Siyaset 5 ay içinde 4 milyon oy

5 ay içinde 4 milyon oy

02.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

2011 seçimlerinde yüzde 49.8’lik oy oranıyla rekor kıran ve 327 milletvekili kazanan Ak Parti, 258 vekile düştüğü 7 Haziran seçiminden 5 ay sonra 2011 oranlarını yakaladı. Ak Parti, yüzde 49.4 alarak 316 milletvekilini Meclis’e taşımayı başardı.

5 ay içinde 4 milyon oy

Ak Parti girdiği 11. seçimden de birinci çıkmayı başardı. Başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliğini yapabilmek için 400 milletvekili parolasıyla 7 Haziran seçimlerine giren ancak tek başına iktidarı dahi kaçıran Ak Parti, başkanlık sistemini hâlâ gündeminde tutarken bu sefer referandum için yeterli olan 330 sayısını 14 milletvekiliyle kaçırdı. Buna rağmen alınan oy oranı, muhalefetten sınırlı destekle yeni anayasanın referanduma götürülebileceği düşüncesini de yeniden masaya getirdi.

Haberin Devamı

7 Haziran seçimlerinde 18.8 milyon oy alan Ak Parti, 5 aylık dönemde oyunu 23.4 milyona çıkarmayı da başardı. Ak Parti kulislerinde, “yüzde 44-45 ile tek başına iktidar” hedeflenirken, yüzde 49’u aşan oy oranı birçok partiliye de sürpriz oldu. 7 Haziran akşamı şok yaşayan ve partinin önünü saat 22.00’de ancak dolduran partililer dün 19.00’dan itibaren de partiye akın etti ve coşkulu bir atmosfer oluşturdu. Davutoğlu, bir önceki seçimin aksine Konya’daki konutundan büyük moralle çıktı.

Ak Parti, 7 Haziran’da beş ilde milletvekili çıkaramamıştı. Hakkâri, Tunceli, Iğdır, Şırnak ve Ağrı’da sıfır çeken Ak Parti, dün yapılan seçimde Hakkari, Tunceli ve Şırnak’ta vekil çıkaramadı. Hakkâri, Tunceli ve Şırnak’ta oyunu artırmasına karşın vekil çıkaramadı.7 Haziran’da dört ilde, Rize, Düzce, Çankırı ve Karaman’da tulum çıkaran parti, dünkü seçimlerinde ise tulum çıkardığı il sayısını 17’ye yükseltti. Ak Parti; Aksaray, Bayburt, Çankırı, Düzce, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Karaman, Kırıkkale, Karabük, Kastamonu, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Yozgat ve Rize’de rakiplerine şans tanımadı.

Haberin Devamı

63 ilde birinci

Ak Parti, 63 ilde birinci, 17 ilde ikinci parti olmayı da başardı. Ak Parti Tunceli’de ise 3. parti oldu. AK Parti’nin en çok oyunu artırdığı il Iğdır oldu. Iğdır’da oyunu yüzde 21 artıran AK Parti; Şanlıurfa ve Bingöl’de yüzde 18, Erzurum’da yüzde 16, Elazığ ve Gaziantep’te yüzde 14, Aksaray, Bayburt, Bitlis, Karabük, Kayseri ve Kütahya’da ise yüzde 13 oranında oy artışı sağladı.

Kürt ve MHP oyları

Ak Parti, 7 Haziran’da tek başına iktidarı kaybetmesindeki en önemli etkenler olan Doğu ve Güneydoğu’daki Kürt oyları kaybı ile İç Anadolu’daki ve Karadeniz’de MHP’ye kayan oyların büyük kısmını yeniden aldı. 42 ilde vekil sayısını artıran Ak Parti, Adana, Bayburt, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon gibi illerde vekil sayısını artırdı.

Doğu ve Güneydoğu illerinde kaybettiği Kürt seçmeninin bir kısmını yeniden kazanan Ak Parti, bu sayede 7 Haziran’a oranla Adana, Diyarbakır, Ağrı, Kars, Mardin, Mersin, Erzurum, Van, Iğdır’da vekil sayısını 1, Gaziantep, Şanlıurfa’da vekil sayısını 2 artırdı. Faruk Çelik’in de Şanlıurfa’da partisinin oyunu büyük oranda artırdığı görüldü.

Haberin Devamı

Ak Parti, milliyetçi seçmene kaptırdığı MHP’ye giden oylarını tahkim etti. Ak Parti, 7 Haziran’a oranla, Aksaray, Balıkesir, Bayburt, Karabük, Kilis, Kastamonu, Konya, Kütahya, Kırıkkale, Samsun, Tokat, Trabzon, Uşak, Zonguldak, Yozgat’ta vekil sayısını bir artırdı. Ak Parti, vekil sayısını Antalya, Kayseri’de iki artırdı. Bu vekilliklerin tamamı MHP’den Ak Parti’ye geldi. 7 Haziran’da Ak Parti’nin 12 puan kaybettiği Kayseri’deki seçim sonuçları çok tartışılmıştı. Ak Parti Kayseri’de kaybettiği 12 puanı geri alırken 53’e düşen oyunu yeniden 65’e yükseltti.

Konya ve Rize rekoru

Ak Parti’nin dünkü seçimlerde rekor kırdığı kent, yüzde 75 ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize olurken, Başbakan Davutoğlu’nun memleketi ve seçim bölgesi de olan Konya’da da yüzde 74 oy oranına ulaşıldı. Bu iki ili yüzde 73 ile Bayburt izledi. 7 Haziran seçimlerinde Konya’daki oyu yüzde 66’da düşen Ak Parti 9 puanlık oy artışı ile MHP’ya kaptırdığı bir vekili de geri aldı. Davutoğlu son Konya mitinginde hemşehrilerinden yüzde 75 oy istemişti. Rize’de de yüzde 67’ye düşen oy oranı yüzde 75’e yükseldi.

Haberin Devamı

Şükür duası

7 Haziran’da Konya’daki evinden moralsiz çıkan Başbakan Davutoğlu, dün konuttan tek başına iktidar morali ile çıktı ve Mevlana’ya giderek şükür duası etti. Davutoğlu, sonuçların netleşmesiyle ilk yorumunu twitter’dan, “Elhamdülillah” sözleriyle yaptı. 1 Kasım seçimlerine ‘öze dönüş’ ve “istikrar” parolası ve ‘tek başına iş başına’ parolası ile giren Ak Parti’nin seçim stratejisi de başarılı oldu. Ak Parti’de seçimlerden tek başına iktidar çıkmaması durumunda yapılması muhtemel olan ‘kongre’ ve ‘liderlik’ tartışmalarının da son bulduğu yorumu yapılıyor.

Ak Parti, 2011 seçimlerinde güçlü kabine üyelerini kaydırarak sahillerde oyunu artırmıştı. Ak Parti, 7 Haziran’da üç dönemlik vekilleri olmadan yarışa giren ve birinciliği kaybettiği; Kars, Ardahan, Mersin, Osmaniye, Eskişehir, Zonguldak, Çanakkale illerinde yeniden birinci parti oldu. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de de yüzde 40 olan oyunu 46’ya çıkarırken; MHP’nin oyu ise 41’den 34’e düştü. 2011 seçimlerinin ardından 46 milletvekili çıkardığı İstanbul’da vekil sayısı 39’a düşen Ak Parti tüm bölgelerde oyunu artırırken vekil sayısını da 47’ye yükseltti. Parti, birinci bölgede iki; ikinci bölgede iki ve Kürt oylarını almak için Mehdi Eker’in liste başına konulduğu 3. bölgede de üç milletvekili fazla almayı başardı.

Haberin Devamı

A takımıyla yeniden

Seçim sonucu Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın pek çok kurmayı parlamentoda yer buldu. Davutoğlu’nun Başdanışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, en yakınındaki isim olan, öğrencisi Ali Sarıkaya, Erdoğan’ın da danışmanı olan Başdanışmanı Ertan Aydın, SETA’nın önemli analistlerinden olan ve Davutoğlu’nun göreve gelmesi ile başdanışman olan Taha Özhan, Davutoğlu’nun doktoru Prof. Celil Göçer Meclis’e geldi.

Ak Parti’nin 7 Haziran seçimine göre yeri değiştirilen ve 7 Haziran seçimine göre seçilemeyecek yerlere konan bazı milletvekili adayları da oy artışları sayesinde yeniden Meclis’e gelmeyi başardı.

Üç dönemlik vekil adaylarından Ömer Çelik, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ’ın da olduğu bazı isimler yeniden Meclis’e girdi.

HDP düşünce sevindiler
Ak Parti Genel Merkezi’ndeki çok amaçlı salona SAS (Sonuç Alım Sistenmi) kuruldu. İllerden gelen sonuçlar hem ekranlara yansıtıldı hem de Davutoğlu’nu iletildi.
Sonuçları, kurulan ekranlardan takip eden partililer HDP’nin bir ara baraj altında kalmasının yansıması üzerine alkış tufanı oluştu.
Basın mensupları için iki TIR hazırlandı.
Ak Partililer bazı basın mensuplarına tepki gösterip slogan attı. Korumaların devreye girmesiyle kitle sakinleştirildi.
Merkeze gelen vatandaşlar x-ray cihazlarından geçirildikten sonra içeri alındı.
Güvenlik tedbirleri kapsamında Ak Parti Genel Merkezi’nin çevresindeki caddeler de trafiğe kapatıldı.