Siyaset 265 vekil veda etti, 272 milletvekili yeniden Meclis’te

265 vekil veda etti, 272 milletvekili yeniden Meclis’te

26.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Pazar günü gerçekleştirilen seçimlerle, 26. Dönem’de görev yapan 272 milletvekili yeniden Meclis’e girdi. Adaylık başvurusu yapmayan, listeye alınmayan ve aday olup seçilemeyen 265 vekil ise parlamentoya veda etti.

265 vekil veda etti, 272 milletvekili yeniden Meclis’te

1 Kasım 2015 seçimleri sonucunda 550 milletvekilinden oluşan 26. dönem parlamentosu, istifa, ölüm ve milletvekilliği düşürülmesi gibi nedenlerle Ak Parti’den 316, CHP’den 131, HDP’den 48, MHP’den 35, İyi Parti’den 6 ve 1 bağımsız milletvekili olmak üzere 537 üye ile dönemini tamamladı. 24 Haziran seçimlerinde Ak Parti’den 169, CHP’den 76, MHP’den 22, HDP’den 18, İYİ Parti’den üç ve SP’den bir olmak üzere, 26. Dönem’den toplam 289 milletvekili yeniden yarışa girdi. Ancak bu vekillerden 17’si sandıktan çıkamadı. HDP’den Mehmet Emin Adıyaman (Bursa) ile HDP’den ayrılarak bağımsız kalan ve bu kez SP’den İstanbul adayı olan Altan Tan da seçilemeyen isimler arasında yer aldı.

Haberin Devamı

26. dönemi 316 milletvekili ile tamamlayan Ak Parti’de 23 milletvekili adaylık başvurusu yapmamış, 124 milletvekili ise listeye konulmamıştı. Listeye girmesine karşın seçilemeyen 9 vekil ile birlikte toplamda, Ak Parti’den toplam 156 vekil parlamento dışı kaldı. 30 milletvekili listeye konulmayan HDP’de ise parlamento dışı kalan vekil sayısı Adıyaman ile birlikte 31’e çıktı. 35 milletvekilinden 22’si yeniden aday olan MHP’de ise aday gösterilip seçilemeyen 6 vekille birlikte parlamentoya veda eden vekil sayısı 19’a yükseldi. CHP ile İYİ Parti’den yeniden aday olan tüm vekiller sandıktan çıkmayı başardı.

2 ROMAN VEKİL

2015 yılında yapılan 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçiminde, ilk kez bir Roman milletvekili Meclis’e girmişti. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 24 Haziran seçiminde de yeniden vekil oldu. Ak Parti’nin Roman adayı Cemal Bekle de Meclis’e girdi.

Haberin Devamı

2 BAKAN YARDIMCISI

Ak Parti’den yeni seçilen bazı milletvekilleri şöyle:

- Müslüm Yüksel: Geçen yıl geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Ak Parti Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel’in oğlu avukat Müslüm Yüksel, Gaziantep’ten seçildi.

- Mustafa Canbey: Balıkesir’den Ak Parti milletvekili olarak seçilen Canbey, Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkan Yardımcısı görevlerinde bulundu.

- Süleyman Karaman: Eski TCDD Genel Müdürü Karaman, Ak Parti Erzincan vekili oldu.

- Kemal Çelik: İYİ Parti lideri Meral Akşener’in İçişleri Bakanlığı döneminde “atama krizinin” odağındaki isim Çelik, Antalya’dan Ak Parti milletvekili oldu.

- Ali Şahin: AB Bakanlığı Bakan Yardımcısı olan Şahin, Meclis’e Ak Parti Gaziantep Milletvekili olarak girdi.

- Ahmet Yıldız: Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Yıldız, Denizli’den seçildi.

- 22 yaşındaki üniversiteli Rümeysa Kadak en genç İstanbullu vekili olarak Ankara’ya gidecek.

- Kenan Sofuoğlu: Dünya Şampiyonu milli motosikletçi Sofuoğlu, Sakarya’dan seçildi.

- Alpay Özalan: Eski milli futbolcu ve teknik direktör Özalan, İzmir’den seçildi.

- Tolga Ağar: Eski bakanlardan Mehmet Ağar’ın Ak Parti’den aday olan oğlu Ağar, Elazığ’dan seçildi.

Haberin Devamı

CHP’den seçilenler

- Abdüllatif Şener: AK Parti kurucularından eski Başbakan Yardımcısı Şener, Konya’dan seçildi.

- Kani Beko: İzmir’den milletvekili seçilen Beko, sendikal faaliyetleriyle tanınıyor.

- Mehmet Ali Çelebi: Ergenekon davasında 41 ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Çelebi, İzmir’den milletvekili oldu.

- Olcay Kılavuz: Ülkü Ocakları Başkanı Kılavuz, Mersin’den seçildi.

- Tayip Temel: Kapatılan Azadiya Welat Gazetesi ve KHK ile kapatılan GÜN TV’nin eski Genel Yayın Yönetmeni olan Temel, Van’dan seçildi.

- Barış Atay: Tiyatro sanatçısı Atay memleketi Hatay’dan seçildi. Atay, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kurucu üyesi.

- Aylin Cesur: 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doktoru Cesur, Demirel’in memleketi Isparta’dan Meclis’e girdi.

- Abdullah Ahat Andican: Eski ANAP’lı Devlet eski Bakanı Andican İstanbul’dan milletvekili oldu.