Siyaset 7’den 70’e ‘Adalet’ dediler

7’den 70’e ‘Adalet’ dediler

10.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 25 gün önce Ankara Güvenpark’tan başlattığı Adalet Yürüyüşü’nü, Enis Berberoğlu’nun tutuklu bulunduğu Maltepe’de sonlandırdı ›› Sıcak havaya rağmen alanı dolduran dev kalabalık, Kılıçdaroğlu’nu büyük bir coşkuyla karşıladı. Miting alanında kalabalığın 2 milyon kişiye ulaştığı anonsları yapıldı...

7’den 70’e ‘Adalet’ dediler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partisinin İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Ankara Güvenpark’tan başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’, İstanbul Maltepe’deki ‘Adalet Buluşması’yla son buldu. Miting öncesi yurdun dört bir yanından Maltepe’ye gelen vatandaşlar oluşturdukları kortejle alana girdi. Ankara ve İzmir başta olmak üzere otobüslerle Maltepe’ye gelen kalabalık, miting alanını doldurdu. Kalabalığın taşıdığı tüm bayrak, flama ve pankartlarda ‘adalet’ teması vardı.

7’den 70’e ‘Adalet’ dediler


Halaylar çektiler
Adalet Buluşması için Maltepe’ye akın eden binlerce vatandaş saat 15.00 itibariyle alanı doldurmaya başladı. Pek çok vatandaş alana, Kadıköy ve Kartal yönlerinden trafiğe kapatılan sahil yolunu takip ederek ulaşırken deniz yolunu tercih edenler de oldu. Güvenlik önlemleri de had safhadaydı. Alana girişte 4 ayrı arama noktası oluşturulurken binlerce katılımcı tek tek arandı. Gün boyu miting alanı üzerinde bir polis helikopteri de sürekli devriye uçuşu yaptı. Kortejlerin miting öncesi şüphesiz en büyük eğlencesi davul zurnalar oldu. Vatandaşlar miting öncesi türküler söyleyerek halay çekti.
Miting alanında kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun anansçusu Barış Bozkurt, alanı dolduranlara hitaben, “Bugün, burada sizlerin sayesinde ben de bir rekor gerçekleştiriyorum. Maltepe Meydanı’nda bulunan 2 milyon kişiye sunuculuk yapıyorum” dedi.
‘İyi ki buradasınız’
Bozkurt, şöyle devam etti: “Tam 25 gün önce Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde, Ankara Güvenpark’tan hareket eden ‘Adalet Yürüyüşü’ korteji, İstanbul Maltepe Meydanı’nda ‘hak, hukuk, adalet’ diye haykırıyor. Sizler Maltepe Meydanı’nda bu sloganla inanın yüksek desibelde bir mesaj vereceksiniz. Sizlerden ricamız; Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, bu meydana geldiğinde konuşmasından hemen önce 25 gün önce Ankara’da başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’nü bu platformun üzerinde sonlandıracak. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, bu platformdan yürümeye başladığında ve sonuna kadar gittiğinde sizlerden yüksek sesle ‘hak, hukuk, adalet’ sloganını uzunca söylemenizi rica ediyoruz. Sayın Genel Başkanımız da sizlerle birlikte ‘hak, hukuk, adalet’ sloganını sizlerle beraber atarak, bu platformda ‘Adalet Yürüyüşü’nü sonlandıracak. İyi ki buradasınız, omuz verdiniz, destek oldunuz. Bugün, burada sizlerin sayesinde ben de bir rekor gerçekleştiriyorum. Maltepe Meydanı’nda bulunan 2 milyon kişiye sunuculuk yapıyorum.”

Dev dilekçe hazırlandı

7’den 70’e ‘Adalet’ dediler


Maltepe’deki alanda “İlgili makama” başlıklı dev bir dilekçe hazırlandı. Dilekçede, “Pek çok devlet memuru, gazeteci ve akademisyenin yaygın ve muğlak kanıtlara dayalı tutuklanmaları, gereğinden uzun yargı süreçlerine maruz kalmaları ve açlık grevi, insanlara bile reva görülen vicdan yaralayıcı insani değerlerden uzak uygulamalar son bulmalı. Yargının bağımsızlığına, siyasi erklerin iyi niyetlerine, adaletin tecelli ve tesis edeceğine inanmak için OHAL’in bitirilmesini, KHK sürecinin sonlandırılmasını, haksız yargı kararlarının gözden geçirilmesini ve sağlık sorunu yaşayan tutukluların durumlarının iyişleştirilmesini toplum vicdanı adına talep ediyoruz” ifadeleri yer aldı. Dilekçenin altında “Türkiyeyiz” yazısı yer aldı.

En sık atılan slogan: HAK, HUKUK, ADALET...

7’den 70’e ‘Adalet’ dediler


Miting nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı. Miting alanı ve yürüyüş güzergâhında 15 bin polis görev yaptı. İki polis helikopteri, üç teknenin yanı sıra çok sayıda zırhlı araç, TOMA, bomba arama köpekleri de görev yaptı. Miting alanında bomba araması yapıldı. Ardından tamamen güvenli hale getirilen miting alanına vatandaşlar x-ray cihazlarında aranarak alındı.
Katılımcılar alana sahil yolundan kortejler halinde yürüdü. Alana, deniz yolu dahil dört farklı arama noktasından giriş yapıldı.
Öğle saatlerinden itibaren ellerinde adalet yazılı pankartlarla ve adalet yazılı tişörtleriyle mitingi bekleyen vatandaşlar, sıcak nedeniyle refüj ve ağaç gölgelerine sığındı.
Miting, sanatçı Onur Akın’ın konseriyle başladı. Sahneye “Bekle Bizi İstanbul” adlı türküsüyle gelen Akın, ardından sevilen parçalarını tek tek seslendirdi. Alanda bulunan kalabalık da Onur Akın’a eşlik etti. Ezanın okunduğu sırada müziğe ara verildi. Aranın ardından müzik yeniden başladı, alandakiler de halay ve alkışla eşlik etti. Daha sonra Zülfü Livaneli sahneye çıktı. Bandosol isimli müzik grubu da kortej eşliğinde yürürken İzmir Marşı çaldı.
Mitinge çok sayıda edebiyatçı, şair, ressam, yazar, akademisyen, tiyatro ve sinema sanatçısı ile aydınlar katıldı. Bedri Baykam, Eşber Yağmurdereli, Sumru Yavrucuk, İbrahim Kaboğlu, Rutkay Aziz, Nasuh Mahruki, Meltem Cumbul, Özgür Mumcu, Melike Demirağ, Kardeş Türküler, Erdal Erzincan, Levent Bozok, Orhan Alkaya, Atilla Atasoy, Ege, Kenan Kocatürk, Mustafa Alabora, Dilek Türkan, Gülriz Sururi ve Genco Erkal’ın da aralarında olduğu sanatçılar kürsüye davet edildi. Alandaki topluluğu selamlayan sanatçılar, birlikte ‘Arkadaş’ şarkısını ve ‘Gençlik Marşı’nı seslendirdi.
Alanda sıklıkla Türk bayrakları ve “Adalet” yazılı pankartlar yer alırken en sık atılan slogan da “Hak, hukuk, adalet” oldu.

Türk bayrağı ve Atatürk posteri

7’den 70’e ‘Adalet’ dediler


Kılıçdaroğlu konuşmasını, 80 metre genişliğinde ve 20 metre derinliğinde olan sahneden yaptı. Sahnenin arkasında ‘Adalet’ yazısı olan büyük bir pankart asılıydı. Kürsünün bulunduğu platformun bir tarafında büyük bir Türk bayrağı diğer tarafından ise Atatürk’ün posteri yer aldı.
Alanın en hızlı ulaşılabilir noktalarında ambulanslar bekletildi. Ayrıca üç ayrı noktada seyyar tuvaletler yer aldı. Alanda iki bebek bakım çadırı ve yaşlı ya da hastaların dinlenebilmesi için de çadırlar kuruldu. Su taşıyan soğuk hava depolu 10 TIR alanın çevresinde hazır bulundu.
Ankara Çankaya’dan gelen bir grup miting öncesi renkli görüntüler oluşturdu. Telefonlarından çaldıkları Ankara türküleri eşliğinde oynayan Ankaralılar kalabalığın da ilgi odağı oldu.
Bir kadının miting alanına kucağında kızıyla gitmesi dikkat çekti.
1 milyondan fazla katılımın olması beklenen miting alanında, Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşma yapacağı platformun çevresine dev led ekranlar yerleştirildi. Alanın çevresi Türk bayrakları ve “ADALET” yazan flama ve dövizlerle çevrildi.
Miting için yerli ve yabancı 680 basın mensubu akreditasyon yaptırdı.
Harp Okulu’nda tutuklu bulunan oğlu için yürüyüşe katılan Veysel Kılıç’a kürsüden selamlarını iletti. Kılıçdaroğlu’nun oğlunun yanında mitingi takip eden Veysel Kılıç bu selamla büyük sevinç yaşadı.

DİSK de katıldı

7’den 70’e ‘Adalet’ dediler


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu üyesi bir grup da Adalet Mitingi’ne katıldı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “DİSK’e bağlı sendikalarla adalet mitingine geldik. Türkiye’de yaşayan 80 milyona yakın insan adalet bekliyor. Dilerim bugün milyonlarca burada adalet taleplerini dile getirirler. Cezaevinde 161 gazeteci 11’ e yakın milletvekilimiz var. Kanun Hükmünde Kararnamelerle işten atılan memur kardeşlerimiz var. 81 belediyede kayyum var.Ben burasının adalet arayan insanlara umut olur düşüncesindeyim” ifadelerini kullandı.
Miting meydanında seyyar tuvaletler kuruldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tasarrufuyla jetonlu tuvaletler de ücretsiz hizmet verdi.

7’den 70’e ‘Adalet’ dediler


Etkinliğin sonunda katılımcılar yerlerdeki çöpleri topladı.