Siyaset 20 yıllık liderin en güçlü kongresi

20 yıllık liderin en güçlü kongresi

14.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP’de 18 Mart’ta gerçekleştirilecek 12. Olağan Büyük Kurultay’a yönelik hazırlık çalışmaları tamamlanmak üzere. Kurultay müzikleri, afişler, sloganlar hazır. Kurultaya iki gün kala medyada ilana çıkılacak.

20 yıllık liderin en güçlü kongresi

Kongre, Afrin’deki operasyon ve verilen şehitler nedeniyle kutlamadan uzak sade bir havada gerçekleştirilecek. Konser olmayacak, sadece kurultay müzikleri çalınacak. Yeni hazırlanan üç kurultay müziğinin en dikkat çekeni, “2023 Marşı”. Marş, Hem MHP hem de Türkiye’nin geleceğine ilişkin vizyonu ortaya koyuyor. “Milli Duruş” ve “Lider Devlet Bahçeli” müzikleri de ilgi uyandırıyor. Kurultay salonunda Atatürk, Türkeş ve Bahçeli’nin posterleri yer alacak.

Haberin Devamı

Kongrenin ana teması “Milli Duruş, Şühedaya Vefa, Millete Beka” olacak. Bahçeli’nin 2019 sonrasındaki Cumhurbaşkanlığı hükümet yönetimine ilişkin açıkladığı, “ayyıldız” motifi de önemli yer tutacak. Bahçeli’nin ayyıldızlı Türk bayrağını öperken çekilen fotoğrafları üzerinde “Ayyıldız için her şeye değer”, “Yüreğin vatan olsun”, “Senin için değer” şeklinde sloganlarla milli duruşa vurgu yapılacak.

Partideki yorum; Bahçeli’nin en rahat kongresine gittiği şeklinde. Türkiye’nin içinde bulunduğu konjonktör, aldığı inisiyatif ve son dönemdeki kritik konularda belirleyici rol üstlenmesi, MHP liderinin elini oldukça güçlendirmiş durumda. Bahçeli’nin karşısına aday çıkma düşüncesinde olan parti içindeki küçük muhalif grup ise yapılan nabız yoklamasında istediği sonuca ulaşmış değil. Son dakika sürprizi olmazsa, tartışmasız, Bahçeli’nin tek başına olduğu bir genel başkanlık seçimi gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Sınırlı değişim

MHP’de karar organlarında yer alma konusunda hem meraklı bekleyiş hem de yoğun kulis faaliyeti söz konusu. Bahçeli, MHP Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) üyelerinde değişime gidecek. Meral Akşener’in muhalefet hareketiyle birlikte hareket eden ve MYK’dan ayrılmak zorunda kalan isimlerin yerine yedek üyeler atanmıştı. MYK’daki değişimin üçte bir oranında olacağı beklentisi hakim. 75 kişilik MYK için binin üzerinde başvuru yapıldı. Bahçeli ve MHP yöneticilerinin makam odalarında, parti yönetimine girmek için yoğun kulis ve görüşme trafiği yaşanıyor.

Merakla beklenen ise MHP’nin çekirdek karar organı olan Başkanlık Divanı’nda bir değişim olup olmayacağı. Bahçeli’nin gerek anayasa değişikliği ve gerekse Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sürecinde MHP’yi güçlü bir noktaya taşıdığı için Başkanlık Divanı’nda ciddi değişime gitmesi beklenmiyor. Kulislerde, MHP’yi Ak Parti ile ittifak yaparak iktidara taşıyacak bir konumda bulunması ve “ahde vafa”ya da önem vermesi nedeniyle Bahçeli’nin ekibinde değişikliği çok fazla düşünmediği, olsa bile sınırlı tutacağı dile getiriliyor.

Kucaklaşma mesajı

Haberin Devamı

Bahçeli, kurultaydaki konuşmasını da önemsiyor. Parti içine dönük “kucaklaşma” mesajı verecek. MHP’nin, “önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben” ülküsünden hareket ederek Türkiye’nin geleceğinde sorumluluk aldığı, eleştirilse dahi, alınan kararların zaman içinde ne kadar doğru olduğunun görüldüğünü dile getirecek.

Bahçeli, Türkiye’nin geleceğine özel vurgu yapacak. “Beka sorunun çözümü için milli duruşun zorunluluğuna” dikkat çekecek olan Bahçeli, 2023 Türkiye’sinin lider ülke konumunda olması gerektiğine değinecek. PKK/YPG başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelenin sonuna kadar yürütüleceğini, millet olarak ayrım yapmaksızın “bir” olmanın gerekliliğini anlatacak.

Görünen o ki, Bahçeli, 20 yıllık liderliğinin en güçlü kongresini gerçekleştirecek.