Siyaset 30 ilde değişim  17 ilde devam

30 ilde değişim  17 ilde devam

07.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

AK Parti, dün 14 ildeki belediye başkan adayını açıkladı. Böylece adayı açıklanan il sayısı 74’e çıktı.

30 ilde değişim  17 ilde devam

Bugüne kadar 24’ü büyükşehir 50’si il olmak üzere 74 ilde adayını belirleyen AK Parti, bu illerin 47’sinde yönetimi elinde bulunduruyor. Bu 47 ilden 30’unda mevcut başkanları değiştiren AK Parti sadece 17 ilde mevcut başkanla “devam” dedi. 30 ilde ise değişim kararı verildi.

Haberin Devamı

Dün açıklanan 14 il belediyesinden beşini AK Parti elinde bulundururken, bunlardan Bilecik’te Nihat Can, Erzincan’da Cemalettin Başsoy ve Kırşehir’de de Yaşar Bahçeci ile devam kararı verildi. AK Parti, Aksaray’da mevcut başkan Haluk Şahin Yazgı yerine 1981 doğumlu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Personel Daire Başkanı Evren Dinçer ile seçime girecek. Kütahya’da da mevcut başkan Kamil Saraçoğlu yerine AK Parti il yöneticisi Ahmet Sami Kutlu aday gösterildi.

MHP illerinde aday

AK Parti MHP’nin elinde olan Isparta’da iş adamı Şükrü Başdeğirmen’i, 2014’te MHP’nin kazandığı, ancak başkanın partisinden istifa ettiği Kars’ta da eski İl Başkanı Ensar Erdoğdu’yu aday gösterdi. MHP’nin güçlü olduğu ve şu anda HDP’nin elinde bulunan Iğdır’da da AK Parti, eski milletvekili Adil Aşırım ile seçime girme kararı aldı.

Haberin Devamı

AK Parti, CHP’nin elinde olan Edirne’de eski İl Başkanı Koray Uymaz, Zonguldak’ta da İl Başkan Yardımcısı Ömer Selim Alan ile yarışta olacak.

CHP MYK üyesiydi

2014’te HDP’nin kazandığı, ancak son dönem kayyum atanan Ağrı, Siirt, Tunceli ve Van illerinde de AK Parti adaylarını belirledi. Ağrı’da eski CHP MYK üyesi Savcı Sayan, Siirt’te eski İl Başkanı Ali İlbaş, Tunceli’de İl Başkan Yardımcısı Gökhan Arslan aday gösterildi. Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı ise Necdet Takva oldu. Dört kayyumun yönettiği illerde ise mevcut kayyumlar aday gösterilmedi.

7 il görüşmeden sonra

AK Parti, dün açıklanan 14 il belediye başkan adayı ile 81 ilden 74’ünde adayını duyurmuş oldu. AK Parti İstanbul, Adana, Muğla, Mersin, Manisa, Aydın büyükşehirleri ile Osmaniye adaylarını ise henüz açıklamadı. Bu illere ilişkin adaylar, ittifaka ilişkin MHP lideri Devlet Bahçeli ile yapılacak görüşme ardından belirlenecek. AK Parti, bu illerden aday çıkarıp çıkarılmayacağına Erdoğan-Bahçeli zirvesi ardından karar verecek.

AK Parti’nin dün açıkladığı belediye başkan adayları

- Ağrı-Savcı Sayan
- Aksaray-Evren Dinçer
- Bilecik-Nihat Can
- Erzincan-Cemalettin Başsoy
- Edirne-Koray Uymaz
- Iğdır-Adil Aşırım
- Isparta-Şükrü Başdeğirmen
- Kars-Ensar Erdoğdu
- Kırşehir- Yaşar Bahçeci
- Kütahya-Ahmet Sami Kutlu
- Siirt-Ali İlbaş
- Tunceli-Gökhan Arslan
- Van-Necdet Takva
- Zonguldak-Ömer Selim Alan