Siyaset ‘2023’te bütün dünya görecek’

‘2023’te bütün dünya görecek’

07.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milli Muharip Uçağımızı inşallah 2023 yılında hangardan çıkarıp, bütün dünyaya göstereceğiz. Uçağımız Hava Kuvvetlerimizin vurucu gücü olarak 2029'da göklerdeki yerini alacaktır" dedi

‘2023’te bütün dünya görecek’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün TUSAŞ’ta düzenlenen Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış ve Tanıtım Töreni’ne katıldı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

SAVUNMA CİROSU 10 MİLYAR DOLAR: Hükümete geldiğimizde her alanda olduğu gibi savunma sanayide de ‘artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ dedik ve adımları atmaya başladık. Kendi kendine yeten, ülkemizi kimseye muhtaç etmeyecek, yerli ve milli sistemleri ile dostlarına da elini uzatan tam bağımsız bir savunma sanayi kurmak için tüm imkanları seferber ettik. Nitekim ülkemizde 20 yıl önce sadece 62 olan savunma projesi sayısı bugün 750’yi geçerken, bu alanda faaliyet gösteren firmalarımızın sayısı da 56’dan 1500’e çıkmıştır. Aynı şekilde savunma sanayi projelerinin bütçesi 5,5 milyar dolardan 75 milyar dolara, sektörün yıllık cirosu 1 milyar dolardan 10 milyar dolara, ihracatımız 248 milyon dolardan 3 milyar 224 milyon dolara yükselmiştir.

Haberin Devamı

İLK 3 ÜLKEDEN BİRİ: Sadece kendimizin değil, dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayan bir ülke haline geldik. Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyoruz. İHA, SİHA ve TİHA üretiminde ise artık dünyanın ilk 3 ülkesi içindeyiz. Türkiye küresel tedarikçilerin çıkardığı tüm zorluklara, maruz kaldığı gizli, açık ambargolara, içeriden, dışarıdan yürütülen sabotajlara rağmen bu seviyeye gelmiştir. İHA istedik vermediler. Biz de Bayraktar’ı, ANKA’yı, Akıncı’yı Aksungur’u yaptık. Füze istedik vermediler, biz de Bora, Atmaca, Bozdoğan’ı yaptık. Hava savunma sistemini ilk etapta başka ülkeden aldık, şimdilik Hisar’ları yaptık, yakında Siper’i ve daha ötesini de tamamlayacağız. Sınırlarımız içinde terörle mücadele operasyonlarını rahatça yürütebilmeyi, sınır ötesi barış harekatlarımızı istediğimiz gibi gerçekleştirebilmeyi işte bu başarılara borçluyuz. Artık çıtayı daha yukarıya çıkararak geleceğin harp ortamına da ülkemizi hazırlıyoruz.

‘2023’te bütün dünya görecek’

GÖKBEY TESLİMATI BAŞLIYOR: Tamamen kendi mühendis ve teknisyenlerimizin alın teri ve akıl teri ile ilk özgün helikopterimiz Gökbey’i bu sene teslim etmeye başlıyoruz. SİHA’da hem ürün zenginliğimiz artıyor hem de dünyadaki yerimiz güçleniyor. TUSAŞ’tan en büyük beklentimiz, uçak teknolojisinde bizi dünya ile rekabet edilebilir seviyeye çıkarmasıdır. Ülkemizin ilk jet motorlu uçağı Hürjet eğitim uçağımızın üretimi de devam ediyor.

Haberin Devamı

MİLLİ MUHARİP UÇAĞIMIZ 2023’TE: Şimdi sıra milli muharip uçağımızda. Açılışını yapacağımız mühendislim merkezi Milli Muharip Uçak Projemizin kalbi olacaktır. Projede görev alacak 2 bin 300 mühendisimiz çalışmalarını son teknolojik sistemlerle donatılan bu merkezde yürütecek. Milli Muharip Uçağımızı inşallah 2023 yılında hangardan çıkarıp, bütün dünyaya göstereceğiz. Özellikle ilk uçuşunu fazla geciktirmeden en kısa zamanda gerçekleştirmeyi planladığımız bu adım hızla devam ediyor. Ve 2025’te ilk uçuşu gerçekleştirilecek olan Milli Muharip Uçağımız, test ve kalifikasyon süreçlerinin ardından Hava Kuvvetlerimizin vurucu gücü olarak 2029’da göklerdeki yerini alacaktır. Bu uçağın alt sistemlerini, bileşenlerini ve malzemelerini yerli ve milli olarak üretmemizi sağlayacak hazırlıkları da ihmal etmiyoruz.

Haberin Devamı

UZAY YOLCULUĞUNA KATKI SUNACAK: Kompozit malzemelerin imalatının yapılacağı ve bin kişinin görev alacağı tesisimizi de bugün ülkemize kazandırıyoruz. Dünyanın tek çatı altında 4. büyük kompozit tesisi olan bu merkez, küresel pazarın yüzde 2’sini karşılayacak kapasiteye sahip. Hava araçlarımızın parçalarının bakım, onarım ve yenilemelerinin yapılacağı bakım ve onarım merkezimizi de yine bugün hizmete alıyoruz. 500’den fazla mühendisimizin görev alacağı bu merkez sektörün önemli ihtiyacını giderecektir. Ülkemizi yaşadığı gecikmeleri hızla telafi ederek ileriye taşıdığımız, devler ligindeki yerini almasını sağladığımız alanlardan biri de uzay teknolojileridir. Uzay programımıza en büyük katkıyı, savunma sanayi kuruluşlarımız verecektir. Uzayda 4’ü haberleşme 3’ü de gözlem olmak üzere 7 uydumuz görev yapıyor. Uzay sistemleri, entegrasyon test merkezine destek olacak yeni bir merkezi de devreye alıyoruz. Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezimiz, ülkemizin uzay yolculuğuna çok önemli katkı sunacaktır.

Haberin Devamı

Akar: Made in Türkiye hak ettiği konumda

Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Made in Türkiye markası uluslararası pazarda hak ettiği konuma yükselmiştir. Milli Muharip Uçak Projesi, ülkemiz için bir platform veya silah sistemi geliştirmenin çok daha ötesinde anlamlar taşımaktadır. Savunma alanında güçlü ve bağımsız olmayan milletlerin, geleceklerine güvenle bakabilmeleri mümkün değildir. Milli Teknoloji Hamlesi, egemenlik ve bağımsızlığımız için vazgeçilmez olduğu gibi ülkemizin jeopolitik ve stratejik konumu itibarıyla da elzemdir.”

Çankaya Köşkü’nde ‘erk’ler buluşması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanlarıyla Çankaya Köşkü'ndeki yemekte bir araya geldi. Yemeğe TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Celal Mümtaz Akıncı katıldı.

 

Yazarlar