkmaması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan HTS kayıtlarının silinmesini istediğini ileri sürdü.
Oran, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Oran, “17 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilen Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu’nun yapıldığı saatlerde Recep Tayyip Erdoğan ve aile fertleri arasında gerçekleşen telefon görüşme trafik ve sinyal (HTS) kayıtlarına dair tarafıma ulaşan bazı bilgiler bulunmaktadır” dedi. Oran, şu soruları yöneltti:

‘Kızına talimat verdi mi?’
- Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan, 17 Aralık’ta Ankara’da Subayevleri semtinden saat 08:01:04’te cep telefonu ile Bilal Erdoğan’ın kullandığı cep telefonunu arayıp 14 saniyelik bir görüşme yaptı mı?
- Erdoğan, saat 08:02:56’da Subayevleri’ndeki ikametindeki telefondan İstanbul Kısıklı’da bulunan Bilal Erdoğan ile 240 saniyelik bir görüşme yaptı mı?
- Bilal Erdoğan da aynı gün İstanbul Üsküdar Emniyet Mahallesi ve Bulgurlu’da iken telefonundan Subayevleri’ndeki Erdoğan’ı arayarak saat 08:12:00’da 73 saniye, 11:17:43’te ise 160 saniyelik bir görüşme yaptı mı?
- Erdoğan, İstanbul’daki, “paraların sıfırlanmasına” yardımcı olması ve “paraların dağıtılacağı adreslerin listesini vermesi” için kızı Sümeyye’ye aynı gün acilen İstanbul’a gitmesi talimatı verdi mi?
- Aynı gün THY’nin saat 09.00’daki İstanbul uçağına yetişmek için Esenboğa Havalimanı’na hareket eden Sümeyye Erdoğan, Akyurt Kavşağı’ndayken saat 08:53:21’de koruma polisi T. Acar’ı aradı mı?
- Sümeyye Erdoğan ve T. Acar, THY’nin TK2123 sefer sayılı uçağıyla 17 Aralık günü saat 09.00 İstanbul’a birlikte gittiler mi? Uçuşta Sümeyye Erdoğan Business Class’ta 01F, T. Acar ise 01D numaralı koltuklarda mı uçtular?
- TK 2123 sefer sayılı bu uçuşta eski bakanlardan Koray Aydın da 2D numaralı koltukta seyahat ettiği doğru mudur?
- Erdoğan aynı gün saat 10.31.32’de telefonundan İstanbul İstoç Oto Center bölgesinde bulunduğu sırada kızını arayıp 82 saniyelik bir görüşme yaptı mı?
- Sümeyye Erdoğan, 11:05:31’de Kısıklı’daki ağabeyi Bilal Erdoğan’ı arayarak paraları sıfırlamaya başlayabileceklerini bildirdi mi?
- Gün içerisinde gelişmeleri Ankara ve Konya’da takip eden Erdoğan gün boyunca Bilal Erdoğan ile saat 11:17:43, 11:44:26, 15:40:12 ve 23:15:58 ’te tekrar görüştü mü?
- Erdoğan’ın saat 23.15’te Konya’da iken oğlu Bilal ile yaptığı ve basına da yansıyan telefon konuşmasının içeriği nedir?
- İstanbul Başsavcılığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne 15 Aralık 2013 tarihi ve sonrasındaki telefon dinleme-izleme, sinyal bilgileri (HTS) kayıtlarını yok etme talimatını neden verdi? Amaç HTS kayıtlarının tamamen yok etmek midir?
n Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın TİB üzerinden de 3 GSM şirketine benzeri biçimde HTS kayıtlarının silinmesi talimatı verildi mi?
n TİB’in 5 yıl saklaması gereken söz konusu HTS kayıtlarını acilen silinmesini istemesinin gerekçesi nedir?
n Haberleşme Bakanlığı ve TİB’in HTS kayıtlarının silinmesi talimatı ilgili yasa ve yönetmeliğe aykırı değil mi?
n Yasaya açık aykırılık nedeniyle Türkiye’deki 3 GSM şirketinin de buna direndiği ve bu nedenle Abdullah Tivnikli’nin devreye girerek, GSM şirketlerini ikna etmeye çalıştığı doğru mudur?