Siyaset 36 merkeze yeni büyükelçi atandı

36 merkeze yeni büyükelçi atandı

07.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı'nın uzun süredir beklenen yeni büyükelçiler kararnamesi netleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni büyükelçilere görev yerlerini tebliğ etti. Kararname ile 35 başkent ve bir daimi temsilcilik olmak üzere 36 merkeze yeni büyükelçi atanması öngörüldü.

36 merkeze yeni büyükelçi atandı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Türkiye’nin yeni Hırvatistan Büyükelçisi oldu. Listede, 11 yeni kadın büyükelçi dikkat çekti. Bunlar arasında Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Tuba Nur Sönmez ile iş dünyasından Gülşen Karanis Ekşioğlu da yer aldı. Bu çerçevede; Riga (Letonya) Büyükelçiliği'ne Şule Öztunç, Helsinki (Finlandiya) Büyükelçiliği'ne Deniz Çakar, Tallin (Estonya) Büyükelçiliği'ne Başak Türkoğlu, Windhoek (Namibya) Büyükelçiliği'ne Feral Çekerek Oruçkaptan, San Salvador (El Salvador) Büyükelçiliği'ne Gül Büyükerşen, Pnom Pen (Kamboçya) Büyükelçiliği'ne Ülkü Kocaefe, Harare (Zimbabve) Büyükelçiliği'ne Berna Kasnaklı Vresteden, Bogota (Kolombiya) Büyükelçiliği'ne Beste Pehlivan Sun, Kito (Ekvator) Büyükelçiliği'ne Makbule Başak Yalçın, Kuveyt (Kuveyt) Büyükelçiliği'ne Tuba Nur Sönmez ve Budapeşte (Macaristan) Büyükelçiliği'ne Gülşen Karanis Ekşioğlu getirilecek.

Haberin Devamı

Öte yandan Mısır’la 1925 yılında kurulan diplomatik ilişkiler, Ankara ve Kahire’de 2013 yılından bu yana Maslahatgüzar seviyesinde yürütülüyor. İki ülke arasındaki sorunlar nedeniyle 9 yıldır büyükelçi atanmıyor. Geçen yıl, iki ülke ilişkilerinin iyileştirilmesi için istişareler yapılmıştı. Bu çerçevede, Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarlığı’na Salih Mutlu Şen’in getirilmesinin planlandığı öğrenildi.

Yalçın çifti Latin Amerika’ya

Güney Amerika ülkelerinden Bolivya ile Ekvator’a Yalçın çifti büyükelçi olarak gidecek. Ertan Yalçın La Paz’da, eşi Makbule Başak Yalçın ise Kito’da görev yapacak.